Akár bűncselekménynek is minősülhet Tarlós István melegekkel kapcsolatos nyilatkozata

2015.06.10. 10:31 Ars Boni

Az elmúlt évek során már hozzászokhattunk, hogy a Budapest Pride (vagy akár az Eurogames) megrendezése előtt mindig felerősödnek a meleg-ellenes megnyilvánulások és az ellenséges kijelentések. Idén sincs másként. Először a miniszterelnök köszöni meg a melegeknek a homofóbia ellenes világnapon, hogy nem provokálnak, majd Ungár Klára melegez le Fideszes képviselőket. Ezt követően Kocsis Máté nyilatkozik arról ("Nem vagyok buzeráns" címen), hogy a Pride-ot az Andrássy út és környéke helyett a Nagybani piac parkolójában, tulajdonképpen Budapest határában kéne megtartani, hiszen az előbbi világörökségi terület, és a rendezvény amúgy is sok embert zavar. A téma kapcsán legutóbb Tarlós István fejtette ki „szigorúan személyes” véleményét a TV2 Mokka című műsorában: „ez az egész jelenség számomra nem természetes és számomra visszataszító, tehát a férfi és női nem alapfunkciói nem véletlenül alakultak ki. Amíg a kettő egymással be nem helyettesíthető, addig mondhatjuk, hogy előfordul a természetben, de nem organikus része a természetnek.” Kifejtette továbbá, hogy szerinte „ez a dolog nem méltó az Andrássy út környezetéhez” és „feleslegesen provokálja a közvélemény jelentős részét”. Az áthelyezéssel kapcsolatban pusztán annyit fejtett ki, hogy jelenleg nincs napirenden, esetleges megvalósulását azonban nem zárta ki.

tarlos_cimerrel.jpeg

Magánvélemény?

Az interjúval kapcsolatban már az is problémás lehet, hogy egy főpolgármester főpolgármesteri minőségében kifejtett véleménye mennyiben lehet személyes „magánvélemény”. Valójában nincsen jelentősége annak, hogy hangsúlyozza, az elhangzottak szigorúan a magánvéleményét képezik, mert figyelembe véve a politikai előzményeket és közszereplői tisztséget betöltő személyét, a közvélemény a kijelentéseket mindenképpen hozzá, a közszereplőhöz fogja kapcsolni. Profánul fogalmazva, nem az a lényeges kérdés a hatások vizsgálata szempontjából, hogy a kijelentő mit gondol – különösen egy országos médiában nyilatkozva –, hanem, hogy róla mit gondolnak. És mi látszott? Hogy a főpolgármester érzelmekkel túlfűtött szavakat használva karakteres meleg-ellenes álláspontot fogalmazott meg.

A közösség elleni uszítás

Az ilyen nyilatkozat azonban a széles médianyilvánosságot figyelembe véve akár bűncselekménynek is minősülhet. Az új Büntető Törvénykönyv szerint, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai ellen - különösen fogyatékosságra, nemi identitásra, szexuális irányultságra tekintettel - gyűlöletre uszít, az a közösség elleni uszítás bűncselekményét követi el. A bűncselekmény elkövetője pedig akár 3 évi szabadságvesztéssel is sújtható. A tényállás megalkotásakor a jogalkotói szándéka egyértelműen az volt, hogy előítéletektől mentes, mindenki számára egyenlő megbecsülést és emberi méltóságot biztosító közhangulatot, és ennek háborítatlanságához fűződő köznyugalmat biztosítsa. Maga a jogalkotó nyilatkozik úgy a törvény indokolásában, hogy a nemi irányultság és a nemi identitás szerepeltetését a nemzetközi ajánlások teljesítése mellett az is indokolta, hogy Magyarországon növekedett az e csoportok tagjai ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma. Ezzel a jogalkotó tényként rögzíti a bűncselekmények számának növekedését és deklarálja az ezekkel szembeni fokozott fellépés szükségességét.

Vizsgáljuk meg, hogy a főpolgármester nyilatkozata kimerítheti-e a Büntető Törvénykönyvbe foglalt tényállás minden tényállási elemét, megbontva ezzel az egyenlő megbecsülést és emberi méltóságot biztosító közhangulatot.

