„Boldogító igen” vagy „boldogító nem”?

2015.06.28. 16:58 Ars Boni

Magyarországon sokszor homoszexuálisnak titulálják a transzszexuális embert. Furcsán néznek rá. Esetenként megalázzák. Hátrányosan megkülönböztetik. Teszik mindezt azért, mert eltér a megszokottól, „kilóg a sorból”. Mindez leginkább a társadalom e téren való tájékozatlanságából fakad, szakmai berkekben pedig sokan még mindig nem hajlandók erről tudomást venni, többek szerint a transzszexualitás jogi helyzetének esetleges megváltoztatása összeegyeztethetetlen a keresztény vallással, házasságának fenntartása pedig az Alaptörvénnyel. De valóban az? Ennek valóban így kell lennie?

trans_1Napjainkban Magyarországon is egyre „felkapottabbá” válik a transzszexualitás témája, sokan azonban még mindig nincsenek tisztában azzal, mit is jelent valójában a transzszexualitás? A BNO tizedik revíziója[1] szerint a transzszexualitás a nemi identitászavar körébe tartozik: „annak vágya, hogy ellenkező nemű egyénként élhessen és fogadják el, általában a saját nemével és anatómiájával elégedetlen, kényelmetlenül érzi magát benne, és sebészeti és hormonkezeléseket szeretne, hogy testét amennyire csak lehet, a kívánt nemhez tegye hasonlatossá.”[2]Ők tehát az ellenkező nemhez tartozóként azonosítják magukat, biológiai nemük nem felel meg az általuk megélt nemnek, s ez sokszor már 4-5 éves korban megmutatkozik. Ennek nagy szerepe lesz a későbbiekben az alapjogi elemzés kapcsán. Ezen a ponton el kell oszlatnunk azonban azokat a téves nézeteket, melyek szerint „a transzszexuális homoszexuális”, „a transzszexuálisnak nincs jobb dolga, mint hogy magát mutogassa, és ezzel felhívja magára a figyelmet”, „a transzszexualitás egy újabb hóbort”. Ez nem így van. A transzszexuális emberek többsége kerüli a feltűnést, sokan közülük tartanak esetleges fizikai támadástól, fenyegetéstől, tartanak attól, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket, s tartanak közvetlen környezetük reakciójától is. Előfordul ugyanis, hogy a család kitagadja őket, mert nem képes elfogadni, hogy „más, mint ami”, és szintén tart a család is a környezet reakciójától.

A nemi identitás és a szexuális orientáció különbözőségének, és annak ismeretében, hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció minden ember méltóságának és emberi mivol­tának szerves része,[3] induljunk ki abból, hogy a transzszexuális ember meggyőződése, hogy ő más, mint amit biológiai neme mutat. Jelenleg azonban ahhoz, hogy a transzszexuális személy identitásával maradéktalanul beilleszkedhessen a magyar társadalomba, torzítania kell önmagát valamely irányba, ami ellentmond a 64/1991. (XII.17.) AB határozatnak. Ez ugyanis kimondta, hogy „az állam nem kényszeríthet senkit olyan helyzetbe, amely meghasonlásba vinné önmagával, azaz amely összeegyeztethetetlen a személyiségét meghatározó valamely lényeges meggyőződésével”.

Ebből következhet az, hogy nem feltétlenül megfelelő a bináris kategorizálás, tehát, hogy egy személy neme csak „férfi” és „nő” lehet. Természetesen, ha arra gondolunk, Magyarország keresztény állam, lehetne arra hivatkozni, hogy „A Jóisten megteremtette a férfit és a nőt, harmadik nemet azonban nem teremtett”, jelen esetben azonban nem is harmadik biológiai nemről, sokkal inkább a társadalmi nemről beszélünk, ami által egy adott személy megjelenik a társadalomban. Erről azonban még nagyon sokat lehetne értekezni. Mivel a magyar rendszer alapvetően egészen megengedő a nemváltoztatás bejegyzése szempontjából, s az első országok között voltunk, ahol engedélyezésre került a „nemváltás”, alapjogi szempontból a fő probléma nem maga az, hogy nincs ún. harmadik nem, sokkal inkább az, hogy a társadalom és az állam hozzáállása miatt a transzszexuális személy – helyzete miatt – meghasonulásba kényszerülhet önmagával.

trans_2

Miért szükséges egyáltalán a műtét? Valóban szükséges az állami támogatás?

Ez szorosan kapcsolódik a személyiség szabad kibontakoztatásához való joghoz is, hiszen a nem műtéti úton vagy hormonterápia útján történő megváltoztatása részét képezi a személyiség szabad kibontakoztatásának, valamint a testi és lelki egészséghez való joghoz is, és a nemváltoztatás állami támogatásához is. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (Bíróság) már 2003-ban, a van Kück v. Germany ügy (Application no. 35968/97) kapcsán arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha az „orvosi szempontból szükséges” kezelést finanszírozza az állam, akkor ebbe a nemi átalakító műtét is bele kell, hogy tartozzon. Az AB pedig a 43/2005. (XI. 14.) határozatában elismerte, hogy a transzszexuális személyek nemének műtéti megváltoztatása a testi és szellemi egészség védelmében, a személyiség integritásának megőrzése érdekében történő egészségügyi beavatkozás.

