Hirdetés

Kövess minket facebookon!

Ars Boni

Az Ars Boni célja, hogy új felületet biztosítson a hazai jogászság számára, hogy szakmai vitákat folytathasson jogfejlődésünk jelentős kérdéseiről. arsboni.hu

Szelektív szabadság

2015.01.05. 10:40 Ars Boni

Szekeres Zsolt vendégszerző írása

Az üzletek vasárnap zárva tartatásának lehetősége nem először merül fel Magyarországon, az előzőektől eltérően viszont az Országgyűlés most elfogadta a KDNP javaslatát. A törvény azonban komoly alkotmányossági kérdéseket vet fel.

Az Alaptörvény (a továbbiakban: Atv.) VII. cikk (1) bekezdése kimondja, hogy Magyarországon minden embert nagyfokú szabadság illet meg vallása gyakorlásában, beleértve ebbe a különböző vallásos cselekmények végzését. Ez utóbbi magában foglalja az adott vallás által szentnek nyilvánított nap tiszteletét, az aznapra előírt viselkedésminta követését, mely alaptörvényi védelmet élvez.

images

Az Alkotmánybíróság (a továbbiakban: AB) több határozatában is rámutatott arra, hogy az államnak tisztelnie kell az általános személyiségi jogként felfogott hit- és vallásszabadságot, és nem ítélkezhet azok tartalmi kérdéseiben. Az AB itt a magyar alkotmányos hagyomány egy régi elemét erősítette meg, melyet az Alaptörvény is meghatároz a VII. cikk (3) bekezdésben: e szerint az állam és az egyházak elkülönülten működnek.

Az AB foglalkozott már a vallási ünnepen való munkavégzéssel, és megállapította: az államnak nem kötelessége mindenkinek biztosítani, hogy vallása szerint ünnepnek számító napon ne kelljen dolgoznia. Az AB kifejtette: nem feltétlenül alkotmányossági kérdés az, hogy egyes országok történelmi sajátosságaik miatt különböző szabadnap-politikájukat hogyan érvényesítik, ameddig az nem jár egyetlen vallás megengedhetetlen preferálásával sem (pl. minden ünnepnapját munkaszüneti nappá nyilvánítják).

Az AB a 13/2013. (VI. 17.) AB határozatában lefektette az előző Alkotmány alapján hozott határozatainak az Alaptörvény elfogadása utáni hivatkozási feltételrendszerét. Az indokolás [32] pontja szerint ennek akkor van helye, ha szoros tartalmi vagy szövegszerűségi hasonlóság van, továbbá ha az Alaptörvény értelmezési szabályai és a konkrét ügyet figyelembe véve nincsen akadálya. Így az AB kimondta: fenntartja az állam és az egyházak viszonyának kereteit kimondó határozatait, melyek kibontják az államtól való különválasztás pontos fogalmát.

Az államnak nem kötelessége senki számára sem törvényben explicite biztosítani azt, hogy vallása szerinti ünnepnapjait munka nélkül tölthesse. Erre kellő garanciát adnak a Munka Törvénykönyve szerint mindenkinek járó munkaszüneti napok. Emellett meggyőződés elleni dolgoztatás esetén a bírósági út vagy az Egyenlő Bánásmód Hatóság is képes hatékony segítséget nyújtani a sértettnek.

Az általános vasárnapi zárva tartás – kevés, nem világnézeti, hanem hasznossági alapon nyugvó kivétellel – azonban túlmegy az AB határozatban kimondottakon, hiszen ezzel az állam egy, a kereszténységhez köthető vallási csoport által szentnek tartott napot jelöl ki kötelezően munkaszünetivé. Az AB határozat nagy hangsúlyt fektet az egyes államok történelmi hagyományainak vizsgálatára, és elismeri, hogy a munkaszüneti napok (pl. húsvét, karácsony) már nemcsak vallási tartalommal bírnak, álláspontom szerint az általános vasárnapi tilalom mégis a kereszténység vasárnap-központú szertartásainak megengedhetetlen preferálását jelenti a nem keresztény vallások gyakorlatával szemben.

Az AB fent idézett, 10/1993. számú határozatában rámutatott arra, hogy a vasárnap – hasonlóan sok más, eredetileg vallási ünnephez, mint a húsvét vagy a karácsony – elvesztette szakrális jellegét és világiasodott, így a törvény valóban csak a családok szabadidejéről szólna, mint ahogyan ezt az indokolás is kiemeli. Egyik sarkalatos pontja szerint a vasárnap a családok együttlétének legkézenfekvőbb ideje, hiszen ezen a napon a gyerekek nincsenek iskolában. Ezen logika alapján azonban a szombati nap kötelező pihenővé minősítése is megoldás lehetett volna, a jogalkotó mégis a vasárnap mellett döntött. Az érvelés továbbá csak az év egy adott idején érvényes, hiszen az iskolai szünetek időtartama alatt nemcsak vasárnap lehetnének együtt a családok. Nem következetes a törvény azon szakasza sem, amely a 200 négyzetméternél nem nagyobb vásárlóterű családi üzletek nyitva tartását engedné. Ha a törvény valóban a családok relaxált együttlétét kezelné prioritásként, akkor nem engedné meg pont nekik, hogy a számukra pihenőnapként rendelt vasárnapot mégis munkával tölthessék.

A törvény továbbá nem képes kezelni a felgyorsult élet- és munkaformák által kiváltott helyzeteket, melyek már meghaladták a hagyományos hétköznap – hétvége ellentétpárt. Ezzel aránytalanul nehezíti a munkájukat máshogy végzők szabadságát, limitálva számunkra a vásárlással töltött időt.

A fentiek tükrében a vasárnapi választás esetleges, kiterjesztése az egész évre pedig az eredeti indokolás talaján sem tűnik célszerűnek. A törvény tehát csak részben lehet alkalmas a családok együttlétének biztosítására, „mellékhatásként” viszont garanciát ad a keresztény vallások gyakorlóinak a hitük szerinti szent nap munka nélkül töltésére, míg a nem keresztény vallásúak számára ezt nem teszi automatizmussá.

Ez ellentétes az AB ésszerűségi tesztjével, amely egyes viszonyok szabályozásánál több szempontot mérlegelhet: egyenlőkként kezelte-e a jogalkotó az azonos helyzetben lévőket, alkalmas-e a szabályozás a jogalkotó céljának elérésére, az esetleges megkülönböztetés ezzel szoros tartalmi egységet képez-e, stb. Megállapítható, hogy a vasárnapi nyitva tartási tilalom –a fent már részletezett okok miatt – nem feltétlenül alkalmas a jogalkotó céljának elérésére, illetve a célzott hatás kiváltására.

Ez egyrészt sérti az Atv. VII. cikk (3) bekezdését, mivel állami garanciát vállal egy vallás(csoport) rituális napjának „szabaddá” tételére, másrészt pedig nincs összhangban a 46/1994. (X. 21.) AB határozattal sem, amely kimondja, hogy az állam senkit sem hozhat olyan helyzetbe, melynek eredményeként meghasonlana önmagával. A más vallású, vagy ateista boltosoknak pedig a megélhetéshez szükséges bevétel elérése érdekében könnyen ilyen helyzettel kellene szembenézniük.

Egy jogállamban alapvető kötelezettség, hogy az állam ne gördítsen akadályokat az emberek szabad vallásgyakorlása elé, de a döntés, hogy valaki meg akarja-e tartani a kereszténység vasárnapi munkavégzést tiltó szabályát, illetve mit szeretne kezdeni a szabadnapjával, a magánautonómia keretében kell, hogy megszülessen – állam ezt nem diktálhatja. A tervezett szabályozással tehát az állam megsértené a 10/1993. (II. 27.) AB határozatban lefektetett elvet, amely szerint az állam nem nyilváníthatja egy vallási közösség minden ünnepnapját munkaszüneti nappá, miközben a többi vallás ünnepnapjait érintetlenül hagyja.