20120707-melegfelvonulas-menet-resztvevok-lufikkal-az.jpg

A bűncselekmény elkövetési tárgya

A bűncselekmény elkövetési tárgyai között szerepelnek a lakosság egyes csoportjai, külön nevesítve a szexuális irányultságot, mint csoportalkotó tényezőt. Jelen ügyben ezek a homoszexuális személyek.

A nagy nyilvánosság

A közösség elleni uszítás megállapíthatósága szempontjából fontos tényállási elem, hogy az uszítást nagy nyilvánosság előtt kell elkövetni. A nagy nyilvánosság nagyobb létszámú személy jelenlétét, illetve annak a reális lehetőségét jelenti, hogy az elkövetés helyén nagyobb számú, vagy előre meg nem határozható létszámú személy szerezzen a bűncselekményről tudomást. Az országos tévécsatornán tett nyilatkozat külön bizonyítás nélkül is nagy nyilvánosság előtt megvalósultnak minősül.

A közösség elleni uszítás veszélyeztető bűncselekmény, így semmilyen eredmény (így például a gyűlölet tényleges kialakulása) nem része a tényállásnak, és annak sincs jelentősége, hogy az uszításra a jelenlévők hogy reagálnak. Nem kívánja meg tehát, hogy a Pride résztvevői ténylegesen is fizikai erőszakot szenvedjenek.

Szándékos elkövetés

A bűncselekmény csak szándékosan követhető el, amely lehet egyenes és eshetőleges is. A cselekmény megvalósulásához elegendő, hogy az elkövető tudata kiterjedjen annak a lehetőségére, hogy a nagy nyilvánosság előtt tett kijelentései a csoport elleni gyűlölet keltésére objektíve alkalmasak, és azt vagy kívánja, vagy abba belenyugodjon. Az elkövető ilyen esetben tudja, vagy kellő körültekintés tanúsítása mellett tudnia kellene, hogy kijelentései objektíve alkalmasak a gyűlöletkeltésre. A riporteri kérdés kizárólag a Pride Andrássy útról a Nagybani piacra történő áthelyezésére vonatkozott („van erre valami koncepció, hogy ezt valóban szeretnék áthelyezni?”). A kérdés megválaszolásához nem lettek volna szükségesek sem a főpolgármester egyéb gondolatai, sem a „szigorúan személyes véleménye”, így a kijelentések mögötti szándékosság legalábbis vélelmezhető.

95504.jpg

A gyűlöletre uszítás fogalma

A bűncselekmény elkövetési magatartása a gyűlöletre uszítás. A gyűlölet olyan negatív, erős ellenszenvet magába sűrítő heves érzelem, amely nélkülözi a józan megfontolást és a tények tárgyilagos mérlegelése nélkül heves indulati, érzelmi töltéssel fordul a tárgyával szemben. Az uszítással kapcsolatban az Alkotmánybíróság, majd a bíróságok gyakorlata alakította ki a fogalmi kereteket. Ez alapján a bírói gyakorlat gyűlöletre uszítás alatt feszültséget gerjesztő, lázongó magatartást ért, amely alkalmas arra, hogy az emberek nagyobb tömegében a szenvedélyeket oly mértékben szítsa fel, amely aktív cselekvésre buzdító, mozgósításra törekvő, tevékeny gyűlölet kiváltására, ezzel pedig a társadalmi rend és béke, a harmonikus és toleráns emberi kapcsolatok megzavarásához vezethet. Fontos, hogy nem erőszakos cselekedetre hív fel, csupán kialakítja azt a közhangulatot, amelyben az erőszakos cselekmények realizálódhatnak. Hangsúlyozandó azonban, hogy a kialakult veszélyhelyzetnek konkrétnak kell lennie, ami a sérelem bekövetkezésének reális lehetőségét, vagyis olyan helyzet fennállását jelenti, amikor a folyamatnak a sérelem bekövetkezése irányába ható továbbfejlődésének a lehetőségével számolni kell.

