Krím: szempontok a ráción innen

2014.03.08. 07:00 Ars Boni

Az ukrán helyzet fokozódik, mondhatnánk könnyed leegyszerűsítéssel, hacsak nem emberek életéről és lassan az egész nemzetközi béke és biztonság kockáztatásáról szólna a történet. Amíg korábban a helyzet eldöntése úgy tűnt, hogy ukrán oldalon van, mára az Ukrajna meggyőzéséért szóló harcot felváltotta az Ukrajnáért folyó harc, melyben az ideológiai szempontokon kívül kőkemény geopolitikai megfontolások húzódnak.

Az ukrán keleti vagy nyugati orientáció közötti választás után kialakult tüntetéseket több fordulat is követte. Először Putyinnak az orosz felsőháztól kért beavatkozási engedélye borzolta a nemzetközi közvéleményt, majd mikor már úgy tűnt, a helyzet lecsillapodhat, például Oroszország leállította a nemzetközi helyzet fényében félreérthető, de előre bejelentett hadgyakorlatát, a legújabb fordulatok, a kormányelismerés körüli huzavona, a krími félszigeten lejátszódó események, a szintén egy hadgykorlatra Lengyelországba küldött amerikai F16-osok, valamintaz amerikai USS Truxtun romboló  Fekete-tengerre történő vezénylése inkább a válság elmélyüléséről tanúskodnak.

Mindez kísértetiesen emlékeztet az 1962-es kubai rakétaválságra, mikor a szembenálló felek, az Egyesült Államok és a Szovjetunió, egy az ukrajnaihoz hasonlóan szenzibilis befolyási övezetben került lélektani és fizikaihoz közeli konfliktusba, melyet leginkább az úgynevezett „chicken game” nevű játékelméleti modellel írhatunk le, melynek előnye, hogy absztrakt módon képes megmutatni az időben és térben elkülönülő konfliktusok azonos belső szerkezetét.

A magyarul „gyáva nyúl játéknak” nevezett szituációban a játékosok úgynevezett koordinációs játékot játszanak, melynek jellemzője, hogy több egyensúlyi helyzet (ún. Nash-egyensúly) található. A játékosoknak szimultán kell döntést hozniuk, hogy milyen stratégiát követnek, számolva a másik játékos várható lépéseivel. A játék leírását az alábbi táblázat („kifizetési mátrix”) szemlélteti:

 

    1.  játékos

 

2.  játékos

 

Együttműködik

Konfliktusba kezd

Együttműködik

3:3

2:4

Konfliktusba kezd

4:2

1:1

 

A játék egy közkedvelt leírása az ismert autós játék, mikor két versenyző egymással szemben halad tövig gázzal és az a kérdés, hogy bármelyikük is félrerántja-e a kormányt vagy összeütköznek. A játéknak végső soron három jó megoldása van (mindhárom esetben 6 a játék összkifizetése, kettő esetben azonban a kormányt félrerántó fél lesz a „gyáva nyúl”), azonban ütközés esetén mindkét játékos akár életét is veszítheti, de bátorságát „megvédi” (1:1). 

A játék lehetséges kimenetelét a két játékos lehetséges lépéseihez kapcsolódó kifizetések számbavételével, összhasznosságát pedig azok összeadásával vizsgálhatjuk meg. Ennek megfelelően, ahogy az a táblázatból is kiolvasható, ha a két játékos együttműködik 3:3 egységet nyernek, ha egyikük visszalép, úgy kifizetése csökken a másik rovására (4:2, illetve 2.4), ellenben, ha mindkét játékos ragaszkodik a győzelemhez úgy az mindkét fél számára a legelőnytelenebb kimenetel (1:1). Ez utóbbi verzió gyakorlatilag a fegyveres konfliktust jelenti, mely akkor fordult volna elő, ha a kubai válság idején a szovjetek nem vonják ki a szigetről a nukleáris töltetek hordozására alkalmas ballisztikus rakétákat, illetve az amerikaiak légicsapást indítanak.

A több egyensúlyi helyzet problémája, hogy erős érdekellentét van a felek között, hiszen mindkét játékos a saját kifizetését igyekszik maximalizálni, nem mindegy számára, hogy 2-őt vagy 4-et nyer. A helyzet további problematikussága, hogy az úgynevezett „maximin stratégiát” megvalósító 3:3-as (az összkifizetés alapján Pareto optimális) állapot nem egyensúlyi helyzet. Ellenben megvan annak az esélye, hogy a racionális játékosok felismerik, hogy az mindkettejük számára méltányos megoldás lehet. A jelenlegi helyzetben ez a tárgyalások beindulását és a helyzet diplomáciai rendezését jelentené. 