Megállapítható továbbá, hogy a vasárnapi zárva tartás diszkriminatív, és az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény 9. §-a szerinti közvetett hátrányos megkülönböztetést valósít meg. Látszólag ugyanis a vasárnapi zárva tartás mindenkire érvényes és egyforma hatásai vannak, a fentiekben kifejtettek azonban azt mutatják, hogy vallási meggyőződés miatt egyes csoportokat lényegesen nagyobb arányban érint hátrányosan, mint másokat, akik velük egyébként összehasonlítható helyzetben vannak, hiszen ebben az esetben a vallási különbség nem lehet legitim csoportképzési ismérv.

Az AB gyakorlata szerint a különbségtétel alapja csak olyan indok lehet, amely alkotmányosan értékelhető, tehát nem lehet önkényes. A törvény ezt az elvet két ok miatt is sérti.

Egyrészt a vasárnapi zárva tarttatás állami garanciát vállal a kereszténység szent napjának munkamentessé tételére, ami a fent már kifejtettek alapján ellentétes az Alaptörvényben foglalt állami semlegesség követelményével. A jogalkotó ezen törvénnyel homogén csoportok közül az egyik vallásgyakorlását könnyíti meg állami eszközökkel, ami egy szekuláris jogállamban nem megengedhető.

A vasárnapi munka tilalma azonosan érint mindenkit – a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve – abból a szempontból, hogy vallásra való tekintet nélkül nem dolgozhatnak. Az állampolgárok ilyen szintű homogénként kezelése azonban ismét ellentmond az AB gyakorlatának, amely kimondja: a jogalkotónak figyelemmel kell lennie az egyes állampolgárok egyéni szempontjaira. Ha valaki a vasárnapot munka nélkül kívánja tölteni, erre a Munka Törvénykönyve szerint megvan a lehetősége, azonban azok, akiket nem kötnek vallási megfontolások a vasárnaphoz, nem feltétlenül szeretnének pihenni ezen a napon – a törvény mégis erre kényszeríti majd őket.

A csoportképzés másik kritikus pontja a törvény által kivételként kezelt családi üzlet, amelynek árusítótere nem haladja meg a 200 m2-t. Az indokolása nem szól arról, miért pont ekkora terület alatt tarthatnak nyitva az üzletek, felette pedig miért nem. Nem szólnak sem alkotmányossági, sem ésszerű érvek az üzleteknek a 200 m2 árusítótér, mint határvonal mentén való csoportokra bontására. Az üzletek körét – amely nyitva tartás szempontjából homogén csoportként kezelendő – árusítótér alapján differenciálni nem ésszerű, így nem alkotmányos az, ha az üzletekre mérettől függ a szabályozás. Üzleteken belül legitim csoportképző elv lehet például az általuk árusított termék jellege, amely indokolhat bizonyos szigorításokat – ilyen például a dohányboltok ablakainak esete. Ugyanígy nem alkotmányos a tulajdonosi körön alapuló különbségtétel sem, hiszen ez sem eredményez minőségi különbséget az üzletek között. Kijelenthető tehát, hogy a törvény 6.§-ban foglalt kivétel önkényes, így alaptörvény-ellenes.

Az üzletek vasárnapi bezáratása tehát – kevés, a családvédelmi indíttatást egyébként erősen megkérdőjelező kivételtől eltekintve – ellentétes az Alaptörvényben lefektetett elvekkel és Magyarország alkotmányos hagyományaival. Reméljük, hogy a fentiek a jogalkotónak is segítségére lehetnek céljának alkotmányos elérésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr107043299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nyit ki vasárnap is a multi? 2015.01.06. 10:47:47

Nem azért, mert a kedvünkbe akar járni, vagy mert pénzt akar keresni, hanem azért, mert nem akar a fogolydilemma nevű játékban veszíteni. A fogolydilemma nevű játékelméleti kérdés lényege ugyanis, hogy kooperációval közepes mértékben lehet nyerni, míg ...

Trackback: Nem kellene ezeket a folyamatos hazaárulás miatt betiltani? 2015.01.06. 10:45:49

Támadást hirdettek a saját hazájuk ellen. EP-képviselőik a lehető legtöbb külföldi politikust rá akarják venni, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel legyen hazánkról a nemzetközi sajtóban és minden egyéb fórumon, ahol megfordulnak - tudtuk meg nyilatk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.01.06. 08:52:23

Túl száraz az anyag.
Megjegyzem Nyugat-Európában számtalan helyen létezik a vasárnapi zárva tartás intézménye.
Nyilvánvalóan ott van törvényi védelme a munkavállalók kihasználásának, mégis van zátrvatartás.

A szombat vagy vasárnap témakör ezzel ki is merült. Ahol van závatartás (Németprszág, Olaszország, Ausztria, Franciaország, ...) ott az Európai hagyományoknak megfelelően az vasárnap van.

A kiszúrás alatt gondolom azt érted, hogy kevesebb pénzt vihetnek haza azok, akik vasárnap nem dolgoznak.
Megjegyzem ilyen erővel engedélyezhetnénk a gyermek munkát is. Teljesen önként mennek és mentek a családok és cégek beleeggyezésével régen és most is, a gyermekek dolgozni.
Minnél rosszabb a helyzet egy országban, annál inkább szügség van a szegényebb családoknak a gyermekek által megtermelt pénzre is.
Tehát szükséges.
Vagy mégsem ?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 09:15:14

Ez a változtatás úgy szar, ahogy van. Nagyon sok emberrel kiszúr a kormány és kevesen fognak örülni neki. Ha a CBA-s vonatkozást nem nézzük, akkor az értelmét sem látom. És ez akkor is így van, ha a habonyi papagájkommandó folyamatosan mást állít. Egyébként több "nyugati" ország is gondolkozik a vasárnapi nyitvatartás engedélyezésén, annak gazdaságélénkítő, és adónövelő hatása miatt. De ugye nekünk ilyesmire nincs szükésgünk.

digitime 2015.01.06. 09:24:38

@Trompf: Szerintem alapvetően nem a zárvatartás tényével van az igazi baj, hanem annak szelektivitásával. Egyiknek szabad, másiknak nem.

♔bаtyu♔ 2015.01.06. 09:33:52

A vasárnapi nyitvatartás miért szúr ki a családokkal?

Egy csomó család fog tudni érvényesülni úgy, hogy kis üzletecskét nyit és vasárnap nem kell elmenni egy villanykörtéért a város szélére.

MACISAJT 2015.01.06. 09:34:09

Én elindulok kocsival az EU-ban az Atlanti -óceán partjáról. Átjövök vasárnap Spanyolországon, Franciaországon, ha kedven szottyan még Belgiumba is bekukkantok mielőtt Németországon és Ausztrián át
megérkeznék Magyarországra.

Utóbbinál van elsőként vasárnapi nyitvatartás és Tesco ...
Érdekes, nem?

MACISAJT 2015.01.06. 09:35:52

@Simlicske: (" Egyébként több "nyugati" ország is gondolkozik a vasárnapi nyitvatartás engedélyezésén, ")

Gondolkozni azt szabad.:-)
Naná hogy gondolkoznak, hiszen ottani multiknak is vannak lobbijai amelyek érdekeltek hogy nyithassanak.

De majd akkor szólj, ha nyitottak is...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 09:36:30

@digitime: Szerintem leginkább azzal van baj, hogy a kormány olyan dolgokba is beleszól, amikbe nagyon nem kéne.
Egy ideális országban én azt sem akarom tudni, hogy ki a miniszterelnök. Üzemeljen az ország, azzal kéne foglalkozni.Fizessük meg a politikusainkat, de ne tollasodjanak a hatalmukkal visszaélve.
A bolthálózatok közül pedig amelyik akar, az nyugodtan zárva tarthat hétvégén, kezdheti is a nagy magyar CBA, hogy példát mutasson. Így viszont sok százezer négyzetméternyi adótermelő kapacítást tartunk szándékosan parlagon, kiszíúrunk a vásárlókkal és a hétvégén extra pénzért munkát vállaló boltosokkal. És az egésznek mi az értelme?