Az uszítás megállapíthatóságát alátámasztó elemek

Ez a tényállás legnehezebben megfogható eleme. A Budapest Pride idején mindig megerősödnek a szélsőséges, meleg-ellenes demonstrációk Budapesten, különösen a Pride útvonalán. A rendezvény és az azon résztvevők biztonságát széleskörű rendőri védelem biztosítja, ennek ellenére állandósult jellemzői a felvonulásoknak a melegek ellen irányuló erőszakos és félelmet keltő atrocitások. Gondolhatunk itt az elmúlt évekből akár a szimpatizánsaival a felvonulásra (a „buzikamionra”) bejutni próbáló érpataki polgármesterre, vagy akár arra, amikor a 2013-as Budapest Pride után egy, a rendezvényről éppen hazafelé tartó férfit bántalmaztak. Utóbbi esetben idén április végén ítélték el nem jogerősen 3 év letöltendő börtönbüntetésre az elkövetőt. Az erőszakos atrocitások hatására a felvonulásról hazatérőkben nem véletlenül alakult ki félelem az elmúlt évek során. A rendezvény szervezői és a rendőrség is mindig nyomatékosan megkéri a résztvevőket, hogy a Pride-ra utaló dolgokat (például szivárványszínű zászló, kitűző) a biztonságuk érdekében a rendezvényt elhagyva vegyék le. Ez azt mutatja, hogy mind a szervezők, mind a rendőrség tisztában van azzal, hogy az atrocitásokra reális esély mutatkozik ilyenkor.

A Pride idején amúgy is forrongó szélsőséges hangulathoz nyújtanak adalékot egy hónappal a rendezvény megtartása előtt a főpolgármester fent idézett gondolatai, miszerint a homoszexualitás nem természetes és visszataszító (vagyis kellemetlen érzést gerjesztő), nem organikus része a természetnek és a felvonulás feleslegesen provokálja a közvéleményt, ráadásul ki kéne tiltani őket a belvárosból, mert rendezvényük nem méltó a világörökségi környezethez. Ezek a kijelentések mind megerősítően hathatnak az amúgy is meleg-ellenes nézeteket vallókra, és azt az érzést kelthetik bennük, hogy a homoszexualitás elleni fellépésük a legmagasabb politikai szinten is támogatásra kerül, hiszen túl a gyűlölködő kijelentéseken, napirenden tartják a rendezvény városhatárba száműzésének szükségességét is. A homoszexuálisok elleni egyre erősödő politikai fellépések és törekvések könnyebben sarkalhatják az eddigi meleg-ellenes tüntetőket tényleges erőszakos cselekmények megvalósítására. Erősödhet a „politika is ugyanúgy elítéli ezt az egészet, mint én, és ugyanúgy az ellenük való fellépés szükségességét hangoztatja, de nincs törvényes lehetősége, hogy fellépjen ellenük, na de akkor majd én/mi megmutatjuk nekik” érzése. A látszólagos „háttér támogatottság” érzése pedig azt a biztonságot adhatja meg, amely birtokában bátrabban lépnek fel egyre erőszakosan a melegek ellen (példa lehet ennek alátámasztására az oroszországi meleg-ellenes szabályalkotás, amely felerősítette a homoszexuálisok elleni erőszakos cselekményeket, illetve a hétvégi kijevi események is), egészen addig, amíg a politikai vezetés nyíltan el nem határolódik ezektől a jelenségektől. A miniszterelnöki beszéd alapján, miszerint most minden szép és minden jó, ez nem fog hamar bekövetkezni. E kijelentések az év más periódusában talán nem rendelkeznének olyan éles töltettel, mint a Pride körüli hónapokban, hetekben, és talán egyáltalán nem vezetnének a gyűlöletre uszítás megvalósulásához, a jelenlegi helyzetben azonban komolyan foglalkozni kell ezzel az eshetőséggel. A kérdés az, hogy a miniszterelnök és a józsefvárosi polgármester kijelentéseit erős érzelmi töltettel megtoldó főpolgármester szavai alkalmasak lehetnek-e arra, hogy a sérelem bekövetkezésének reális lehetőségei a rendezvényre érkezők és a rendezvényt elhagyók esetében megvalósuljanak. Kiemelendő, hogy az érzelmi töltetet mindig a szavak szintjén, nem pedig annak előadásmódja alapján kell elbírálni.