Ennek ismeretében megjegyzendő, hogy a magyar állam nem támogatja különösebben a nemi helyreállító műtétet, sem a hormonterápiát, ezek azonban igen költségesek. Ezzel szemben más országokban ezzel komolyan foglalkoznak, megoldásokat kínálnak rá. Németországban például amennyiben valaki rendelkezik betegbiztosítással, ez teljes egészében fedezi a hormonterápia költségeit, és a nemi helyreállító műtét is támogatott, mindösszesen kb. 1200 euró önköltsége van, melyhez ingyenes hormonterápia és pszichológiai ellátás tartozik, a folyamat teljes ideje alatt. Ausztriában pedig pl. a bécsi Allgemeines Krankenhausnak külön transzszexuálisok részére fenntartott ambulanciája is van. Megfontolandó lenne tehát a magyar állam szempontjából is a kezelés és a műtét támogatása, hiszen ezáltal helyreállhatna a test és lélek közti egyensúly, s a transzszexuális személy újra hatékony tagja lehetne a társadalomnak.

gaymarriagesign

Azonos neműek házassága vs. transzszexuálisok házassága

Magyarországon az egyik legnagyobb akadály a transzszexualitás jogi szabályozása kapcsán talán abban áll, hogy az azonos neműek házassága nem engedélyezett. (Ismételten hangsúlyoznám, hogy a transzszexuális személyt nem azonosíthatjuk homoszexuális személlyel. Természetesen lehet az is, de lehet heteroszexuális, biszexuális, aszexuális stb. is.) Emiatt ahhoz, hogy a megváltozott nem anyakönyvbe vétele megtörténjen, a fennálló házasságot meg kell szüntetni, hiszen ekkor két azonos nemű személy közt állna fenn házasság. Magyarországon az a sajátos helyzet áll fenn, hogy Alaptörvényi szinten került lefektetésre az, hogy a család a házasságon alapul, s szintén az Alaptörvényben megfogalmazták azt is, hogy a házasság egy férfi és egy nő közt jön létre. Ebből következik, hogy ha meg kell szüntetnie házasságát, családot sem tud alaptörvényi értelemben alapítani, mivel az a család nem minősül majd családnak a házasság hiányában. Ezáltal pedig kikerül a társadalomból is, hiszen az Alaptörvény rendelkezései értelmében a család a társadalom alapegysége. Ebből kiindulva elmondható, hogy a magyar alaptörvényi családfogalom nagyon diszkriminatív.

A megoldás tehát nem kell, hogy feltétlenül az azonos neműek házasságának engedélyezéséhez vezessen, hiszen a transzszexuálisok esetében arról van szó, hogy önmaga megvalósítására, személyisége szabad kibontakoztatására törekszik. Közben pedig már van egy fennálló házassága, melyet nem kíván megszüntetni vagy felbontani. Tehát a szabályozás kialakítása történhetne egyrészt úgy, hogy a jogalkotó kivételt képez a transzszexuálisok tekintetében, hiszen amikor a házasság megköttetett, az férfi és nő közt jött létre, a fennállása alatt azonban az egyik fél önmegvalósítása érdekében megváltoztatta a nemét. Az önmegvalósításhoz azonban a legtöbb esetben hozzátartozik az is, hogy a házasságát fenn kívánja tartani. Az azonos neműeknél nem erről lenne szó. Másrészt történhetne úgy is a szabályozás, hogy a jogalkotó kiveszi a különneműség követelményét a házasság fogalmi elemei közül, a házasságot pedig a család fogalmi elemei közül.

A fentiekhez kapcsolódik a házasság kérdésköre is. Mint tudjuk, a „megváltozott” nem csak akkor vehető anyakönyvbe, ha a fennálló házasság megszüntetésre került, ugyanakkor a házasság is lehet a személyiség szabad kibontakoztatásának szerves része. A transzszexuális személyek közt is vannak olyanok, akik szerint ez nem jelent problémát, (ennek több oka is van, de ebbe jelenleg ne menjünk bele, maradjunk a kérdéskör jogi oldalánál) de sokan mégis sérelmesnek tartják, hogy az önrendelkezési jog két részvetülete: a személyiség szabad kibontakoztatása és a házassághoz való jog ütközik, s az állam választás elé állítja a transzszexuális személyt. Hiszen ő önrendelkezéséből fakadóan köt házasságot, s amikor személyisége szabad kibontakoztatása keretében a nemi identitásának megfelelő nem elérésére törekszik, elveszik tőle a lehetőséget, hogy továbbra is házasságban éljen. Máshogyan megfogalmazva: ha az Emberi Jogok Európai Egyezményének (Egyezmény) 12. cikke értelmében a házasságkötési korhatárt elért férfiaknak és nőknek joguk van a házasságkötésre és a családalapításra, nincs-e joguk a házasság fenntartásához is? Hiszen, ha ragaszkodunk a házasság vallási gyökereihez, melyre oly sokan hivatkoznak, a házasság azért jön létre, hogy a házasulandó felek kitartsanak egymás mellett „egy életen át”, s házasságukat nem azért kötik, hogy azt majd felbontsák. Arra próbálom rávezetni az olvasót, hogy ha a transzszexuális személy házasságot köt pl. született neme szerinti férfiként egy nővel (vagy fordítva), de ellenkező nemű személyként kíván tovább élni, és ennek ellenére fenntartaná a házasságát, önrendelkezéséből fakadóan neki kell erről dönteni, az állam nem kényszerítheti bele egy ilyen döntési kényszerhelyzetbe.