♔bаtyu♔ 2015.01.06. 09:37:13

@digitime: Teljesen logikus a tv. ilyen szempontból, ugyanis a családi üzletnek szabad. Azaz családtag dolgozhat vasárnap délig.

Nyilvánvaló is, hogy amennyiben családtagként dolgozol, te döntheted el, hogy vasárnap dolgozol, viszont a multinál nem te döntheted el.

Dönthet sz úgy is családtagként, hogy nem dolgozol.

A családtag és az alkalmazott nem ugyanaz a kategória.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 09:40:14

@MACISAJT: És milyen jó. A hosszú út után végre be tudok vásárolni egy helyen amit kell. Magyarország szeretlek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 09:42:10

@MACISAJT: Minek szóljak? Azt is elintézed annyival, hogy "őket is a soros pénzeli".

♔bаtyu♔ 2015.01.06. 09:45:31

@Trompf: "Túl száraz az anyag."

Ráadásul értelmetlen is, hiszen megpróbálja beletuszkolni a témát az alkotmány egyik pontjának hatálya alá, mintha a vasárnapi zárvatartás a vasárnap vallási jellege miatt lenne.

Persze ez nyilván nem megy, ezért valójában ő is elveti és közelít praktikussági alapon.

♔bаtyu♔ 2015.01.06. 09:46:13

@Simlicske: Vasárnap ezután is be fog tudni vásárolni. Legfeljebb nem a multinál.

pali923 2015.01.06. 09:48:23

@MACISAJT:Komoly síterepeken Ausztriában is van vasárnapi nyitvatartás. Talán mert így ésszerű? Vagy csak a szemét multik lobbija?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 09:49:16

nem kötelessége = megteheti, ha jónak látja

Hol ezzel a gond?

Az, hogy jónak látja, és meg is teszi?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 09:49:54

@♔bаtyu♔: És az miért jó? A multinál minden egy helyen megvan, általában olcsóbban.

sas70 2015.01.06. 09:51:32

@MACISAJT: Nem! Mert ha autópályán jössz végig nyitva vannak az üzletek. Ott is, ahol egyébként zárva tartás van.

2015.01.06. 09:51:51

Az írás jórészt azon a feltételezésen alapul, hogy a vasárnap nem valamiféle általános pihenőnap, hanem csak egy keresztény ünnepnap; egy ateista vagy legalábbis nem keresztény ember számára semmit nem jelent, a vasárnap semmiben nem különbözik a hétfőtől vagy a szerdától.

Nem kell azonban túl vénnek lenni ahhoz, hogy emlékezzünk azokra az időkre (vagy idősebbek meséltek róla), amikor még hat nap kellett dolgozni a héten, és csak egy nap - épp a vasárnap - volt a pihenőnap. Mivel ez a szocializmusban volt így, nem tűnik túlzottan ésszerűnek az a gondolat, hogy ez vallási alapon történt.

De ha már jogászkodik az ember, felcsaphatja a munka törvénykönyvéről szóló 1951. évi 7. tvr.-t, amiben az áll (47.§), hogy "A dolgozót minden héten egy pihenőnap illeti meg. A pihenőnapot általában vasárnap kell kiadni." A későbbi munka törvénykönyve (1967. évi II. törvény) 41. §-a szerint pedig "A dolgozónak hetenként egy pihenőnap jár. A pihenőnapnak - ha a kollektív szerződés másként nem rendelkezik - vasárnapra kell esnie." Az a feltételezés pedig kicsit merésznek tűnik, hogy 51-ben azért kapott kiemelt jelentőséget a vasárnap, mert az a keresztények számára szent.

Szóval ha valaki esetleg nem tudná - bár ezt erősen kétlem -, a vasárnapnak hagyományosan megkülönböztetett szerepe van Magyarországon, és számos kivétel mellett, de mindig is ez volt az általános pihenőnap, függtlenül attól, hogy kinek mi a vallása.

MACISAJT 2015.01.06. 09:53:51

@pali923:

Ausztria? Na jó, idézem neked az ott 2008 óta érvényben levő rendeletet, ami a vasárnapi nyitva tartást tiltó 1967 óta érvényben levő rendeletet módosította Ausztriában:

A boltok hétfőtől péntekig reggel hattól este kilenc óráig, szombaton reggel hattól este hatig tarthatnak nyitva, vasárnap kötelező a zárva tartás. Kivételt képeznek az ajándék és édességboltok, a pályaudvarokon és a reptereken található, nyolcvan négyzetméternél nem nagyobb alapterületű üzletek, valamint a péksüteményt árusító helyek. A szabályozás szerint a heti nyitvatartási idő nem lépheti túl a 72 órát.

jogalany 2015.01.06. 10:01:21

Az alapproblémát ott érzem, hogy a szabad életvitelem megválasztásában akadályoznak engem és minden más polgárt. Aki akar dolgozni, hadd tegye, akinek vasárnap van kedve (és szükséghelyzetekről nem is beszélve)vásárolni az hadd tegye. Ne gyámkodjon szabad felnőtt szavazó képes polgárain az állam.

Lady Ann 2015.01.06. 10:02:38

De most komolyan! Tényleg ez Magyarország legnagyobb problémája, hogy vasárnap nyitva vannak a boltok?!
HA ennyi fölösleges energiája van a képviselő uraknak, menjenek ki kutyasz*rt szedni vagy vizet hordani a lyukóvölgyieknek. Szégyen, amit ezek politizálás címén művelnek.

♔bаtyu♔ 2015.01.06. 10:03:52

@Simlicske: Ez nagy tévedés. Élelmiszer=legolcsóbb a piac, amúgy pedig változó. Az egy dolog, hogy a multiknál egy egy termék ára rendesen le van szállítva, de cserében mások drágábbak. (Pld. májkrém Auchan 105 Ft, Lidl 65 Ft, de az Auchan is árulta pár hónapja egy alaklommal 65 Ft-ért). A multik egyszerűen így trükköznek.

Egyéb=legolcsóbbak a szaküzletek és a választék is ott a legnagyobb. Pld. 10 W-os kis halogénizzó MédiaMarkt= 350 Ft, szaküzletben 80-100 Ft.

Minden terméknek utánanézhetsz, csapoktól a lámpákig, ez a helyzet.

A multiknál az "érték" idáig sem az ár volt, hanem az, hogy vasárnap vehettél pld. csapot, vagy palatetőt.

♔bаtyu♔ 2015.01.06. 10:04:35

@jogalany: Pontosan ez állt elő: A családtag dolgozhat vasárnap, ő eldöntheti.

Rotoxis 2015.01.06. 10:04:37

@pali923: Igy van, rendkivul szuk körben, igen korlatozott ideig. Nalunk is volt nyitva deltöl delutan ötig üzlet a turistaszerzonban. De csak akkor. Egybken Becset is foglalkoztatja a tema, nemreg volt pl. tüntetes a Mariahilferstraßen a nyitvatartasok ELLEN.

@sas70: Mi a francrol beszelsz? Milyen üzletek vanna az autopalyak menten? A benzinkutak Shopjaira, vagy a zautopalya ettermekben üzemelö Shopokra gondolsz?

@MACISAJT: Valo igaz, nalunk is csak a palyaudvari Spar van nyitva, igaz az majdnem mindig. Ja es radadasul több, mint 80 nm.

Rotoxis 2015.01.06. 10:06:54

@jogalany: En hetfönkent erek ra muzeumba menni, mert gyakran van akkor szabadnapom. TILTAKOZOM. EMBERI JOGAUM SARBA TIPRASA. HOL AZ IGAZSAG?!

MACISAJT 2015.01.06. 10:11:36

Szóval, át tudsz jönni egész "Európán", EU tag országokon keresztül úgy hogy Magyarországig egy darab vasárnapi nyitva tartást sem látsz , de Tescot sem(Auchan is csak francia nyelvterületen).