13095.jpg

Az uszítás megállapíthatóságának nehézségei

Az uszítás megtörténte tekintetében csak a bíróság tudna kellően megfontolt választ adni. A bíróságok gyakorlatát vizsgálva vegyes képet láthatunk az uszítás megállapíthatósága kapcsán, ezek közül két példát emelnék ki:

  1. Felmentő döntés: A terhelt katonai szolgálatának ideje alatt letöltötte az internetről a Csendőrségi Lapok X. évfolyamának 11. számában, 1916. április 10-én „A czigánykérdés hazánkban” címmel megjelent, egy nyugalmazott járásbíró által írt cikket. A cikk írója a cigányokat bűnözőként említi, akik nem ismerik a tulajdon sérthetetlenségét, a rendszeres és állandó munka szükségességét és „szükségleteiket majdnem kivétel nélkül büntetendő cselekményekkel, lopással, csalással, rablással, jóslással, kuruzslással, orvvadászattal, mezőrendőri kihágással szerzik be. Ha a körülmények úgy kívánják, úgy gyújtogatástól, emberöléstől, gyermekrablástól sem riadnak vissza.” A cigánykérdés „megoldására” a cikk a cigány kisebbség, mint etnikai népcsoport tagjai ellen gyűlöletre uszító kijelentéssel tesz javaslatot. A terhelt ezt a cikket függesztette ki az alakulat egyik gyorsreagálású századának körletszintjén a faliújságra. A bíróság szerint a vádlottnak cselekménye elkövetésekor nem kellett azzal számolnia, hogy az általa felgerjesztett indulatok hatására konkrét veszély keletkezik. Egy 1916-ban írt cikk önmagában való megismerése, még ha abban vitatható megállapítások is vannak, az ahhoz fűzött jelenkori kommentár nélkül objektíve sem volt alkalmas az indulatok gerjesztésére. A bíróság megállapította, hogy a gyűlöletre uszítás, a védett nemzeti vagy népcsoportok elleni erőszak érzelmi előkészítése. Ez tárgyi értelemben a szenvedélyek oly mérvű felszítását feltételezi, amely magában hordja a gyűlölet önfejlődésével erőszakos jellegű konkrét sérelem reális lehetőségét. (BH2011. 242.)
  2. Elítélő döntés: A vádlott az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi beszédet mondott, azonban áramkimaradási problémák után nyomban a rádiónál, televíziónál és az újságoknál lévő „ávós pribékek, cionista pribékek, háborús bűnösök” felelősségét hangoztatta a technikai hibákért. Majd többek között a következőket mondta: „Ne szalonképes politikát valósítsunk meg, mert amikor a lakásunkba bejön egy rabló, akkor nem aláírást gyűjtünk a szomszédoktól, hanem jól pofán kell verni, és páros lábbal ki kell rugdosni a lakásból: Ha a kaftános tolvajok az éj leple alatt bejönnek az országunkba, nem aláírást kell gyűjteni, hanem meg kell fogni a grabancukat, és sábeszdeklistől, kaftánostól, mindenestől, tórástól ki kell vágni őket a hatalomból. Ezt üzenem és vállalom.” A bíróság szerint a vádlott beszédében nemcsak a véleményét nyilvánította ki - melynek során kétségkívül gyalázkodó, lealacsonyító, sőt gyűlölet keltésére is alkalmas kijelentéseket tett a zsidóságra -, hanem többes szám első személyben számos olyan tartalmú felszólítást is intézett a jelenlevőkhöz, amely végső soron a magyarországi zsidósággal szembeni jogfosztó magatartásra hívott fel. Gyűlöletre uszított a vádlott akkor is, amikor olyan követeléseket fogalmazott az itt élő zsidósággal szemben, hogy: „takarodjanak ki a mi országunkból”, „rugdossuk ki őket minden hivatalból”, a fentebb idézett részlet tekintetében. (BH1998. 521.)