A Bíróság előtt is volt hasonló eset, bár a Bíróság eltérő álláspontot képviselt. A Parry v. The United Kingdom (Application no. 42971/05) és az R. and F. v. the United Kingdom (Application no. 35748/05) ügyben az Egyezmény 8. és 12. cikkének megsértésére hivatkoztak a panaszosok, mégpedig azért, mert nemi helyreállító műtétnek vetették alá magukat, de továbbra is együtt maradtak korábbi házastársukkal, s ahhoz, hogy az állam elismerje „megváltozott” nemüket, meg kellett szüntetni házasságukat. A Bíróság kimondta, hogy ezáltal nem sérül az említett magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog (8. cikk), sem pedig a házasságkötéshez való jog (12. cikk), hiszen a kérelmezők élettársi kapcsolatot létesíthettek, közel azonos jogokkal. Megjegyzendő, hogy a „közel azonos” nem egyenlő az „ugyanazon jogokkal”, hiszen például nem fogadhatnak közösen örökbe sem. A probléma tehát abban áll, hogy az állam elveszi a transzszexuális személytől a döntés lehetőségét, és az állam dönt afelől, sérelmes-e számára, hogy meg kell szüntetnie házasságát, holott önrendelkezési joga keretében a transzszexuális személynek kellene erről döntenie – az állam által számára megfelelően nyújtott tájékoztatás alapján.

Hivatkozzunk-e a házasság vallási gyökereire?

A transzszexualitás és a házasság kapcsán többen hivatkoznak arra, hogy a házasságnak vallási gyökerei vannak, és a házasság férfi és nő közt jön létre, azonban ilyenkor nem veszik figyelembe, hogy nem minden ember nemi identitása felel meg a biológiai nemének, sem azt, hogy egy transzszexuális embernek komoly lelki gyötrelmet okoz(hat) az, hogy elfogadja, ő más, és nehéz felvállalnia ezt mások előtt. Ez a folyamat önmagában is éppen elég megterhelő fizikailag és pszichésen is, ezáltal pedig sokszor képtelenek munkájukra, mindennapi dolgaikra úgy koncentrálni, ahogy ennek hiányában tudnának, így sokszor elveszítik munkájukat is a társadalmi elutasítás és a pszichikai leterheltség miatt. Ezért annak érdekében, hogy újra teljes mértékben a társadalom hatékony tagjai tudjanak lenni, az államnak kötelessége megadni számukra minden lehetőséget arra, hogy ez megtörténhessen. Köteles megadni számukra a tájékoztatást és hagyni, hogy ennek ismeretében ő döntsön az új nem bejegyzéséről hátrányos jogkövetkezmények nélkül.

Bár a házasság vitathatatlanul egy vallási gyökerekkel rendelkező intézmény, jelenleg Magyarországon már nem az egyházi házasságkötés kerül elismerésre, hanem kizárólag az anyakönyvvezető előtt kötött polgári házasság. Paradox módon a fent említett nézet képviselői mégis a vallási gyökerekre hivatkoznak, ha arról van szó, miért ne tarthassa meg a transzszexuális személy a házasságát. Az egyház és az állam elkülönülésének azonban itt is meg kéne valósulnia. Hiszen ma már olyan emberek is kötnek házasságot, akik nem vallásosak. Ezen túlmenően, ha figyelembe vesszük, hogy a házasság intézménye vallási gyökerekből fejlődött ki, elmondhatjuk, hogy a vallásra vezethető vissza a különneműség követelménye is. Ergo, ha már az egyházi házasságkötés nem kerül elismerésre Magyarországon, a különneműség követelménye is elhagyható lenne, hiszen az egyházi házasságkötés is jelentőségét vesztette az állam szempontjából.

Figyelembe véve tehát ezt, illetve, hogy a házasságkötés szabadságához való jog – az önrendelkezési jog részeként – olyan alapjog, mely alkotmányos oltalom alatt áll, valamint, hogy a transzszexuális személyt megilleti a névváltoztatáshoz való jog a nemének megváltoztatásához kapcsolódóan (58/2001. (XII. 7.) ABH), kivételt kéne, hogy képezzen az az eset, amikor egy transzszexuális személy meghasonlásba kényszerül önmagával azért, mert választania kell az önmegvalósítása szerves részei: a fennálló házassága és a számára megfelelő nem között.

Megjegyzendő, hogy amikor a nemváltoztatás a házasságkötést megelőzően történik, nem áll fenn ilyen mértékű sérelem, hiszen az AB a 154/2008. (XII. 17.) határozatában megállapította, hogy a transzneműek vonatkozásában a házasságkötéshez való jogot úgy kell értelmezni, hogy ők nem születési nemükkel, hanem új nemükkel ellentétes nemű személlyel köthetnek házasságot. Az érem másik oldala azonban a már említett helyzet, amikor a házasság fennállása alatt kerül sor a nemváltoztatásra.

trans_3

Neki ne legyen családja?

Az eddigiek képezik alapját annak, hogy a transzszexuális személy – sok más társaskapcsolati formát megvalósító személlyel egyetemben – kikerül a család fogalmából az Alaptörvény értelmében (ahogyan Szabó Máté, az egykori alapvető jogok biztosa is kifejezte hasonló álláspontját utólagos normakontrollra irányuló indítványában 2012-ben, a családok védelméről szóló törvény családfogalmával kapcsolatban – bár nem a transzszexualitás kapcsán, s az AB 43/2012. (XII. 20.) határozatában meg is semmisítette a törvény alaptörvény-ellenes rendelkezéseit). A jelenlegi szabályozás családokat szakít szét azáltal, ha a házasságot meg kell szüntetni. Mivel Magyarország Alaptörvénye úgy rendelkezik, hogy a családi kapcsolat alapja a házasság (illetve a szülő gyermek viszony), azáltal, hogy a transzszexuális személynek meg kell szüntetnie házasságát, nem lehet tagja az alaptörvényi értelemben vett családnak sem. Ami pedig a társadalom alapegysége, tehát ezúton is kikerül a társadalomból a (már egyébként is perifériára került) személy.