És valamiért a népek láthatóan ezzel egész jól elvannak.
De ilyenkor mi nem "Európába" igyekszünk?
Ilyenkor még mindig a vadkapitalizmusba vágyunk? Abba a kontrollálatlan,"szabad" vadkapitalizmusba, ami a mai helyzetbe hozta az országot?

sas70 2015.01.06. 10:16:40

@Rotoxis: például. Vagy az üdülőhelyeken az üzletekre. Nálunk is ezt akarják. Csak egy dolog bassza a csőröm: A jót miért nem vesszük át, miért csak a hülyeséget akarjuk és ha mondjuk úgy döntenek, hogy nyitva lesznek, akkor mi is visszacsináljuk?
Amúgy meg az egész egy nagy baromság, egy szar gumicsont, amivel a KDNP nevű látszat párt akarja megmutatni, hogy mekkora tényező.

zila5 2015.01.06. 10:18:35

@♔bаtyu♔:
Jajj de cuki. :)
Majd járjuk sorra a faluban meg a lakótelepen a kis üzletecskéket, az egész település egy nagy bevásárlóközpont lesz.
Kovácséknál akciós a banán, Kisséknél a pirospaprika, Szabóéknál meg kettőt fizet-hármat vihet a csokikból. :D

sas70 2015.01.06. 10:24:57

@MACISAJT: Csak az nem vadkapitalizmus, ahol el lehet venni törvényekkel az emberek üzleteit, trafikjait, ital, dohány nagykereit (a terv szerint) stb.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 10:29:24

@♔bаtyu♔: Nem, nem tévedés. Tudni kell, hogy mit milyen áron érdemes megvenni. Ezt akkor lehet megtenni, ha van idő nyugodtan, akár vasárnap vásárolni. Az élelmiszerek lejárata pl lehetővé teszi, hogy mindent olcsóbban vegyünk meg. A téliszalámi pl 3-4 hetente akciós, akkor veszek belőle jópár hétre valót. De ha majd a szombati 1,3 millió vásárlóra rászakad még a vasárnapi 1 millió is, akkor még az árúfeltöltés sem lesz megoldható a hosszú kasszasorokról ne is beszéljünk.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 10:31:22

@Rotoxis: "Egybken Becset is foglalkoztatja a tema, nemreg volt pl. tüntetes a Mariahilferstraßen a nyitvatartasok ELLEN."

Mi ELLEN? Milyen nyitvatarás ellen. Voltam kint pár napot advent alatt, a Mariahilferen is simán zárva voltak a boltok aranyvasárnap. Mondtam is, hogy ezek aztán marha okosak. De nem baj, terítéken van ausztriában is a vasánapi nyitvatartás lehetővé tétele. Ez a jövő.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 10:40:34

@jogalany:

"Az alapproblémát ott érzem, hogy a szabad életvitelem megválasztásában akadályoznak engem és minden más polgárt. "

Aki társadalomban él, az sajnos nem élheti ki maximálisan az individualizmusát, mert a társadalom lépten-nyomon korlátozza.

Értelmesebb emberek már az óvodában megtanulják, hogy nem lehetünk önzőek, tekintettel kell lennünk másokra.

A kevésbé értelmesebbje meg nem tanulja meg. Az felnőttként is csak azzal foglalkozik, hogy NEKI mi a jó, miközben bacik rá, ha azzal rosszat tesz a másiknak.

Belőlük lesznek a véres szájú liberálisok.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 10:42:31

@Simlicske:

" De ha majd a szombati 1,3 millió vásárlóra rászakad még a vasárnapi 1 millió is, "

Te valójában attól félsz, hogy a sok proli elviszi az orrod elől az akciós téliszalámit :DDD

Rotoxis 2015.01.06. 10:43:03

@sas70: Te szerencsetlen hülye! Az üdülöhelyi, vagy turisztikailag frekventalt területeken a nyitva tartas nem azt jelenti, hogy minden üzlet nyitva van, hanem csupan nehany es az is igen korlatozott ideig. Igen jo pelda, hogy nalunk Aranyvasarnap a turistagagyit arulo üzletek kivetelevel minden üzlet zarva volt, pedig akkor elvileg niytva lehettek volna es a belvarosban szazezres tömeg volt. A sok hülye, önellenseg kapitalista meg nem nyitott ki, mert többre ertekelte a pihenest mint a harom € profitot.

Nem ismerem pontosan az uj magyarorszagi szabalyozast, de ha jol emlekszem, a kisebb csaladi jellegü üzletek ezentul is nyitva lehetnek. Hozzateszem errefele az emberek szivesebben is vasarolnak efeleben, mint multiban (keves is van).
Raadasul a magyar korlatozas nem erinti a vilagörökseg területeit, ott nyitva lehet tartani. Marpedig a turista leginkabb ott mozog es nem a vilaghirü magyar siterepeken es nem is a kies XV. kerület, VIII. kerület, X. kerület es Budaörs lankain.

zila5 2015.01.06. 10:43:28

@Simlicske:
Nálunk bezzeg adventkor nyitva lehet minden, ebből is látszik, hogy semmi köze nincs az új törvénynek a keresztény családi élethez.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 10:48:10

@beszélő majom: "kevésbé értelmesebbje meg nem tanulja meg. Az felnőttként is csak azzal foglalkozik, hogy NEKI mi a jó, miközben bacik rá, ha azzal rosszat tesz a másiknak.

Belőlük lesznek a véres szájú liberálisok."

Jaja pl egykulcsos szja (adókevezmény kivezetéssel), meg is lett az eredménye, többmillió mélyszegény. Ne legyél már ilyen álszent, mert rád szakad a plafon.

A kormány pedig 1 millió vasárnapi vásárlóval szúr ki, százezer vasárnap eladó "kedvéért", akikből mondjuk majd 30 ezret ki is rúgnak (jó poén lesz).
De nembaj, itt a blogszférán győzködheted azt a pár ember, aki leolvas a kommentfolyam aljáig, a fidesz népszerűsége nem ezen fog múlni, adoggassák csak az ilyen magas labdákat, annál egyszerűbb dolga lesz 2018-ban a kihívóknak (nem, nem az szdsz-re gondolok).

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 10:49:25

@beszélő majom: Igen, polyvinyl, attól is félek. Bár inkább azt mondanám, hogy úgy általában sokkal több kellemetlenséggel jár majd a most is "muszájfeladat" vásárlás.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2015.01.06. 10:54:38

Csak én beszélek magyarul? Vasárnap=a vásár napja. Nem értem, hol vannak ilyenkor a konzervatívok, a hagyományőrzők?

Persze megy a nyugatmajmolás ezerrel, hogy zárjunk be mi is, holott ezeréves hagyományunk a vasárnapi vásárlás. Nemzetvesztők, tiszta sor.

Rotoxis 2015.01.06. 10:54:46

@Simlicske: Mekkora majom vagy! El sem tudod kepzelni, hogy a vasarlas a szükseges dolgok beszerzese es nem szorakoztato idötöltes? Azer megyek boltba, mert kell es nem azert, hogy jol kigyönyörködjem magam. Ennel akad ertelmesebb elfoglaltsag is mindenkinek.

"ezek aztán marha okosak"

A boltos a vevöt ugy fogja hogy gondolkodik. Kaptam valamit Karacsonyra, ami nem lett jo. Visszavittük az üzletbe, persze a blokk nem volt meg. Jo meret nem volt, igy levasaroltuk. Blokk nelkül, minden nelkül, puszira.

De a boltos nem hülye vasar es ünnepnapon bemenni, alkalmazottat fizetni plusz penzert, amikor a vasarlo megveszi a cuccost mas napon is. Megveszi, mert szüksge van ra. Olyat meg nem vesz, amire nincs szüksege.