Hogyan ítélhetőek meg a bírósági gyakorlat tükrében a főpolgármester kijelentései? Az egyértelműen látszik, hogy bár intenzitásában nem éri el a példákban szereplő érzelmi töltetet a nyilatkozat, azonban az alábbi tényezők összhatásukban megalapozhatják az uszítást:

  1. fontos és a főváros életében mérvadó közszereplő mondja, így szavainak hatása jóval nagyobb súlyú, mint az átlagos polgároké,
  2. főpolgármesterként így látszólag politikai háttértámogatást ad a meleg-ellenes cselekményeknek,
  3. a melegek ellen már így is jelentősen növekedett a gyűlölet-bűncselekmények száma (ezt a jogalkotó is külön rögzíti a Büntető Törvénykönyvhöz fűzött indokolásban), így reálisan számolni lehet vele, hogy a nyilatkozat hatására ez a szám emelkedhet,
  4. különösen érzékeny periódusban teszi meg ezt a nyilatkozatát, amikor a legenyhébb reakciók is képesek meleg-ellenes közhangulatot teremteni,
  5. a felvonulás áthelyezése lehetőségének fenntartásával, lebegtetésével a melegek szegregációját és kiközösítését sugallja,
  6. egyértelműen felfedezhető egyfajta érzelmi túlfűtöttség,
  7. az országos tévécsatorna miatt rengeteg emberhez jutott el az üzenet.

Hogy milyen következményei lesznek (ha lesznek) ezeknek a kijelentéseknek? A Pride közeledtével árnyaltabb képet kaphatunk erről, és talán az is kiderül, érkezik-e addig feljelentés az ügyben. Mindenesetre, ha büntetőjogi következményeket nem is von végül maga után az eset, attól még a társadalomban kimutatható káros hatásokkal jár, ez pedig remélhetőleg a jövőben felelősebb viselkedésre sarkallja majd a közszereplőket.

nyitottak-d0001a5d8403925e059ff.png

A képek forrása:

http://194.33.69.87/image/article/main/.660x1200/95504.jpg

http://static.168ora.hu/db/05/D8/nyitottak-d0001A5D8403925e059ff.png

http://rewrite.origos.hu/s/img/i/1207/20120707-melegfelvonulas-menet-resztvevok-lufikkal-az.jpg

http://194.33.69.87/image/gallery/856/.1000x1000/13095.jpg

http://magyarhirlap.hu/mh/webimage/9/1/4/8/wimage/Tarlos_cimerrel.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr387531148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2015.06.10. 13:43:26

az uszítás fogalma nem áll fenn. tarlós csak annyit mondott, hogy nem szereti a buzikat. ezt mondani nem lesz bűncselekmény mindaddig, amíg egy balliberális kormány hatalomra nem kerül. onnantól kezdve természetesen bűncselekménnyé fog válni a szabad véleménynyilvánítás.

♔batyu♔ 2015.06.10. 13:57:34

Elmegy a blogger egy marhaság irányába és annyira komolyan veszi, hogy kreál róla egy posztot.

Mivel Tarlós (gondoom, az indextől nem rendel semmit) ezért ki is kerül.

Na akkor tarlósozzunk.

Az én véleményem az, hogy nagyon nagy a jobbos diktatúra, ezért a blogger ezt az egészet hajára kenheti. Na most egy balliberális demokráciában lehet, hogy kapna érte 3 évet?

♔batyu♔ 2015.06.10. 14:00:31

"Na most egy balliberális demokráciában lehet, hogy kapna érte 3 évet? " (Mármint Tarlós, nem a blogger, őt megdicsérnék, amiért éber volt).

Szamiz67 2015.06.10. 14:04:59

@$$$=$$$: Amikor látom a hozzád hasonló megnyilvánulásokat(nem csak ebben a témában), akkor azon gondolkodom, hogy vajon mennyi évtized kell még ahhoz, hogy alap polgáriasodott, demokratizált szintre eljussunk, ahol mondjuk a nyugatinak nevezett országok 40-50 évvel ezelőtt jártak és most nem erre a témára, vagy a feketék jogaira gondolok, hanem úgy általában egy demokratikus állam felépítésére, az önkormányzatiság elvére, hogy ki kit és mivel bíz meg, mi a feladata egy képviselőnek, egy önkormányzati vezetőnek, mennyire legyen célokhoz kötve és átlátható az állami és önkormányzati költségvetés, ilyesmik...
Ebbe a tanulási folyamatba természetesen magamat is beleértem, de legalább nem vagyok büszke arra, hogy még az elején járok a tananyagnak.