A magyar szabályozás problémás pontja mindezek ismeretében tehát az, hogy Alaptörvényben adja meg a házasság és a család fogalmát, és törvényi szinten határoz meg egy eszmeközvetítő jellegű családfogalmat. Ennek éppen fordítva kellene történnie, hiszen az Alaptörvény képezi a jogrendszer alapját, ez áll a jogforrási hierarchia csúcsán. Más országok alkotmányainak (pl. Brazília, Kolumbia, Olaszország, Törökország, Irán) vizsgálata arra az eredményre vezetett, hogy nem feltétlenül szükséges egy állam alkotmányában szigorú család- és házasságfogalom meghatározása, ez megtörténhet törvényi szinten is, így egy esetleges módosulás nem ütközne Alaptörvénybe, és csak törvénymódosításra lenne szükség.

Persze sokaknak a sztereotípiák és a híradóban hallottak miatt az jut eszébe, hogy „Irán? Ne hasonlítsuk már Magyarországot Iránhoz!”. Ehhez két dolgot fűznék hozzá: 1) a sztereotípiák nem kellene, hogy relevanciával bírjanak ebben a vonatkozásban, 2) az összehasonlító alkotmányjog alapja pedig, hogy eltérő országokat vizsgáljunk. Itt pedig különböző társadalmi és politikai berendezkedésű országokról van szó, melyek ezáltal eltérő család fogalmakat is generálnak, és Irán valóban sokkal nyitottabb családfogalmat alkotott alkotmányi szinten.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek:

[1] Betegségek Nemzetközi Osztályozása, 1997.

[2] BNO, F64.0

[3] Yogyakarta Alapelvek

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr377580630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2015.06.29. 10:01:40

A probléma ott van, hogy amikor a fene nagy toleranciától csöpögő írások szerzői/kedvelői/támogatói azzal szembesülnek, hogy hasonló érvek alapján egyéb szexuális alternatívák mostaniakkal megegyező bánásmódját kérnék azok kedvelői.

És akkor hirtelen kiderül, hogy a tolerancia és a megértés nem más, mint maszlag.

Krio.Me.Tu (törölt) 2015.06.29. 10:30:36

Ha a házasság polgári jogi jogintézmény, akkor nem lehetne-e legalizálni a többes házasságot? Nem lenne bonyolultabb, mint egy társasági szerződés. Miért is ne? Lehessen egy személynek több házastársa, akik szerződéssel szabályozzák jogviszonyukat. Lehet mondjuk 2 nő és 3 férfi is egy házasságban. Vagy 3 nő, vagy egy nő, egy férfi és egy ladyboy.
A többnejűség mindenesetre hagyományosabb együttélési forma, mint a homo házasság.
De miért kellene egy házasságot szűken értelmezni. Lehessen benne annyi ember, állat, gyerek, amennyi csak lenni akar.
Mert ugye nem korlátozhatjuk életkor szerint se a házasságot, az olyan kirekesztő. Vagy egy cica, kutyus szerelme az smafu? Miért ne köthetne egy zoofil egy állattal házasságot. Hogy nem lehet közös utódjuk? De hisz két azonos neműnek se lehet.

A nyitottság a legfontosabb. Virágozzék száz virág!

nnnnnnnn 2015.06.29. 10:42:04

Szerintem már teljesen mindegy adunk-e ezeknek is mindenhez jogot. Meg fogadjanak örökbe is, engem már az se zavar. Az emberfaj elkorcsosulását és a teljes genetikai állományunk leromlását már úgy sem lehet megakadályozni. A melegházasság és hasonló dolgok legalizálása ebben már nem oszt nem szoroz.

-JzK- 2015.06.29. 10:44:23

Szomorú kor ez, a nyugati civilizáció amiben tartozunk, szép lassan össze fog omlani. Magas ideák, erkölcsi elvek nélkül semmi sem marad fenn. Sovány vigasz, hogy ez a szabados vadliberalizmus sem marad fenn sokáig, nem képes reprodukálni önmagát a gyökerét vesztett fehér ember, a helyére jövő idegen tömegek meg nem fogják a kulturális marxizmust magukénak érezni (csupán haszonélvezőik neki), helyette a maguk otthonról hozott értékrendjét fogják szép lassan elterjeszteni. 15-20 év és elkezdenek megjelenni az első iszlamista államalakulatok, és a fehér ember meg csak tehetetlenül nézi, ehelyett azzal van elfoglalva, hogy különféle torzszültötek ilyen-olyan jogait bővítse a végtelenségig.
Ami még külön szomorú, hogy a Katolikus Egyház is soha nem látott erkölcsi válságba hullott. Ferenc pápa liberális handabandázása csak betetőzése a XII. Piusz halála után hatalomra jutott modernizmusnak, így az Egyház e világnak akar tetszelegni. Ha mondjuk egy Richard Williamson lenne a pápa, akkor ki kéne, hogy jelentse, hogy minden, a homoszexuális "házasságot" törvényesítő nemzeten Isten átka van.

kitartas.net/2012/07/01/domokos-endre-janos-kulturalis-forradalom-a-nyugati-kultura-alkonya

Kelly és a szexi dög 2015.06.29. 10:55:40

Megvan az a South Park rész, ahol a faszi delfinnek képzeli magát!?
Na, ott éppen azon akad ki, hogy a delfineknek nincs külön wc biztosítva!