Annak külön örülök, hogy ilyen melyen tajekozott vagy arrol, hogy mi van teriteken es mi Ausztria jövöje. Igaz, elfelejtettem, te itt töltöttel Adventkor nehany napot. En meg itt elek, nem nehany napja es hozzam es a környezetemhez nem jutott el a nagy hir. Meg jo, hogy vagy te nekünk!

zila5 2015.01.06. 10:55:41

@beszélő majom:
Hatalmas tévedés, hogy a prolik vásárolják fel az akciós szalámit. A proliknak nincs erre se pénzük, se idejük. A proli meló után betér a sarki akármibe és megveszi a másnapi kajáját annyiért, amennyiért épp adják. A tehetősebb családokban anya vagy apa végignyálazza az akciós újságokat, filctollal bekarikázza a cuccokat, aztán beülnek a kocsiba és bevásárolnak a gigahűtőbe. :D
(bónuszként még azt is elárulom, hogy egy prolihűtőben nem hogy hetekig, de napokig sem marad meg több csomag akciós szalámi - elfogy az sokkal hamarabb :))

inebhedj - szerintem 2015.01.06. 10:58:12

@♔bаtyu♔:

Sajnos a piac távolról sem a legolcsóbb.

Ami azt illeti, a piac kifejezetten drága, pont amiatt, mert az emberek azt hiszik, a piacon vásárolt dolgok

1. első kézből származnak
2. minőségiek
3. olcsók
4. igazi, ízes holmik

A 4 soha nem találkozik, 3 is elég ritkán. Jellemzően inkább az van, hogy a piacon azt kapod meg, amit ilyen vagy olyan okból a zöldséges nem vett át (aki egyébként földtől megpucolva, nájlonzacskóval, stb. adja tovább), ráadásul valamivel drágábban (és földesebben) mint a zöldségesnél (mivel az emberek abban a hitben vannak, hogy a zöldséges a drága, génkezelt műrépát árusítja, amit brazilok termesztettek, míg a piacon a magyar őstermelő, aki 300 éve ugyanazon vonalon, ugyanúgy termel, noha szó sincs ilyesmiről, ugyanazt termeli, árulja mindenki).

Ez nagyjából megfelel annak, amit a "multik" is csinálnak, a szlovák tejet nálunk lehet olcsón adni, mivel hajlamosak leszünk a magyar tejet venni és azért több pénzt fizetni, és természetesen fordítva is működik.

Egyébként nem tudom, mi a cél pontosan a VÁSÁRnapi zárva tartással.

A családokért való aggodalommal az a gond, hogy szociológusaink lemaradtak egy kicsit, ezért a 70-es évek családmodell "gyakorlatát" adták tovább a kodifikációs bizottságnak.

Ma jellemzően élettársi viszonyok vannak, egyedülálló szülők, a régi családi kapcsolatok nagyjából 1-3 gyerekig, és a szülők körülbelül 40 éves koráig tartanak, akkor a felek nem javítanak, hanem váltanak (új partner).

Ennek oka az, hogy a házasság eredetileg nem érzelmi, hanem gazdasági kapcsolat, ahol nem a házasodó felek, hanem a házasodó családok hosszabb távú (több generációs) érdekei köttetnek össze (ezért nem merülhet fel a válás, mint lehetőség, hiszen az üzleti megállapodást semmilyen személyes vita nem írhatja felül).

Mivel ma már az üzleti kapcsolatok elkülönülnek ettől, ezért a (vad)házasságok érzelmi alapúak (Rómeó és Júlia), aminek természetes következménye a (szét)válás. Ráadásul a bevásárlásnak szabadidő eltöltő funkciója van, erre nem kínál a jogszabály alternatívát.

sas70 2015.01.06. 11:01:14

@Rotoxis: Te szerencsétlen hülye! A kérdés az, hogy miért kell az államnak beleavatkoznia abba, hogy mikor legyenek nyitva az üzletek és mikor ne!?

tábormegsemmisítő 2015.01.06. 11:03:10

@grundigg:
A heti pihenőnapot már vagy 3000 éve feltalálták Mezopotámiában, és eredetileg nem kifejezetten vallási magyarázatot fűztek hozzá. Célja nyilván a munkások kímélése volt, csak direktben nem így fogalmazták meg, hiszen akkor kevésbé tartották volna be a hatalmasságok. Ebből lett jóval később a szabbat illetve a vasárnap

Jól mutatja a hazai "baloldali" ellenzék rövidlátását, hogy még a problémát se értik, nemhogy választ tudnának találni rá

sas70 2015.01.06. 11:06:28

@tábormegsemmisítő: Ja meg vásárnap, mert akkor tudtak az emberek piacra, vásárba menni! 6000 évvel ezelőtt, meg akkor pihentek az emberek amikor akartak, főleg ha volt mit enni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 11:12:29

@Rotoxis: Te ki vagy, hogy engem majomnak nevezel? Még értelmesen le sem tudod írni, amit akarsz. Egyébként pedig az aranyvasárnapi nyitvatartás a boltoknak és a bennük dolgozóknak lett volna fontos. Szombaton 6-kor zártak a boltok, fürtökben terelték ki a vásárlókat, akik KÖLTENI szerettek volna. De ők inkább szeretik, ha a boltjaik üresek, nem termelnek hasznot, sem fogyasztási adót az államnak. Magyarázhatod, hogy ez okos dolog... remélem, már nem sokáig lesz így.

Rotoxis 2015.01.06. 11:13:45

@sas70: Mert az a dolga. Ilyen egyszerü. Es ettöl a rothado nyugaton senki nem hördül fel, senki nem ordit diktaturat. Tudomasul veszi, hogy vannak az övetöl elterö velemenyek is, amelyek idönkent erösebbek a sajatjanal. Kultura. Ennyi.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 11:17:57

@tábormegsemmisítő: "Jól mutatja a hazai "baloldali" ellenzék rövidlátását, hogy még a problémát se értik, nemhogy választ tudnának találni rá"

Most hogy jön ide a baloldal? Ez nem pártpolitikai kérdés. Megaztán Áder is megmondta, hogy ne bal, meg jobboldalozzunk már. :-)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 11:19:16

@Rotoxis: Nem, nem az a dolga. A fidesz pedig itt egy kisebbség vélt (!!!) sérelmét priorizálja a többség érdeke elé. Érdekes.

Rotoxis 2015.01.06. 11:20:52

@Simlicske: Meg mindig nem erted, nem tehetek rola.
Nem a penz, a bevetel a minden. Nem az az egy-ket nap hatarozza meg egy üzlet jövedelmezöseget, azt pedig, hogy a keletröl a Mariahilferre zudult bevasarloturista költeni AKAR, ivben lesz...jak.

Evek ota ugyanabban a cipöboltban vasarolok. Megismernek. Nem megyek mashova azert, mert ott 2 (20) €-val olcsobb. Nem erdekel, ha nincs nyitva vasarnap, majd megyek hetköznap.

"remélem, már nem sokáig lesz így" De. Igy lesz. Sokaig, mert ez müködik.

sas70 2015.01.06. 11:21:58

"Tudomasul veszi, hogy vannak az övetöl elterö velemenyek is, amelyek idönkent erösebbek a sajatjanal"
Jajjdeszépez! Pont a fideszre igaz, minden szava!

Rotoxis 2015.01.06. 11:23:31

@Simlicske: De igen. Nem Magyarorszagrol beszelünk, nem Fideszröl, ugy altalaban az allamrol es a demokracia müködeseröl. Volt egy kicsit öreg, homosexualis pasi, ö mondott ilyesmiket annak idejen. Platonnak hivtak...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 12:37:42

@Rotoxis: Én csak két dolgot nem értek. Miért akarsz meggyőzni a magad igazáról, és miért vagy benne biztos, hogy az-az "ultimate" igazság, így jogod van engem győzködni. Önbizalmad az van, szerintem eszed viszont nem sok.
Szerintem maradjunk annyiban, hogy szarunk egymás véleményére és kész. Túl távoliak az álláspontok, ebből nem lesz konstruktív vita.