Girhes Joe 2015.06.10. 14:05:09

A legrosszabb, amit Tarlósra rá lehet fogni, hogy rosszkor, rossz helyen mondta el a véleményét. Mert amúgy nem állította, hogy ez a budapesti önkormányzat hivatalos álláspontja lenne, saját véleményhez meg nyilvánvalóan joga van, és szabad (ma még...) a homoszexualitást természetellenesnek tartani. Ugyanaz a véleménydiktatúrás eset, mint anno a Buttiglione-ügy volt EU szinten. (Ő is csak annyit mondott, hogy személy szerint bűnnek tartja a homoszexuális praktikákat.) Uszítás akkor lenne, ha az említett mondat azzal folytatódna, hogy: ...tehát akkor tessék szépen nyugodtan a homoszexuálisokat bántalmazni. Tehát liberális értelmezésben a szabadság azt jelenti, hogy szabad egyetérteni az ő narratívájukkal, különben bíróság elé citálnak.

Tudományos libsizmus 2015.06.10. 14:06:01

Ezen az alapon a buzifesztivál is közösség elleni uszítás.

Rudi Kató 2015.06.10. 14:15:08

A bűncselekményt a buzi állatok követik el a normális emberek kárára! Az állati viselkedésük kiírja őket az emberi fajból! Az állatokat pedig ketrecbe szokták tartani vagy lelövik ha veszélyesek az emberekre!

Szamiz67 2015.06.10. 14:15:43

Szerintem határeset az uszítás kategóriát illetően, sajnos Tarlósnak láthatóan fogalma sincs, hogy egy önkormányzati vezetőnek hatóságai feladatai vannak azügyben, ha az őt megbízó társadalom egy csoportja (a kutyások, kerékpárosok, futók, szakszervezeti tagok, szőkék, pincérek, pestiek, budaiak, VIII.- kerületiek, XII.kerületiek, külföldiek, zenészek, melegek, heterók, ikrek, rákellenes kampányban résztvevők, stb.) felvonulást szervez. Tarlósnak nincs, nem lehet ízlésbeli véleménye, ha az adott, nem államellenes, gyűlölködő célokat megfogalmazó csoport időpontot kér (terület, vonulási útvonal megjelöléssel)az önkormányzat és a rendőrség és tudomásul veszi, segít a terület biztosításában, vagy ha éppen pl. Obama v. Putyin látogatása idejére esik, akkor másik időpontot egyeztet a szervezőkkel. Ennyi, Tarlós egy közigazgaztás, önkormányzati vezető ettől több pl. ízlésbeli, művészeti, nemi, vallási, tudományos témák véleményezése semennyire se tartozik a feladatkörébe.

♔batyu♔ 2015.06.10. 14:18:53

@Szamiz67: Vajon hány rendezvényt tiltott be Tarlós? Mert Demszky sokat.

Tarlós akármit is mondd, nagyobb demokrata mint az SZDSZ vezetői együttvéve.

Girhes Joe 2015.06.10. 14:23:41

@Szamiz67:

Nem is tiltotta be a vonulást, de véleményhez viszont neki is joga van. Ezt ki is mondta, kb. így, hogy "ha akarják, hát vonuljanak, de én erről azt gondolom magánemberként, hogy ez nem jó dolog".

Szamiz67 2015.06.10. 14:28:29

@♔batyu♔: Nem képviselem Demszkyt (pont leszarom..), a mostani aktuális témára reagáltam.

Szamiz67 2015.06.10. 14:34:03

@Girhes Joe: Orbánnak, Tarlósnak, Kövérnek Poltnak, Matolcsynak (nem tudom van-e és hol a határ a közösségi, társadalmi, politikai pozíciókat illetően) nincs magánvéleménye, ahogy pl. Gyurcsány öszödi beszéde hiába volt zártkörű rendezvényen (vagy lett volna otthon, családi körben), akkor és ott is felelősséggel tartozott a szavaiért az egész társadalom előtt. Ha Tarlós szeretne magánvéleményezni, akkor ne töltsön be önkormányzati és állami pozíciót és hajrá, lehet magánvéleménye.

Girhes Joe 2015.06.10. 14:41:24

@Szamiz67:

Tarlós magyar állampolgár? Igen?