Tudományos libsizmus 2015.06.29. 10:56:22

Ja . A buzik után jönnek a jogaikkal a transzakármik, a pedofilok, és így tovább. Ez a cél. A fehér faj teljes szétzüllesztése.

Spiritmonger 2015.06.29. 12:16:19

a tranyóság az rossz hobbi, nem más.
ahogy a kisklambó tudja értelmezni, mi van a lába között, onnantól tudja, hogy fiú vagy lány. És ennek megfelelően fog élni, különösen, ha a környezete is normális, és a lányt lánynak, a fiút fiúnak nevelik.
A wc-kérdés egyszerű, mi figyel a nadrágban, kuki vagy nun8i, ez determinálja mindenképpen a használandó mellékhelyiséget.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.29. 12:55:51

És a csillámpóni-neműeknek mikor lesz külön WC?

Szalay Miklós 2015.06.29. 13:07:15

Az alábbi linken található egy módszeres írás a biológiai, mentális, társadalmi nemről stb..., mely segít megérteni a szexualitás összetettségét:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid050

(A legfelső sor a kép tetején, "A szexualitás összetettsége". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le.)

Ha körülnéztek körülötte, vannak más témák is a nemiség területéről, melyek érdekesek lehetnek: férfi-női különbségek, a szeretet, szerelem működése, homoszexualitás, stb...

Lucas12 2015.06.29. 13:09:33

@-JzK-: A katolikus egyház soha nem látott erkölcsi válságba hullott? Hát elég fura erkölcsi értékrended van neked is, hallod-e! Két évezreden keresztül kislányokat, kisfiúkat kúrogattak össze-vissza, emberek milliót gyilkolták le, kínozták halálra, az általuk vezetett árvaházakat a koncentrációs táborokhoz lehetne hasonlítani. Szerinted az egyháznak ez volt erkölcsileg a fénykora? Most pedig végre van egy pápa, aki elfogadásra, békére, toleranciára okítja a jónépet, és szerinted ez az erkölcsi válság? Hát gratulálok. Tudod, a hozzád hasonlók nem értik, de valójában ők a torzszülöttek. A világ minden baja az ilyen szolgalelkű emberek miatt volt, akik a hagyományokat, dogmákat vakon követték, boszorkányokat égettek, falvakat, könyveket, még a saját gyereküket is megnyomorították, ha az másnak született. A világ jobb hely lenne nélkületek.

Lucas12 2015.06.29. 13:11:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Amikor feltalálják az agyátültetést és végre rajtad is alkalmazzák. Tyúkagy ki, emberagy be!

Lucas12 2015.06.29. 13:18:12

@Spiritmonger: Ha fingod sincs egy témáról, minek böfögsz hozzá? Akkora orbitális baromságokat hordtál össze abban a pár mondatban, hogy már egy átlagember is sikoltozik tőle, aki amúgy nem ásta bele mélyen magát a transzneműek világába. Minden szavad baromság volt. Keress rá google-ban a témára és akkor nem leszel ilyen segghülye. Bár amilyen érzéketlen barom vagy, teljesen felesleges.

kvp 2015.06.29. 13:43:54

Egy mai nyugati demokratikusnak nevezheto allam elott ket lehetoseg van:
-vagy legalizalja a barmilyen nemuek hazassagat
-vagy megszunteti az allami hazassag intezmenyet, aki hazasodni akar intezze el a sajat egyhazaval

Az elso esetben, ha kiterjesztik a hazassagot, akkor legalizalni kell a tobbes hazassagot is, mert egy muzulman ferfinak teljesen nyugodtan lehet tobb felesege a vallasa szerint es ezt a jogat miert korlatoznank. Vagy egy nonek tobb ferje, esetleg tobbes-tobbes kapcsolat, mint regebben jopar kommunaban. Ez sok vallasi csoport erzekenyseget sertene, raadasul egy nem erre szant fogalmat akarna kiterjeszteni.

A masodik esetben az allami hazassag megszunik, mindenkinek csak regisztralt elettarsi kapcsolata lehet, ellenben ebbe mar konnyebb felvenni a tobb mint ketfos kapcsolatokat is. A regebben a hazassaggal jaro tamogatasokat pedig a kozos gyerekek utan lehetne adni, azaz ha ket azonos nemu embernek kozos gyereke lesz, akkor ok is kapnak tamogatast. A hazassag pedig ujra egyhazi fogalom lesz es minden egyhaz maganugykent eldonti kiket ad ossze.

Velemenyem szerint a masodik lenne a jobb megoldas, mert se a keresztenyeket/muzulmanokat/zsidokat nem bantja meg, ellenben senki nem kerul hatranyba. Ha pedig az ateistak akarnak hazasodni, alapitsanak ra egy egyhazat vagy maradjanak az allami bejegyzett kapcsolatnal.