Én pedig remélem, hogy az osztrákok is észre térnek, és amelyik bolt talál alkalmazottat (persze kellő fizetésért) az kinyithat vasárnap is.

sas70 2015.01.06. 12:42:34

@Rotoxis: Akkor olvasgass még Platont, mert ő sohasem mondott olyat, hogy az állam önhatalmúan, öncélúan gyakorolja a hatalmat, pláne nem mindenáron.
Egy fejlett gazdaságban az állam igenis szabályozza a piacot, szabályozza a gazdaságot, de nem öncélúan és pláne nem a saját klientúrája érdekében. Erre nyilván nehezebben is tudnál osztrák vagy német példát hozni és ha véletlenül van ilyen próbálkozás, akkor azt pl. a német alkotmánybíróság úgy elkaszálná, mint a pinty.
A demokráciát meg hagyjuk, mert a demokrácia hiányát éppen az utóbbi évek törvénykezési gyakorlata jellemzi. Csak kérdezz meg egy osztrák képviselőt, hogy, hogyan születik ott egy törvény, ki is mi szólhat bele, mielőtt egyáltalán bekerül a képviselők elé. És nem hajnali fél háromkor kapják meg azt az előterjesztést amiről 9-kor szavazni fognak. Vagy itt van a remek útdíj rendelet, ami szintén nagyon rendben van, egyesek szerint.

Pop40 2015.01.06. 12:45:48

@Rotoxis: "Tudomasul veszi, hogy vannak az övetöl elterö velemenyek is, amelyek idönkent erösebbek a sajatjanal. "

Igen, rátapintottál a lényegre. Épp ez volt az, amire a narancsbolsi maffia nem volt hajlandó: tudomásul venni, hogy ennek az agyrémnek itthon ELENYÉSZŐ a társadalmi támogatottsága. (Nem véletlenül nyilatkozta le vmelyik narancskomcsi képviselő, hogy nem viszik népszavazásra a kérdést, mert tudják, hogy elveszítenék.)

A szokásos narancsbolsi módi játszik ebben az ügyben is: ki kell tömni a haverokat, a birka híveknek meg majd hivatkozunk a család szentségére.

Pop40 2015.01.06. 12:51:05

@Pop40: ja, és természetesen ehhez olyan birka hívek is kellenek, akiket nem zavar, hogy a család szentsége csak 200 nm-nél nagyobb üzletek esetében lényeges :-DDD

Rotoxis 2015.01.06. 13:01:57

@Simlicske: @sas70: A repteri fagyott kutya sem akar meggyözni semmiröl!

Nem követem folyamatosan a magyarorszagi esemenyeket, föleg mert mindenhol csak a sardobalas latszik es orditozas hallatszik. En inkabb elek szepen nyugalomban es hidegen hagy a frusztraltsagotok.

En csak a tenyekkel talalkozom. Azzal, hogy vasarnap az üzletek egy resze zarva tart majd, mint itthon.
Az utdij rendelettel kapcsolatban sem ertem, mi a gond. Itt fizetös az autopalya, az elejetöl a vegeig. Fel sem merül az ellenkezöje azert, mert en csak x kilometert megyek rajta. En csak azt latom, hogy az ismerösömnek, aki gyakran jar Magyarorszagra (Budapestre) az eddigi 42 ezer valahany Ft helyett 15 ezerbe kerül majd eves matrica. Nekem igy sem erne meg, de neki legalabb olcsobb lesz.

Nem akarok vitatkozni semmiröl, tölem ugy dühöngtök ahogyan akartok. A problema, hogy mindent a sajat szubjektiv nezöpontotokbol vizsgaltok (jelen esetben orbatakaroggya).
En mindössze azt irtam le, hogy hogyan gondolkozik ezekröl a dolgokrol a Lajtan tuli osztrak, illetve az ott elö magyar.

Az minden esetre tetszik, hogy azt is megprobaljatok megmondani, hogy itt hogyan velekednek a dolgokrol.

Pop40 2015.01.06. 13:11:11

@Rotoxis: "minden esetre tetszik, hogy azt is megprobaljatok megmondani, hogy itt hogyan velekednek a dolgokrol"

Lehet, hogy nem tűnt fel: pont leszarja mindenki, ott hogyan vélekednek a dologról. ITTHON a többség ellenzi.

Innentől fogva csinálhatnád, amiről eddig beszéltél és alkalmazkodhatnál a többség véleményéhez.

Rotoxis 2015.01.06. 13:14:52

@Pop40: Pontosan erröl beszelek. Semmi hitelt nem tudok adni a szavaidnak, meg akkor sem, ha igazat mondasz, annyira at vagy itatva politika-predesztinalt gyülölettel.

En egy masik orszagbol a következöt latom.
Az elmult evben valasztasok voltak Magyarorszagon. Orszaggyülesi es helyhatosagi valasztasok. Ennek alapjan a jelenlegi kormany orszagol.
A valasztasok a nemzetközi es az EU megfigyelök elött zajlottak, kifogast senki nem emelt, nem merült fel valasztasi csalas gyanuja, ezert a külföld a jelenlegi vezetest legitimnek fogadja el,ez teny. Az, hogy ez neked tetszik-e vagy sem, senkit, de tenyleg senkit nem erdekel.

Orban Viktor megitelese nem egyertelmüen pozitiv, de senki nem vonja ketsegbe azt a jogat, hogy az orszagot iranyitsa.
Nehany kerdes valoban negativ megitelest vont maga utan. Ezek egy resze az un. polkorrekt szegmens (etnikai elnyomas, faji diszkriminacio). Mas resze a tulzott allamositassal volt kapcsolatos.

sas70 2015.01.06. 13:17:51

@Rotoxis: Semmiről nem akartalak meggyőzni! Csak elmondtam az én nézőpontomat pár dologról, amiben élünk itt!
A Békési kollégám meg eddig útdíj nélkül jött egy hónapban kétszer Budapestre, most meg majd min. 6 ezerbe kerül neki, viszont boldogan jöhet autópályán. Ja nem is, mert odáig nincs autópálya.

Rotoxis 2015.01.06. 13:22:58

@sas70: Ezt most tenyleg nem ertem. Nincs autopalya es megis fizetnie kell?

Pop40 2015.01.06. 13:33:00

@Rotoxis: Ebbe most nem mennék bele, ez a blog nem arról szól, hogy manipulálja Vitya a választást.

Te ezt írtad: "Tudomasul veszi, hogy vannak az övetöl elterö velemenyek is, amelyek idönkent erösebbek a sajatjanal. "

Akkor miért is nem tartod magad ahhoz, amit írtál????

Itthon a vasárnapi zárvatartást a lakosság döntő része NEM támogatja.

Akkor miért is nem vagy hajlandó elfogadni a TÖBBSÉG véleményét???

pali923 2015.01.06. 13:34:39

@MACISAJT: nem ismerem a szabályozást, csak egyet tudok biztosan: nem is olyan régen Bad Kleinkircheimban vásároltam vasárnap egy szép nagy Spar áruházban, nem csak kiflit. A felvonók zárása után is nyitva voltak.
Remélem, most nem buktak le az osztrák hatóság előtt. :)

Pop40 2015.01.06. 13:51:24

@pali923: Ezt elcseszted. Te leszel az oka az osztrák családok szétesésének.

Bűnödet az is tetézi, hogy nekik nagyszerű kdnp-jük sincs, aki megmenthetné őket az erkölcsi fertőtől.

5perc 2015.01.06. 14:07:54

Nem hiszem, hogy a vallási alapja van. Ugyan mifenének kellene - az szja 1%-os felajánlások szerint 20% alatti vallásos - kisebbség miatt ilyen súlyos gazdasági döntést hozni?
Csak egy oka van: hogy a rosszabb minőségű és drágább cba adóoptimalizálhassa el a héköznapi és hétvégi bevételeket Svájcban.
Erre való a "történelmi városrészekben" a nagyobb boltok bezáratása, a tesco buszok betiltása és a városokból kivezető utak - ahol a tesco-k, auchan-ok, metro-k vannak - új útdíja is.
Vásárolj frágán magyarnak hazudott gagyit.

Rotoxis 2015.01.06. 14:14:00

@Pop40: A te velemenyedet elfogadom. Nem ertek egyet vele, mert az en tapasztalatom azt mutatja, hogy van elet vasarnapi Tesco nelkül is. Nem ertek vele egyet, de elfogadom, mert ez a velemenyed, mashogyan latod a dolgot.