A modell feltételezi, hogy a játékosok tisztában vannak saját érdekeikkel és képesek racionális sorrendet felállítani a lehetséges kimenetelek között. Mindehhez az is szükséges, hogy a játékosok tisztában legyenek a játék szabályaival, valamint ismejék a másik fél lehetséges stratégiáit is. Ennek következménye, hogy a játékosok teljes információval bírnak a játék lehetséges kimeneteleivel kapcsolatban, tisztában vannak a különféle lépéseik (a választott „stratégiák”) várható következményeivel („kifizetésével”), és meggyőző kommunikációs stratégiát alkalmaznak a saját elköteleződésüket illetően, mely jelzést a másik fél számításba vesz saját stratégiája kiválasztásakor.

Nem vitatható, hogy a játékban feltételezett információk vélhetően az ukrán válság apropóján is a felek rendelkezésére állnak. Mindkét oldalon képesek felmérni, hogy a tétek növekedésével egyre közelebb kerülnek a játékelméleti szituációban modellezett helyzethez. Kérdés azonban, hogy a felek mennyire racionálisak és meddig lesznek hajlandók elmenni a nyomás növelésében. Az F16-osok, a Fekete-tengerre vezényelt amerikai hadihajó, a lengyelek által a NATO szerződés 4. cikke alapján összehívott tanácskozás egyelőre azt jelzi, hogy az Egyesült Államok és a nyugati szövetségesek beleálltak a „játékba”. E ponton nem lehet mást tenni, mint bízni a racionalitás diadalában, amely Kubában is a 3:3-as kimenetelt eredményezte (a szovjetek kivonták atomrakétáikat Kubából, az Egyesült Államok pedig leszerelte a Törökországba telepített Jupiter rakétáit), habár sajnos orosz oldalról egyelőre elég beláthatatlan, hogy mi is vezérli a döntéshozókat.

Orbán Endre

*

Képek forrásai:   

http://s2.hubimg.com/u/4677109_f520.jpg

http://foreignpolicyblogs.com/wp-content/uploads/chicken-game.jpg

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2014/20140302_info2.png

http://media3.s-nbcnews.com/i/newscms/2014_09/217661/140228-putin-0453_3f836c6eea7cd157959100b83f27d3a1.jpg

*

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a  facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr665849063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.03.08. 19:48:38

A játékelméleti összefoglaló kiváló.

Az adott helyzetre történő alkalmazásának analízise viszont elég karcsú.

Shopping 2014.03.08. 20:08:00

-Krím orosz.
-Ukrajna eddig 3szor bizonyította be hogy képtelen önálló államként működni.
-Az EU által felheccelt tüntetők semmi változást nem fognak elérni.

paraszthajszal 2014.03.08. 20:29:26

@Shopping: "-Krím orosz" abban az értelemben, hogy az oroszok többségben vannak ott, és jelenlegborosz fegyveresek ellenőrzik, de a nemzetközi szereplők túlnyomó többsége által elismert határok alapján (még) Ukrajna része.

Nyilván ebből adódik a konliktushelyzet, aminek csak az egyik lehetséges megoldása az, hogy az ukránok kivonják a csapataikat és belenyugszanak a vereségbe.

Az pedig, hogy Ukrajna nem tud "önálló államként működni" részben annak is köszönhető, hogy nem hagyják, mert újabban a Nyugat és Oroszország is a saját érdekszférájának tekinti a területet, így ütközőzónává váltak. Persze a tét az oroszok számára nagyobb, és az orosz csapatok bevetése mutatja, hogy szeretnék még emelni is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.08. 21:43:55

Elszámolta magát a nyugat. Most arról szól a harc, hogyan tud a nyugat arcvesztés nélkül kimászni az egészből.

Toeck Filkow 2014.03.08. 22:37:07

Az EU nem bírt belenyugodni, hogy Putyin felmosta velük a padlót Vilniusban.

Ducasse 2014.03.08. 22:55:53

A baj az, hogy a fenti okoskodás teljesen alkalmatlan az adott helyzetben, mert nem 2 játékos van (USA és Oroszország) hanem 3! Akár akarjuk akár nem mi is benne vagyunk, fülig. És ha senki nem rántja el a kormányt, akkor az USA és Oroszország ugyan 2:2 ellenben Európa -4! Ismerve az amikat lehet, hogy tényleg megszívjuk!
Meg mint a torkos borz!!!