A jelenlegi magyar torvenyek oka pedig nem filozofiai, humanista vagy kereszteny, hanem tulelesparti, mivel fogy a magyar kulturaju lakossag, ezert ezzel is csak a szuletesszamot akarjak novelni. Ugyanezen praktikus okokbol van leirva a tiltas az oszovetsegben is es ezert maradt meg tobb ezer even at a zsido nep. Ezek az osi zsido szabalyok tehat bevaltak, meg akkor ha nemelyik nepirtast tesz kotelezove (egy-egy varos elfoglalasa utan), jellemzoen az eletter novelese celjabol. Akarmennyire is humanistak vagyuk, azt kijelenthetjuk, hogy a zsido torvenyek es szabalyok hosszu ideje bevaltak a gyakorlatban. Meg az isis is csak ezeket koveti, termeszetesen a sajat vallasi csoportjat helyezve a kozeppontba. Meglatjuk, hogy tudjak-e hosszu tavon alkalmazni, vagy ez csak a zsido nepnek sikerul.

ps: A liberalizmusnak es a liberalisoknak szuksege van egy tamogathato kisebbsegre. Ha mar a tobbseg meleg lesz, akkor is keresniuk kell egy kisebbseget, ilyenek lehetnek pl. a pedofilok. A leghiresebb europai parlamenti liberalis kepviselok egyben a pedofilia tamogatoi is. A tortenelmi magyarazat ugyanbbol a kozos gorog gyokerbol szarmazik, ugyanis az okori gorogorszagban nem csak a homoszexualitas, de a pedofilia is legalis volt. Mivel egy fejlett demokratikus rendszerrol volt szo (kis merteku rabszolgatartassal), ezert a liberalis logika szerint a tortenelmi minta itt is kovetheto. Egy tulnepesedett bolygo eseten a szultesszabalyzas ezen modja is ertheto (se azonos nemu par, se eretlen gyerek eseten nem lesz terhesseg), de a mai humanistabb felfogas szerint nem biztos hogy jo az otlet. Ennek ellenere a liberalisok valamiert megis tamogatjak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.29. 13:52:37

@kvp:

"legalizalni kell a tobbes hazassagot is, mert egy muzulman ferfinak teljesen nyugodtan lehet tobb felesege a vallasa szerint es ezt a jogat miert korlatoznank"

Az állam és az egyház szétválasztása óta nem lehet szempont, kinek mit enged meg a vallása. Mivel azonban az európai kultúra keresztény gyökerű, érthető módon a keresztény hagyományokon alapul (ezt próbálják meg a libsik szétverni).

A muzulmán országokban nincs szétválasztva az állam és az egyház, ott azt tesznek, amit akarnak, de nehogy már mi is önként alávessük magunkat az iszlámnak. Mert ha a házasság terén engedsz, akkor ugyan milyem alapon tiltod meg nekik a saria alkalmazását, tolvajok kézlevágása és homokosok felakasztása inkluzíve?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.29. 13:55:10

@Lucas12:

Látom, tapasztalatból beszélsz, te már átestél ezen a műtéten. Csak neked a tyúké helyett tévedésből egy légy agyát ültették be.

Aranyi Gábor 2015.06.29. 13:56:17

@-JzK-: Lóf-act, szólt a grófnő, hogy zavarát leplezze. Ezek a transzbarmok onnan kezdik, hogy egy hosszógendere (göndör... hahaha) szőkepötsch nyüszög, hogy ő babázik, és ezért bánCSák. Bakker, én is babáztam, meg hímzek is, főzök-mosok-vasalok, pelenkázok stb. Speciel villanyt is szerelek, ha kell..., meg parkettázom... FÉRFI vagyok, és nem hiszem, h. M.E. nevű tanítványom kevésbé nő, mert trolit is vezet, nemcsak háztartást... Férfi vagyok, és nem szexuális herma! Egy pár ősöm női/férfi szabó volt, egy utcabeli nő meg ötvösmester. És? Csak ERŐSZAKKAL ne csináljanak belőlük mozdonyvezetőNŐt meg traktoroslányt. A "hagyományosan" férfinak/nőinek tartott TÁRSADALMI szerep történelmileg változott és változik. Elenyésző az a %-, akinek tényleg "beteg az agya", és ezért másként azonosítja magát. A többit lehet és kell is kezelni... Marxot meg ne emlegessük, mert pont Marx-Engels mondta azt, h. a férfnak a nőhöz való viszonya szükségszerű és természetes alapviszony, egyszerre természeti és társadalmi, és mutatja, hogy "hogy jön ki az ember önmagával". (kicsit komplikáltabban és árnyaltabban fogalmaztak, de ebben a körben ezt sokan úgyse értenék...)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.29. 14:04:07

@Aranyi Gábor:

"kicsit komplikáltabban és árnyaltabban fogalmaztak, de ebben a körben ezt sokan úgyse értenék"

Hát persze, te Mecsek géniusza. :D

Bobby Newmark 2015.06.29. 14:08:08

@Krio.Me.Tu: Gyerekkel és állattal a szexuális kapcsolat nem konszenzusos, innentől kezdve egy ordas nagy csúsztatás, amit előadsz.

Egyébként meg nem kibaszottul kurvára mindegy, hogy ki kivel baszik? Ha neked problémád az, hogy buzik hogyan dugnak, akkor MINEK NÉZED?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.29. 14:20:06

@Bobby Newmark:

A régi, elavult erkölcs szerint a szexuális kapcsolat csak közös beleegyezésen alapulhat. A mindannyiunk példaképéül szolgáló zsidó kultúra szerint azonban egy lány már 12 és fél éves korában férjhez adható, az iszlám szerint az apja már 9 évesen is férjhez adhatja ( islamqa.info/en/146882 ), ráadásul a kislány akarata ellenére is.

Tehát - alapul véve @kvp: javaslatát is -, semmi alapja nincs annak az elvárásnak, hogy a házasság vagy a szexuális kapcsolat kölcsönös beleegyezésen alapuljon. Haladjunk a korral, legalizáljuk a pedofíliát és a zoofíliát, bárki vehesse feleségül a kankutyáját (!) vagy a zöld levelibékát (hátha buzi királyfivá változik).