Hogy többseg, hogy döntö többseg? Mondod. Orban meg mast mond. Van valami, ami alapjan egyaltalan valoszinüsiteni lehetne, amit mondasz? Nekem a te szavad innen annyit er, mint az öve. Miert kellene neked hinnem?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 14:34:16

@Simlicske:

"Jaja pl egykulcsos szja (adókevezmény kivezetéssel), meg is lett az eredménye, többmillió mélyszegény."

Kimentek a libsik tüntetni a szegények mellett?

Nem mentek ki.

Ellenben amikor az került szóba, hogy pengessen a SZOLGÁLTATÓJA pár fillért az után, hogy a libsije a 100 ezres okostelóján a 20+ ezres havidíjjal netezget, akkor rögtön rohant az utcára a ballib csürhe.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 14:36:25

@beszélő majom: Most nem erről beszélünk polyvinyl, hanem az általad körömszakadtáig védett kormány intézkedéseiről. Ne terelj, mégha csak ahhoz is értesz.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 14:38:16

@Simlicske:

"általában sokkal több kellemetlenséggel jár majd a most is "muszájfeladat" vásárlás"

Csak a szellemileg visszamaradott libsi hülye tölti az értékes hétvégéjét azzal, hogy kiautózzon / beautózzon a multihoz a vérbe, és bevásárlókocsit pakolgasson tele az akciós szarjaikkal, ahelyett, hogy kikapcsolódna, pihenne, gyerekkel, családdal, barátnővel, barátokkal lenne.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 14:39:37

@Simlicske:

Na ezt a vitát majd akkor folytatom veled, ha felhagytál a személyeskedéssel, és lesznek helyette észérveid.

Jolka40 2015.01.06. 14:43:25

@Rotoxis: Közvélemény-kutató intézetek! Itt a feladat! Nagy mintavétellel!

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 14:43:47

@Dworkyll:

"Vasárnap=a vásár napja"

Majd ha a pult mögött megint csakis és KIZÁRÓLAG zsidók meg más nem keresztény vándorkereskedők állnak, mint akkor, amikor magyar nyelvterületen az úr megszentelt napjának a neve vásárnap lett, majd akkor gyere ide a többséget győzködni ezzel :)

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 14:46:30

@Dworkyll:

"Vasárnap=a vásár napja."

De érvelhetnék úgy is, hogy ha a vásárlás napja a vasárnap, akkor minek vannak hétfőtől szombatig nyitva az üzletek?

Hiszen vásárolni vasárnap kell, benne van a napnak a nevében :D

sas70 2015.01.06. 14:51:34

@Rotoxis: Mert van egy Üllőt, Vecsést elkerülő kb. 10km autóút szakasz, amin fizetni kell. Vagy keresztül jön a két településen és akkor valóban nem kell. Ha sokan tesznek így, akkor az szar lesz.

Rotoxis 2015.01.06. 14:57:01

@sas70: Ezek szerint van fizetös ut gyorsabban, nem fizetös lassabban. Akkor mar csak a problemat nem ertem.

Pop40 2015.01.06. 15:34:33

@Rotoxis: Az én véleményem nem kell elfogadnod.
A többségét viszont illene.

www.portfolio.hu/gazdasag/retail/megszolalt_a_tesco_a_vasarnapi_boltbezarasrol.207944.html

"A lap szerint a magyar kormány több minisztere elismerte, hogy nincs sok gazdasági racionalitása a javaslatnak és a miniszterelnök kiállása a javaslat mellett sokakat meglepett.

Egy magyar kormányzati illetékes úgy fogalmazott, hogy a kezdeményezést az emberek többsége nem is támogatja. Ha erről népszavazást írnánk ki, akkor elveszítenénk - mondta név nélkül nyilatkozva. "

Akkor miről is beszéltek?
Tartsd magad ahhoz, amit írtál, és tartsd tiszteletben a TÖBBSÉG akaratát.
Amit a fideszes maffia szokása szerint magasról leszar.

Pop40 2015.01.06. 15:38:47

@beszélő majom:

"Csak a szellemileg visszamaradott libsi hülye tölti az értékes hétvégéjét azzal, hogy kiautózzon / beautózzon a multihoz a vérbe"

Kedves elvtárs, te, meg a fideszes tolvaj komcsi haverjaid igazán leszokhatnátok róla, hogy más zsebében és magánéletében kotorásztok.

A libsi hülye azzal tölti a hétvégéjét, hogy vásárolgat. És? Van bármi közöd hozzá?
Te bérkommentelgetsz hétvégén, meg Vitya seggét nyalod, ők meg vásárolgatnak.

Pont semmi közöd hozzá, sem neked, sem a szaros maffiádnak.

2015.01.06. 16:47:37

@sas70:

Azt hiszem, a békési kollégád az, akinek a legkisebb problémát fogja okozni az útdíj.

Békésből egy út Budapestre és vissza kb. 400 km. Ha ezt a kollégád havonta kétszer, évente huszonnégyszer megteszi, az majdnem 10000 km/év. Mondjuk hét literes fogyasztással és 400 forintos benzinárral (az egyéb költségeket nem számolva) kb. 280000 forintjába volt a kollégádnak a tavalyi autózás Békés és Bp. között. Ez 2015-ben szintén 400 forintos benzinárat feltételezve (pedig jelentősen csökkent) - ha nem akarja elkerülni a 10 km-es fizetős szakaszt - 285000 forintjába fog kerülni.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.06. 17:00:23

@Pop40:

Ha mocskolódsz, akkor igazad lesz?

Szerintem ezzel a stílusoddal inkább hülyét csinálsz magadból.

Rotoxis 2015.01.06. 17:09:03

@Pop40: A "magyar kormany több minisztere", nev nelkül nyilatkozo kormanyzati illetekes. Nevetseges erre hivatkozni. A nyilatkozat az, amikor Kis Bela nyilatkozik es vallalja is a szavait. Nev neklküli nyilatkozatok egyszerüen hiteltelenek.
Mindazonaltal, ha van nepakarat es kellö igeny, tessenek nepszavazast kezdemenyezni. Annal hitelesebb dolog nem igen letezik. Addig azonban mindket felnek egyforman igaza van.

Pop40 2015.01.06. 17:28:09

@beszélő majom: Semmiféle mocskolódás nem volt a kommentben, légy erős, ha mocskolódni akarnék veled, észrevennéd.

Túl azon, hogy elég röhejes, hogy te sipákolsz "mocskolódás" miatt, miután egy laza csuklómozdulattal lehülyelibsiztél mindenkit, aki másképp óhajtja a vasárnapját eltölteni, mint ahogy azt a kdnp-s balfaszok meg a fideszes tolvajok előírják neki.

És a hozzászólás tartalma is változatlan: sem neked, sem a gazdáidnak az égvilágon semmi közötök hozzá, ki mivel tölti a vasárnapját.
Ha a "hülye libsik" tőled akarnak majd életvezetési tanácsot kérni, biztosan megkeresnek.
Addig viszont szíveskedj a magad vasárnapjaival foglalkozni, ne másokéval.

Pop40 2015.01.06. 17:32:30

@Rotoxis: Mert a politikában nem létezik név nélkül nyilatkozó politikus, ugye? :-DDD Ne játszunk már értetlenkedőset :-)

A portfolio.hu gyanítom, h van olyan szinten, hogy fel tudja ismerni, kormányzati politikus ül e vele szemben, vagy csak Jancsi bá' sétált be az utcáról, és ő nyilatkozik nekik.

Arról nem is szólva, próbálna meg bármely kormányzati politikus olyat nyilatkozni, ami szembemegy Vitya aznap épp aktuális álláspontjával :-D Másnap már nem lenne az illető kormányzati politikus.

Ettől függetlenül, ha neked jólesik, csak értetlenkedj tovább.

A népszavazást én is nagyon támogatom.

