Miért legyél te is közmunkás?

2016.12.09. 16:26 Ars Boni

Napjaink Magyarországának egyik legfurcsább jelensége a közmunka intézményrendszere. Mindenki látott már neonzöld mellényben munkásokat söprögetni az utcákon, esetleg lapátot támasztani egy földhalom mellett, de a Kormány által sikertörténetként és a magyar munkanélküliség elleni harc csodafegyvereként jellemzett program a legtöbb ember számára a hiányos tudás és a kevés információ miatt maximum a politikai viták eldöntésének egyik aduásza maradt, a tényleges szabályokat kevesen ismerték meg. A tévhitekről alábbi cikkünkkel rántjuk le a leplet.

kozmunka2.jpg

Mi ez?

A munkaviszony egy speciális formája, amelynek átmeneti lépcsőfokként az a célja, hogy a hátrányos helyzetű álláskereső személyt hozzásegítse a rendes munkaerő-piacra való be-, illetve visszailleszkedéshez.

Milyen munkát lehet közfoglalkoztatottként végezni?

A közfoglalkoztatónál törvényben meghatározott állami feladatokra, helyi önkormányzatoknál kötelező vagy önként vállalt feladatokra, illetve olyan közösségi szükségletek kielégítését szolgáló feladatokra lehet alkalmazni közfoglalkoztatottakat, amelyek elvégzéséhez a törvény nem ír elő közalkalmazotti, kormányzati, állami szolgálati vagy közszolgálati jogviszonyt.

Kinél dolgozhat a közfoglalkoztatott?

A törvény több lehetőséget is megjelöl, de a leggyakoribbak a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, a költségvetési szervek, civil szervezetek, közhasznú jogállású szervezetek, erdőgazdálkodó cégek, szociális szövetkezetek és egyházi jogi személyek.

Ki lehet közfoglalkoztatott?

Aki a Munka Törvénykönyve szerint munkaviszonyt létesíthet, elmúlt 16 éves és nyilvántartásba vett álláskereső, vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy menekült, és kérelmét jogerősen még nem bírálták el, vagy harmadik országbeli állampolgár, akinek tartózkodását idegenrendészeti hatóság törvény alapján rendelte el az országban.

Mennyit keres egy közfoglalkoztatott?

A közfoglalkoztatott jelenleg bruttó 79.155 ft díjazásban, a szakképzettséggel rendelkező közfoglalkoztatott bruttó 101.480 ft bérben részesül, a munkavezető normál esetben bruttó 87.090 ft, szakképzettsége esetén bruttó 111.660 ft fizetést vehet fel.

kozmunka.jpg

Hány nap szabadsága van egy közfoglalkoztatottnak?

Egy naptári évben 20 nap szabadságra jogosult a közfoglalkoztatott, de legalább 3, legfeljebb 90 nap fizetés nélküli szabadság igénybevételére is jogosult. Szabadsága alatt a közfoglalkoztatottat rendes bére illeti meg, betegszabadság esetén pedig annak a 70%-a.

A közfoglalkoztatott jogosult-e nyugdíjra és táppénzre?

Igen, a jogviszonya alapján jogosultságot szerez a társadalombiztosítási- és a nyugellátásra, így a munkabérhez hasonlóan az ő bérét is terhelik a személyi jövedelemadó, a nyugdíjjárulék és a szociális hozzájárulási adó levonásai.

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr8212036829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2016.12.10. 13:01:25

Köszönjük az ismertetést.
De a közmunkarendszer így is vacak.
20-30 ember "végzi" 4-5 ember munkáját. Népnevelés? Magát az iskolákat meg lezüllesztjük,
Rengeteg helyen az önkormányzati munka azt jelenti, hogy a politikai hatalommal bíró helyi kiskirály haveri magánmunkába osztja be a közmunkásokat, azaz szimplán törvényt szeg, és lopja a közvagyont.
süti beállítások módosítása