Bobby Newmark 2015.06.29. 14:22:11

@Aranyi Gábor: Aha, mekkora isteni szerencsénk van, hogy van nekünk egy ilyen csodadoktorunk, aki ránézésre megmondja, hogy melyik embernek beteg az agya, meg melyik az, amelyik csak csinálja a fesztivált...

Bobby Newmark 2015.06.29. 14:25:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Engem nem kell győzködnöd, hogy a vallások primitív, ókori csökevények, amit gyökerestől ki kellene irtani a 21. századi társadalomból.

De visszatérve: van itt egy probléma, aminek van két megoldása, az egyik a degenerált, ostoba, primitív, a másik meg egy jogi szintű tollvonás, ami konkrétan senkinek semmiféle érdeksérelmet nem okoz.

TERMÉSZETESEN te a degenerált ostoba primitív megoldás mellett teszed le a voksod.

Igen, ismerlek már annyira, hogy ez meg sem lep.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.29. 14:27:51

@Bobby Newmark:

Aha, mekkora isteni szerencsénk van, hogy van nekünk egy ilyen csodadoktorunk, aki ránézésre megmondja, hogy melyik embernek mi okoz érdeksérelmet és mi nem...

Bobby Newmark 2015.06.29. 14:44:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nyugodtan sorolhatod ezeket a sérelmeket ám, ha vannak.

Mondd, neked mivel lesz rosszabb attól, milyen érdeked sérül azzal, hogy ha két buzi összeházasodhat?

TE egyiknek sem fogsz kelleni úgysem, soha a büdös életben, ha egyedül lennél nő a Földön, akkor sem. Akkor meg?

KUHULIN 2015.06.29. 14:53:26

Tényleg, a többnejűséget is engedélyezni kéne. Ne az állam mondja meg, hogy hány feleségem lehet egyszerre!

inebhedj - szerintem 2015.06.29. 14:58:35

@Lucas12:

Nem vitatva vagy megerősítve, de jelzem, hogy a felvilágosodás, humanizmus, egyenlőség, testvériség, szabadság alapelvei köré szerveződő vallásos (politikai) mozgalmak ugyanezeket a bűnöket követték el, mint amit Te a katolikus egyház számlájára írva felsoroltál, csak nagyságrendekkel meghaladva a "szolgalelkű emberek" teljesítményét, tehát például emberek százmilliót gyilkolták le.

Mondjuk nem én vagyok az, aki eldöntheti, hogy ez a típusú teljesítmény-fitogtatás vezet-e valahová, de ha az ilyesmi mérvadó, akkor speciel a katolikus egyház jelentős, szinte behozhatatlan lemaradásban van pusztítás és embertelenség terén a felvilágosodott humanizmushoz képest. Nem szívesen lennék most az egyház bőrében.

Tudományos libsizmus 2015.06.29. 15:04:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Alighanem épp erre megy ki a játék. A buzik után majd jönnek a többiek is végeláthatatlan sorokban a "büszkeségükkel".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.29. 15:24:28

@Bobby Newmark:

"Mondd, neked mivel lesz rosszabb attól, milyen érdeked sérül azzal, hogy ha két buzi összeházasodhat?"

Mondd, neked mivel lesz rosszabb attól, milyen érdeked sérül azzal, hogy ha két buzi NEM házasodhat össze?

Ja persze, hiszen te egy rojtosra b@szott ánuszú köcsög vagy, akinek komoly érdeksérelmet okoz, ha nem mehetsz feleségül ahhoz a feka buzi bevándorló kecskepásztorhoz, aki mostanában a kecskéjéről kénytelen rád fanyalodni, s akinek eddig is már fél tucat kulababát szültél.

Bobby Newmark 2015.06.29. 15:48:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nekem semmi, de a buziké sérül.

Szóval? Semmi épeszű indok, csak a primitív fröcsögés?
Nem vártam mást egy ekkora takonygerinctől, mint ami vagy.

És képzeld, hetero vagyok, mégis az a helyzet, hogy bottal sem piszkálnálak, bárhogy is reménykedsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.29. 15:54:37

@Bobby Newmark:

Gyanús ez a kényszeres bizonygatás, ez a nemi identitásod labilitását, vagyis a látens homoszexualitásodat támasztja alá.

Olyan gyakran hangoztatod, hogy heteró vagy, hogy a végén még te is elhiszed.

Ja, nem: a feka kecskepásztorod majd eszedbe juttatja, mi is vagy valójában és a feka f@sz melyik végén van a helyed.

Bobby Newmark 2015.06.29. 16:11:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem bizonygatok semmit, csak ellentmondok. Egyszer került szóba, egyszer helyesbítettem. Ha nem hiszed, te bajod, azt már mindenki tudja, hogy harcban állsz a valósággal.

Szóval, semmi érv, csak zsigeri, aljadék geciség?
Az szép, kevesen vállalják fel, hogy rosszindulatú köcsögök.

GERI87 2015.06.29. 18:10:19

".. mit is jelent valójában a transzszexualitás?"

Nem kell tájékozottnak lenni egy mentális betegségről, ami a lakosság 0,0001%-át érinti.
Pláne nem kell jogokat követelni hozzá...

"Ebből következhet az, hogy nem feltétlenül megfelelő a bináris kategorizálás, tehát, hogy egy személy neme csak „férfi” és „nő” lehet. "

Dehogynem!
Biológiailag ők is kétfélék lehetnek.
Ismétlem: egy töredék kisebbség miatt kérdőjelezzük meg a "bináris (normális) kategorizálást"?

A 'társadalmi nem' és a 'biológiai nem' a többségnél átfedésben van. Ez a normális.