Rotoxis 2015.01.06. 18:19:03

@Pop40: Nincs miröl beszelgetni. Soha nem fogod megerteni, hogy egy kivülallo nem erzelmek es politikai hovatartozas alapjan fog megitelni valamit, hanem az elerhetö tenyek alapjan.
Marpedig ebben az ügybencsak annyi bizonyos, hogy vannak ellenzöi es vannak tamogatoi.

Ha ez olyan fontos kerdes, akkor szervezzenek polgari engedetlensegi mozgalmat, vagy pl. minden vasarnap menjenek el a zarva tarto üzlethez es követeljek a nyitva tartasat (magyarul szervezzenek tüntetest). Ha nem eleg, kezdemenyezzenek nepszavazast.
Esetleg valamelyik civilszervezet bizzon meg egy feddhetetlen, külföldi ceget azzal, hogy keszitsen felmerest a temaban.
Ezek egzakt dolgok, amelyeknek lehet hinni.

Kivülallo csak ezek alapjan tud velemenyt formalni, addig csak üres ordibacio az egesz, vihar a biliben.

Pop40 2015.01.06. 18:30:48

@Rotoxis: "Marpedig ebben az ügybencsak annyi bizonyos, hogy vannak ellenzöi es vannak tamogatoi. "

Ha a tényeket ignorálod, akkor valóban csak ennyi biztos. :-)
Mellesleg ha a portfolionak nem hiszel, Varga Miska miniszter úrnak talán igen: ő is ellenezte ezt a hülyeséget, mielőtt rá nem szóltak, hogy változott a véleménye.

Mint mondtam, a népszavazást támogatom.

Remélem, megbukik ez a baromság, mielőtt mi is eljátszanánk azt, amit a horvátok, egy agyhalott politikai maffia miatt.

index.hu/gazdasag/2014/12/20/nagy_bukas_lehet_a_vasarnapi_zarva_tartas/

Rotoxis 2015.01.06. 18:49:20

Mondom, hogy nem erted...

jogalany 2015.01.07. 00:54:40

@beszélő majom:
Baj van. Mert, ha nekem és 8 millió polgárnak el kell fogadnia a hitüket aktivan gyakorlók pofátlanságát, miszerint vasárnap inkább templomba kéne menni, akkor miért is emlegeti fel a fidesz, hogy az Mszp lopott (és igen, nem is kevesett), miközben Ő maga is lopkod. Én és még 6 millió menjen egy kisebbség által megszabott uton, miközben Ők az erkölcsőt többször szegik meg naponta, mint ahogy a Tanítvány megtagadta a mestert. Hol van az idea, hol a vezetői önmegtartoztatás, hol a határ?

digitime 2015.01.07. 09:48:01

@Simlicske: Nagyjából egyetértünk, bár a konkrét ügynek (vasárnapi zárás) sok helyütt megvan a maga kultúrája. Nekem ezzel nincs akkora gondom. @♔bаtyu♔: Mielőtt agyonreklámozod a normális törvényt, ne feledd el, hogy hogyan is indult, mi volt az eredeti szándék, amit többek között társadalmi nyomásra változtattak olyanná, amilyen most. A családtagok vasárnapi munkájáról pedig az a véleményem, hogy rövidesen nagyon sok alkalmazott lesz unokatestvér pozícióban.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.07. 12:13:49

@jogalany:

"Mert, ha nekem és 8 millió polgárnak el kell fogadnia a hitüket aktivan gyakorlók pofátlanságát, miszerint vasárnap inkább templomba kéne menni"

1. Nyolcmillió választópolgár van az országban, NEM nyolcmillió ateista + zsidó.

2. Senki nem akarja előírni se az ateistáknak, se a zsidóknak, hogy vasárnap ne dolgozzanak, hanem templomba járjanak.

-

"akkor miért is emlegeti fel a fidesz, hogy az Mszp lopott (és igen, nem is kevesett), miközben Ő maga is lopkod"

Ennek mi köze van ahhoz, hogy a Fidesz azt szeretné, ha vasárnap a kereskedelemben az alkalmazottak nem dolgoznának. Tudod, a bolti eladó is ember, vannak érzései, van magánélete, van családja. Nem cselédje senkinek, pláne nem az istentagadó csürhének, aki nem tud mit kezdeni magával vasárnap, ha nem mehet plázába.

-

"Én és még 6 millió menjen egy kisebbség által megszabott uton"

1. Semmivel nem tudod alátámasztani az állításodat, ami szerint a többség igénye a vasárnapi bevásárlás. Ez nem a többség igénye, hanem CSAK a fővárosi felső-középosztálybeli, vidékről felcuccolt ateista liberálisoknak.

2. Igen, a törvényeket ajánlatos betartani. Semmi bajod nem lesz attól, ha vasárnap a feleségeddel vagy, beszélgetsz a gyerekeddel, vagy meglátogatod a szüleidet, rokonaidat, barátaidat.

-

"miközben Ők az erkölcsőt többször szegik meg naponta"

Te hányszor szeged meg az "erkölcsöt" naponta?

-

"mint ahogy a Tanítvány megtagadta a mestert"

Ne dobálózz olyan példákkal, amiket nem értesz, hogy okosabbnak mutasd magad, mint amilyen vagy, mert azzal főbűnt szegsz meg, bár te nyilván nem is tudnád felsorolni azokat.

-

"Hol van az idea, hol a vezetői önmegtartoztatás, hol a határ?"

Orbánék sem az isteni, sem a hatályos magyar törvényeket nem sértik meg azzal, ha törvényben rögzítik a vasárnapi nyitva tartás korlátozását. Ha te másként tudod, írd ide PONTOSAN, hogy honnan, melyik törvényt sérti ezzel a kormány.

Ideákról meg határról meg teljesen értelmetlen lenne olyanokkal vitatkozni - NEM rád célzok! - akiket a saját életében nem vezérel, és nem köt semmiféle JÓRA VALÓ eszme, vagy idea.

jogalany 2015.01.07. 16:21:39

@beszélő majom:
Az isten is szabadságot adott az embernek, a szabad választás jogát a jó és rossz között, a könnyű és nehéz között, azt a jogot mely eredeztetően ma már emberi jogként tartunk tiszteletben: Helsinki.
Erre jön egy meg sem választott Kdnp, amit magáévá tesz egy korrupt rendszer vezetője: Orbán és felülirja az alkotmányt, a nemzetközi jogot, szerzett jogot a leírtak között, és az isteni jogot, mely eredeztetően emberi jog. Ok és okozat.
Hegel szerint az eredet meghatározza a jövőt is, mert összefüggések rendszere a világ. Ezért ilyen kezdet után mi lesz a következő húzása a korrupt II.helyezett Vezetőnek? A szabadidőm eltöltésében korlátozás után mi következik, miben akar korlátozni, jobban tudni, mi a jó nekem és persze mindez azért, mert csak úgy jó neki. Okosabb vagyok nála, többet tanultam, többet tudok és Ő akarja megmondani nekem az életem hogyan éljem?
A 8 milliónyi ember összeségében okosabb nála, a kollektiv kopmlexivitás, több, mint az Ő képessége. Azt mondod a kereskedelemben dolgozóknak is joguk van nem dolgozni: nem is dolgoznának ott, ha nem lenne érdemes: ilyen alapon a pincéreknek, szakácsoknak, szinészeknek, az ápoló nöknek is joguk van nem dolgozni, a vasutasról a mentősről stb nem is beszélve. Ez nem érv, ez a diktátum része, a szabad ember rebszolgasorsba kényszerítés első lépcsöfoka. A második lehet, már talán, hogy a milyen vallású legyek, keresztelkedjek ki, mint Ő, vagy hordjak melegbugyit, mint a felesége, vagy a fiam válasszon egy fiút társnak, mint az a BKK -tól kirúgott rokona. (persze hallani keblére vonja megint). A harmadik lppcsőfok már mi lehet? megszabja meddig élhetek és utána eutanázia? Az eredet meghatározza a jövőt mondja a filozófus.
Orbán el akarja dönteni az ország polgárainak jövőjét személyileg lemenően is.
Kösz, ebből én sem és a 6 millió sem kér.
süti beállítások módosítása