Reintegrációs őrizet – új lehetőségek a büntetés-végrehajtásban

2015.04.08. 09:04 Ars Boni

2015. április 1-től a kisebb súlyú bűncselekmény elkövetőinek lehetősége nyílik, hogy elektronikus nyomkövető alkalmazásával büntetésük utolsó hat hónapját otthonukban tölthessék. Hatályba lépett a börtönök túlzsúfoltságát is kezelni kívánó reintegrációs őrizet intézménye.

222_365_5858

A törvény azon fogvatartottaknak ad lehetőséget ennek igénybevételére, akiket első alkalommal ítéltek nem személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt öt évet meg nem haladó, fogház- vagy börtönfokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt fogvatartottak.

A reintegrációs őrizetbe kerülő jogerősen elítéltek korlátozottan nyerik vissza személyi szabadságukat, mivel a tényleges mozgási szabadság és a tartózkodási helye szabad megválasztásának jogának korlátozása az őrizet során végig fennmarad. A reintegrációs őrizetbe kerülők távozhatnak ugyan a büntetés-végrehajtási intézetből már a büntetés tényleges kitöltése előtt, de csak a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt házba, lakásba, amelyet szigorúan meghatározott esetekben hagyhatnak csak el. Ilyennek minősíti a törvény a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítását, a munkavégzést, az oktatást, a képzést és a gyógykezelést).

A szabályozás a teljes szabadságelvonás és a felelős önálló életvezetés közötti, eddig fennálló szakadékot hivatott kitölteni egy, az állami szervek által felügyelt, legfeljebb hat hónapig tartó életszakasszal. Ebben a periódusban az elítéltnek lehetősége nyílik biztosítani az önálló megélhetését, munkát kereshet és vállalhat, tanulmányokat folytathat, valamint újraalakíthatja és erősítheti családi, társadalmi kapcsolatait.

A jogalkotó a reintegrációs őrizet lehetőségét nem minden bűncselekmény elkövetőjének kívánja biztosítani, csupán a társadalomra kevésbé veszélyes, nem életvitelszerű bűnelkövetők számára: csak az első alkalommal, öt évnél nem hosszabb szabadságvesztésüket börtön vagy fogház végrehajtási fokozatban töltők vonatkozásában alkalmazható. Törvény alapján kizárt az alkalmazása a személy elleni erőszakos bűncselekményt elkövetőknél, mivel a jogalkotói logika szerint az ilyen súlyos bűncselekményeket elkövetőket nem indokolt ebben a kedvezményben részesíteni. Esetükben, akárcsak az öt évnél hosszabb tartamú szabadságelvonások során a büntetés-végrehajtás intézeti körülményei között készítik fel az elítéltet a szabadulás utáni társadalmi beilleszkedésre.

gyorskocsiutcaiborton

Btk. tételesen felsorolja azokat a bűncselekményeket, melyek eseten nem alkalmazható a reintegrációs őrizet ilyen például: szándékos emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, testi sértés (a könnyű testi sértés kivételével), emberrablás, kényszerítés, szexuális kényszerítés, szexuális erőszak, közösség tagja elleni erőszak, hivatalos személy elleni erőszak, terrorcselekmény, rablás.

A reintegrációs őrizet feltételeit konjunktívan sorolja fel a törvény, vagyis valamennyi feltétel együttes fennállása szükséges, hogy alkalmazására sor kerülhessen. Azon elkövetők esetében, akiket több mint 5 évre ítélnek nem erőszakos cselekmény miatt, vagy akiket erőszakos cselekmény miatt például csak 3 évre ítélnek el, a reintegrációs őrizet már nem alkalmazható. De ugyanígy nem részesülhet ebben a kedvezményben az a lopás miatt 1 évre ítélt elkövető sem, akit korábban már akár egyszer is szabadságvesztéssel sújtottak.

Maga a reintegrációs őrizet a gyakorlatban kizárólag elektronikus távfelügyeleti eszközök alkalmazása mellett biztosítható. Ehhez elengedhetetlen, hogy a reintegrációs őrizet végrehajtására kijelölt ingatlan rendelkezzen elektromos hálózattal és folyamatos tápellátással, valamint az elektronikus távfelügyeleti eszközök adatforgalmazásához szükséges hálózati lefedettséggel és jelerősséggel. Magát az elektronikus távfelügyeleti eszközt pedig a büntetés-végrehajtási intézet személyi állományi tagja helyezi fel az elítéltre.

elecronic_bilincs_500

A reintegrációs őrizet bevezetésének a társadalomba visszailleszkedés elősegítése mellett kiemelt célja a büntetés-végrehajtási intézetek telítettségének csökkentése is. Az új szabályozás, vagyis a börtönlakosság alacsony vagy minimális veszélyt jelentő részének saját otthonaikba „telepítése” kétségtelenül a börtönök túlzsúfoltságának leküzdésére irányuló leggyorsabban kivitelezhető alternatíva. Ennek problémáját legutóbb az Alkotmánybíróság 32/2014 (XI. 3.) AB határozata erősítette fel (a módosítást 2014. november 21-én terjesztették a Parlament elé), a kérdésben pedig 2015. március 10. napján már a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is állást foglalt (erről lásd részletesen: Klemencsics Andrea: Embertelen fogvatartási körülmények a magyar börtönökben). Bár a szabályozás mindenképpen előremutató és üdvözlendő, önmagában, a büntetés-végrehajtás reformja nélkül nem lesz képes az EJEB által feltárt, Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütköző fogvatartás megszüntetésére.

 

A cikkben szereplő joganyagok:

2013. évi CCXL. törvény a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról 187/A. §.

2014. évi LXXII. törvény a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény és ehhez kapcsolódóan más törvények módosításáról 140. §

2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 459. § (1) bekezdés 26. pont

10/2015. (III. 30.) BM rendelet az elektronikus távfelügyeleti eszköz működését biztosító rendszer létesítésének és üzemeltetésének, az elektronikus távfelügyeleti eszköz alkalmazásának, továbbá a büntetés-végrehajtási szervezet, valamint a rendőri szerv ezzel kapcsolatos feladatának részletes szabályairól

32/2014 (XI. 3.) AB határozat

Varga és mások kontra Magyarország ügy

 

Képek forrása:

http://www.hanyangian.com/news/photo/200912/222_365_5858.jpg

http://biztonsagpiac.hu/wp-content/uploads/2015/01/elecronic_bilincs_500.jpg

http://magyarhirlap.hu/mh/webimage/2/3/5/0/1/wimage/gyorskocsiutcaiborton.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr727349718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.04.09. 06:46:02

Gratulálok, sikerült tovább védeni a bűnözők jogait, és csökkenteni a büntetések visszatartó erejét. A következő lépés nyilván az lesz, hogy az illető föld körüli utazást nyer.
süti beállítások módosítása