Lényegtelen hogy vannak beteg emberek akik fának vagy tűzoltó autónak vagy női testben élő férfinak érzik magukat..

Nem igaza az a teória sem hogy a nemeket kizárólag a társadalom hozza létre, a társadalom sok mindenben igazodik a biológiai tulajdonságokhoz, szerepekhez.

Akinél ez nem így van az beteg és abnormális.
Nem "normálissá" kell tenni ezt jogilag, hanem tolerálni (nem pedig helyeselni!!!) és felvilágosítani helyzetéről!

"meghasonulásba kényszerülhet önmagával."

Miért?
Az érzései jogi paragrafusoktól függnek?

Ha felismeri hogy ő "más" akkor fogadja el hogy ezzel kisebbségben van!
Tolerálja vagy fogadja el önmagát és a többségi normát és a társadalmi helyzetét!

A szubkultúrájában meg a négy fal között pedig azt csinál amit akar.

"a személyiség szabad kibontakoztatásához való joghoz is....műtéti megváltoztatása a testi és szellemi egészség védelmében, a személyiség integritásának megőrzése érdekében történő egészségügyi beavatkozás."

Nem lenne egyszerűbb mentálisan, lelkileg elfogadni a helyzetet és ebben segíteni, e szerint élni?
Nem pedig az amúgy egészséges testet a lelki torzuláshoz igazítani?

A műtéttel nem lesz más nemű!
Ahogy az ellenkező nemű külsőségekkel sem!
Ez egy illúzió, a műtét pedig hazugság önmaga és a világ felé is.

Ahol ezt engedélyezik ott súlyos bajok vannak e téren.

"kikerül a család fogalmából az Alaptörvény értelmében"

El kéne fogadni végre hogy a fogalmak az általános helyzetekre (többségi normákra) vonatkoznak, nem a kivételke és az abnormalitásokra!

Ha ennyi tolerancia, belátás, elfogadás sincs ezekben az emberekben a többség felé akkor ŐK az intoleránsak!

GERI87 2015.06.29. 18:29:15

@-JzK-:

"csak tehetetlenül nézi, ehelyett azzal van elfoglalva, hogy különféle torzszültötek ilyen-olyan jogait bővítse a végtelenségig."

Sajnos, ezzel egyetértek.

De!

A nyugat és vívmányai azért vannak veszélyben mert egyik oldalon a közbeszédet, politikát és gondolkodást tematizáló "píszi ballebrális jogiharcos LMBT hippik" a másikon meg az ez ellen vallási, faji, nemzeti alapon fellépő de marha gyenge és hiteltelen keresztények, nácik és nemzeti konzervatívok állnak és az ő céljaik sem sokkal jobbak!

Mindkettő szélsőséges és sz. válaszokat ad, már megint nem sikerül a nyomorult emberiségnek a középutat járnia!

Miért nem lehet !normális! társadalomért küzdeni és normális érvekkel előállni?
-Miért nem elég a nők és férfiak közti jogi egyenlőség? Minek kell még kvóta, meg harmadik nem, meg kutyafasza...
-Miért nem elég a boldoguláshoz érvényesüléshez képességek szerint való jog?
Minek kell még alapjövedelemről meg egyéb utópisztikus marhaságokról zagyválni?
stb.

Miért kell mindenbe belekeverni egyrészről "istent" meg ideológiákat....másrészről meg miért kell minden agyament szubkulturális szar mögé odaállni, elfogadni, támogatni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.29. 19:13:52

@Bobby Newmark:

"Nem bizonygatok semmit, csak ellentmondok."

"Az szép, kevesen vállalják fel, hogy rosszindulatú köcsögök."

Igen, erre te vag yaz élő példa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.29. 19:16:35

@GERI87:

"Ha ennyi tolerancia, belátás, elfogadás sincs ezekben az emberekben a többség felé akkor ŐK az intoleránsak!"

Így bizony.

Aranyi Gábor 2015.06.30. 23:37:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Örülök, hogy te is filóból diplomáztál, és a sok barom közt már megint sikerült belém akadnod, pedig ez is bizonyos fokú perverzitás... A kötözködés (az első éjszakáéval együtt) az én előjogom. :)

Aranyi Gábor 2015.06.30. 23:50:12

@Bobby Newmark: Igen, gyakorlat teszi a mestert... A buzivonaglás résztvevői KIVÉTEL NÉLKÜL agybetegek. Éppen két csoportra is bonthatnók őket: "genetikailag" buzik ill. "feltűnési viszketegek", de a felületi kezelésmód tekintetében (NAPALM) ez mindegy. Mivel "organikusan buzi" igen-igen kis %-ban fordul elő, GYAKORLATILAG az egész ballibbant brancs a FASZtivált csinálja.(Ezt egy vérprofi illiBEÁS dentokráciában szét szokták verni: Russzia, Türkice.) Mondom: napalm, pláne, ha Badfing köztük menetel. Attól elmúlik, mint vietkongnak a szeplője... A stúdiós coming outokat pedig KNOCK outtal kell kezelni (a buzernyák még meg is köszönheti, hogy kesztyűs kézzel bánunk vele; igaz, nem gumi-, hanem bokszkesztyűs kézzel...)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.01. 06:12:14

@Aranyi Gábor:

"a sok barom közt már megint sikerült belém akadnod"

Ezen ne csodálkozz, mert a sok barom közül is kiemelkedsz butaságban.

"A kötözködés (az első éjszakáéval együtt) az én előjogom. :)"

Igenis, császári felség! :P
süti beállítások módosítása