Német becslések szerint (Die Zeit 2014/11 száma), ha az Oroszok "elzárják a energia csapokat Európában leállhat akár a tömegközlekedés is nem beszélve az iparról! Ha az oroszok embargót vezetnek be Európával szemben 200-250 ezer munkahely szűnik meg!

Nem véletlen, hogy a német gazdasági miniszter Sigmar Gabriel, egy meglehetősen nagy csapattól utazik hétfőn 2 napos tárgyalásra Moszkvába!

kvadrillio 2014.03.08. 23:36:49

KELL MÁR EGY KIS HÁBORÚ ITT EURÓPÁBAN ! MÁR RÉGEN VOLT ! KELL EGY KIS IGAZI ÉHEZÉS, KITÚRNI A KRUMPLIT A FAGYOS FÖLDBŐL IS !
ÉS KIDERÜLNE AZ IS, MIT ÉRNÉNEK ILYEN HELYZETBEN AZ ÖSSZEHARÁCSOLT VAGYONOK ! :o)))

kvadrillio 2014.03.08. 23:42:44

ÉVEK ÓTA PITI HARÁCSOLÓ CSOPORTOCSKÁK JÁCCANAK SOK MILLIÁRD EMBER ÉLETÉVEL.
ELTERJEDTEK A VELEJÜKIG KAPZSI VEZETŐCSKÉK EZEN A GOLYÓBISON.
ÉS MÁR A DROGOT IS LEGALIZÁLNI AKARJÁK, HOGY ZOMBITÁRSADALOM ALAKULJON KI.
VÁLTOZÁS KELL.

kvadrillio 2014.03.08. 23:47:53

HADD TUDJA MEG AZ EGÉSZ VILÁG, MILYEN A BUNKEREK MÉLYÉBŐL PISLOGVA FIGYELNI A DRÓNOK VONULÁSÁT........

....( jajjjj....hogyis elragadtattam magam......a lehetséges gyönyörű jövőképtől........)...

kvadrillio 2014.03.08. 23:52:49

...jahhh....hogy BUNKEREK SINCSENEK ?????? HÁÁÁÁÁT....EZ SZÍVÁÁÁS ! :)

Nyers Fa 2014.03.09. 01:44:01

Hát igen el lehet zárni az orosz gázcsapokat és akkor az orosz gazdaság összeomlik. Miért van szüksége oroszországnak ukrajnára? Csak nem azért mert rajtuk megy keresztül az orosz gáz és olajexport fele?

Spiro 2014.03.09. 08:44:52

A jelenlegi játék célja már nem a Krim, hiszen az eldőlt, mert az ott lakó orosz többség 100%-os valószínűséggel úgyis az elszakadás mellett dönt a népszavazáson. (a jelenlegi játék célja a további Ukrán keleti területek elszakadásának megakadályozása).

Bár lehet, hogy az Ukrán alkotmány nem engedi meg, még az autonómiával rendelkező országrészek estében sem, az elszakadásról szóló lokális népszavazást (egyébként, ha egész Ukrajnára kiterjedő választás lenne erről, elég valószínűtlen, hogy a többség megszavazná a kissebség elszakadását (de ez bárhol, bármikor így lenne)), de az alkotmány szellemében, valószínűleg a jelenlegi Ukrán vezetés sem legitim, hiszen nem demokratikusan megválasztott.

Az NDK-NSZK egyesülés sem az NDK alkotmánya szerint történt, de feltételezhetően a többség akarata szerint (de nyilván ott is volt ellentétes vélemény).

A Ciprusi Török megszállásról nem is beszélve (ott még azt sem lehet mondani, hogy abban az országrészben a törökök többségben lettek volna)

Szolo 2014.03.09. 08:48:51

@Ducasse: Oroszországot az európai gáz/olajvásárlás tartja lélegeztetőgépen. Az orosz gazdaság súlyosan veszteséges, amit csak az energiahordozóik intenzív kiárusításával tudnak kvázi-egyensúlyban tartani. A gáz/olajpénzek jelentik Oroszországnak a túlélést, az észak-koreai út elkerülését.
Ha az oroszok elzárnák a csapokat, akkor pár hónap alatt garantáltan elfogyna az állam pénze, és vége lenne a társadalmi békének Oroszországban. Európában a tározókban van gáz, valamint a fűtési szezon is a végéhez közeledik (mondjuk már nem a fűtésre megy el a legtöbb gáz), ráadásul ha drágábban is, de tudnánk más forrásból is gázt/olajat vásárolni, csak Oroszország eléggé olcsón adta ahhoz az energiahordozókat, hogy jelenleg tőle vegyük. Összegzésképpen: Európa a nadrágszíjat húzhatná meg (2 hónapnyi gázstop után, és csak Európa keletebbi része használ orosz gázt/olajat), ezzel szemben 2 hónap alatt Oroszország becsődölne, mert nincs komoly csőkapacitása más irányokba, így a nyakán maradna az áruja.
Sok az a kb 500 milliárd dollár, amekkora devizatartaléka van az orosz költségvetésnek de Oroszország is nagy. Magyarország szintjén ez rengeteg pénz, de egy kontinensnyi országnak aprópénz. A FED 700 milliárd dollárokat szórt szét az USA gazdaságában, és alig volt hatása.