Akkor az alaptörvény neki is garantálja a vélemény és a szólás szabadságához való jogot, ahogy neked vagy nekem. Sehol nincs olyan törvényi rendelkezés, hogy egy politikusnak nem lehet magánvéleménye (főleg, ha külön mondja is, hogy ez egy magánvélemény). Olyan szabály van csak, hogy fokozottabban kell tűrnie a kritikát.

Az, hogy ennek ellenére a politikusok ritkán hoznak nyilvánosságra magánvéleményt neccesebb kérdésekben, az csak a józan belátásuk következménye. Tarlós azért tehette meg józan belátással, mert tudja, hogy ebben a többség vele ért egyet... :)

vNHM 2015.06.10. 14:45:09

Jaj buzikám, ezt nagyon túltoltad! A semmiről ekkora bullshit-et írni!

Girhes Joe 2015.06.10. 14:45:16

@Szamiz67:

Az öszödi beszéd annyiban volt más, hogy azt egy pártrendezvényen, pártplénum előtt mondta, és miniszterelnőkként nyilatkozott, nem magánemberként (hiszen többes szám első személyben állította, hogy elkúrtuk, meg hogy hazudtunk). Egyébként ott se arra vonatkozott a kritika, hogy ezt nem lett volna szabad elmondania, hanem hogy ha igazat mondott, akkor eléggé elítélhető dolgokat vallott be.

Izo 2015.06.10. 14:45:18

@Rudi Kató: Téged konkrétan milyen kár ért, azt leszámítva, hogy esetleg hányingered lett?

Girhes Joe 2015.06.10. 14:47:46

@Izo:
És téged Tarlós beszéde miatt, azt leszámítva, hogy nem értesz egyet a véleményével?

E.Katolnai 2015.06.10. 14:49:42

Elvagytok ti tájolva a 'gyűlölet' szó/fogalom helytelen használatától …
Nagyon sokszor nem létezik (nyoma sincs meg) az egyszerű átlagos, reálisan szemlélődő egyénben a 'negatív, erős ellenszenvet magába sűrítő heves érzelem', de létezhet, és sokszor létezik is egyfajta szánakozó lenézés, bizonyos esetekben közönyös megvetés az egyes sértő/bántó, provokatívan eltérő jelenségekkel, viselkedési-módokkal szemben, és ez közel sem 'gyűlölet'. Nincs ilyenkor se sűrítettség, se hevesség, se indulatosság, uszítás meg pláne nincs, inkább kényelmetlenség, elszomorodás érzése kényszeriti ilyenkor az egyént a diszkrét távolságtartásra a szerény elhatárolódásra.
A magyar ember az nem holland és nem dán és soha nem is lesz az, idő múlásával természetesen az agresszív megnyilvánulások finomulni fognak a homoszexuálisokkal szemben, de teljes mértékű, általános elfogadás soha nem lesz. Ha gyűlölet nem is, de lenézés és megvetés mindig többségi megnyilvánulás marad, és ezen még maga jehova sem tud segíteni. A gyűlölet ellen lehet harcolni, a lenézés ellen ugyanez lehetetlenség ...

Szamiz67 2015.06.10. 15:05:33

@Girhes Joe: Gyurcsány (ME korában) Orbán, Tarlós 7/27/365-ben politikus, nincs ilyen értelemben magánvéleménye. Gyurcsány, mint aktuális ME sehol ,semmilyen formában nem kurvaországozhatott és nem mondhatta azt, hogy elkúrtuk, gondolva a kormányzásra. Ha Klárika otthon a nappaliban vette volna fel, mondjuk miközben Gyurcsány elpróbálja a beszédét és a felvétel kikerül, pont ugyanilyen következményekkel kellett volna, hogy járjon.

Szamiz67 2015.06.10. 15:09:33

@Girhes Joe: Igen és Tarlós ezért a beszédért nem is kerül börtönbe, vagy bíróság elé, de amíg Tarlós a közösség szolgálatában áll önkormányzati vezetőként, addig a magánvéleményét nem hangoztathatja önkorlátozás és a pozíciójából fakadó kötelesség, felelősség nélkül. Nem muszáj, nincs semmilyen kényszer arra, hogy valaki politikus legyen, vagy állami, önkormányzati tisztségviselő, ha ennek írott és íratlan szabályait nem tudja valaki betartani, akkor válasszon másik pályát.

Nicktolvaj 2015.06.10. 16:55:13

Abba lehet hagyni a hülyeséget.

Tarlós nem uszított gyúlöletre.

Be is baszna, ha egy politikusnak KÖTELEZŐEN csak JÓT lehetne mondani a melegekről, ha nyilvánosság előtt szerepel.

A buzitagadást nem akarnátok büntethetővé tenni a holotagadás mellé, zsidóbérencek?

Szopjatok jó meleg buzifaszt, ostoba terrorlibsik.

Nicktolvaj 2015.06.10. 16:59:41

"különösen érzékeny periódusban teszi meg ezt a nyilatkozatát, amikor a legenyhébb reakciók is képesek meleg-ellenes közhangulatot teremteni"

Fasz kivan már az erőszakosan nyomuló, minden értéket a porba taposó buzeráns liberális csürhével!

Lengyelországban már a Coca Cola is beszállt a buzihisztibe, tudatosan provokálja a lengyel közvéleményt egy plakátjával, amin két buzeráns fogdos egy kisgyereket:

alfahir.hu/sites/default/files/resize/kepek/coca-cola-550x648.jpg

Alick 2015.06.10. 17:16:00

A blogger gyógyszere elgurult... ilyen alapon a gondolatrendőrség őt is beviheti, mert uszít a homofób emberek közössége ellen.

2015.06.10. 17:23:23

@Szamiz67: "Tarlós ezért a beszédért nem is kerül börtönbe, vagy bíróság elé"

Az az érdekes, hogy ez minden kommentelő - akár laikus, akár jogász - számára teljesen egyértelmű, egyedül a "jogi folyóirat" szerzője számára nem.

Kedves Mátyás Ferenc, ha megenged egy tanácsot, próbálja meg elfogulatlanul értelmezni a jogszabályokat és elfogulatlanul értékelni az emberi magatartásokat! Ha ez nem megy, akkor nem önnek való a jogászi pálya.

Nicktolvaj 2015.06.10. 17:30:44

@grundigg:

"Kedves Mátyás Ferenc, ha megenged egy tanácsot, próbálja meg elfogulatlanul értelmezni a jogszabályokat és elfogulatlanul értékelni az emberi magatartásokat!"

Nem azért fizetnek a megrendelők a posztokért, meg nem azért fizetik ki a blogketrecben a megjelenést, hogy ép ésszel megírt posztokat tegyenek ki.

Nicktolvaj 2015.06.10. 17:52:41

@♔batyu♔:

"Elmegy a blogger egy marhaság irányába és annyira komolyan veszi, hogy kreál róla egy posztot."

Ennél azért jóval több van ebben a posztban.

Ez a poszt ugyanis egy leplezetlen fenyegetés.

Ms Diane Choksondik 2015.06.10. 17:54:08

Atyaég, az ilyen jogászoktól ments meg Uram minket

Nicktolvaj 2015.06.10. 17:55:18

@Szamiz67:

"vajon mennyi évtized kell még ahhoz, hogy alap polgáriasodott, demokratizált szintre eljussunk, ahol mondjuk a nyugatinak nevezett országok 40-50 évvel ezelőtt jártak"

Mi van, ha mi NEM akarunk azon az úton járni, amin az általad említett országok végigmentek, mert LÁTJUK, hogy ez az út az említett országok számára hová vezetett?

Tudod: az okos a más kárából tanul, a buta meg a sajátjából se.

Nicktolvaj 2015.06.10. 17:59:58

@Tudományos libsizmus:

"Ezen az alapon a buzifesztivál is közösség elleni uszítás."

A gyűlöletkeltés tulajdonképpen megáll, csak nem úgy, ahogy a posztoló képzeli.

A gyűlöletkeltés ott valósul meg, hogy a posztoló kelti a gyűlöletet a SAJÁT elv/eszmetársai és a szponzoraik ellen.

Szamiz67 2015.06.10. 19:21:22

@Nicktolvaj: Ha magad se tudod, hogy mit beszélsz/írsz, akkor minek erőlteted...

Nicktolvaj 2015.06.10. 19:45:05

@Szamiz67:

Személyeskedő balfasz vagy :D

Észérveid nincsenek, csicska?
süti beállítások módosítása