@Shopping: Krím annyira orosz, amennyire Magyarország határainak 20-30 km-es körzete magyar, mégsem kopogtathatunk be a szomszédoknál, hogy akkor ezeket a területeket most annektálnánk. A Krím Ukrajna területe, amit Oroszország tartson tiszteletben!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2014.03.09. 08:54:29

És van az a lehetőség, hogy mindketten elrántják a kormány, de ellentétes irányba.

Ducasse 2014.03.09. 21:50:19

@Szolo: Hmm, csak azt magyarázd el, ha ilyen szuperül áll Európa miért utazik a német gazdasági miniszter Sigmar Gabriel Moszkvába??? Nem az oroszoknak kellene Berlinben pitizniük???

paraszthajszal 2014.03.09. 22:15:38

@Ducasse: "Ha az oroszok embargót vezetnek be Európával szemben 200-250 ezer munkahely szűnik meg!"

Gazdasági szankciókkal inkább az USA fenyegetőzött, nem az oroszok (Európa [pl. a britek] meg igyekezett óvatosan állást foglalni, szóban az oroszok ellen, de a kereskedelmi kapcsolatok megőrzésének szándékával, hiszen a saját gazdasági érdekei fontosabbak, mint Ukrajna). Az embargó, azaz a szállítások leállítása, rövid távon az oroszoknak sem áll érdekében, mert lehet, hogy Ázsiában is van kereslet az orosz gáz iránt, de ahhoz, hogy ezt kihasználják, infrastruktúrára, szerződésekre van szükség, máról holnapra ez nem megvalósítható.

Az orosz költségvetés egyensúlyának megőrzéséhez szükség van a szénhidrogén-eladásokra. www.investor.hu/news/20140307-soha-nem-volt-meg-ilyen-draga-az-olaj.html Európának meg az energiaellátás biztosításához az orosz gázra.

Sigmar Gabriel is nyilván arra törekszik, hogy orosz kollégája értésére adja, az Ukrajnával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére gázvonalon a "business as usual" a cél. Ha az oroszok nem szeretnének megszorításokat, akkor nekik is ez az érdekük.

Szolo 2014.03.10. 07:05:27

@Ducasse: Paraszthajszal megválaszolta. Annyit tennék még hozzá, hogy Európának egyáltalán nem érdeke Oroszországot gazdaságilag nehéz helyzetbe hozni, mert elég gondot okoznak nekünk az afrikai gazdasági menekültek is.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.21. 02:32:18

A ruszkik semmi ertekelhetot nem termelnek, kizarolag a nyersanyagok eladasa mukodteti az orszagot. Semmilyen vilagpiacon eladhato termekuk nincs, csak a feldolgozatlan nyersanyag, olaj, gaz, femek.
Egymasra vannak utalva a fejlett nyugattal.
Az a baj, hogy az ortodox vallas beklyojaban vergodnek, ven popak faszat szopjak, agymosottak es bezarkozoak. Imadjak az eros kezu vezetoket es van egy messias komplexusuk is. Nem egy nyugati ertelemben vett civilizalt nep.
A mentalitas pont ugyanaz, mint a carok idejen.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.21. 02:39:23

Sajnos a vallasi fanatizmus, ortodox agymosottsagmiatt nem varhato, hogy az atlag orosz belassa a hosszutavu erdekeit.
A legprimitivebb modon termelnek, kulfoldi befektetesek nelkul meg mindig a foldet turnak. Ertekelheto iparuk nincs, sose volt, amit eladtak regen is fis volt, csak a nyersanyagokat veszi meg toluk a piac.
Melto parja Putyinka Viktorkanak a nepeik sotetsegben tartasa a xelja mindkettonek.
Sose hittem volna, hogy Magyarorszag ilyen melyen benn lesz a ruszki seggben a rendszervaltas utan.
Lesz meg Magyarorszag orosz szatelit allam.
süti beállítások módosítása