A garantált bérminimumról röviden

2015.02.12. 08:21 Ars Boni

A munkavállalónak fizetendő munkabér összegét a minimálbér mellett a garantált bérminimum intézménye is kötelező erővel szabályozza. Mi az a bérminimum, kinek és milyen esetben jár? Hogyan dönthetjük el egy adott munkakörről, hogy alkalmazandó-e rá? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a témát röviden áttekintő következő cikk.

money_loan

A felek a munkaszerződés tartalmának meghatározásakor nagyfokú szabadságot élveznek. Ez alól kivételt jelent a munkabér minimális összegének állami szabályozása, amit munkaerő-piaci, munkabér-védelmi és különböző szociális tényezők indokolnak.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 153. § (1) bekezdése alapján a kormány minden évben rendelettel állapítja meg a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum összegét. A 2015.01.01. napjától érvényes értékeket a 347/2014. (XII. 29.) Korm. rendelet szabályozza. A jogszabály szövege szerint a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók részére a minimálbér jelenlegi 105.000,- Ft-os összegénél magasabb, 122.000,- Ft-os garantált bérminimumnak megfelelő, vagy ennél magasabb összegű munkabér fizetendő. Adódik a kérdés: hogyan állapítható meg egy adott munkakörről, hogy középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget (a továbbiakban egyszerűen: középfokú képesítést) igényel-e?

Egy munkakör kétféleképp köthető középfokú képesítéshez: munkáltatói rendelkezés alapján és jogszabály erejénél fogva.

munkáltató a munkakör betöltésének feltételéül szabhatja a középfokú képesítést. Ha a munkavállaló a megkövetelt képesítéssel ténylegesen rendelkezik is, akkor részére legalább a garantált bérminimum összegével megegyező munkabér fizetendő.

A garantált bérminimum kötelező alkalmazását jogszabály is előírhatja. Az, hogy egy adott munkakör egyáltalán képesítéshez kötött-e, ágazati rendeletekből derül ki. Ilyen például az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V.14.) NFGM rendelet és az előzményéül szolgáló, de részben ma is hatályos 5/1997. (III.5.) IKIM rendelet. Előbbi oszlopokra tagolódik, amik közül az első tartalmazza a munkakör, a második pedig a betöltéséhez szükséges szakképesítés(ek) megnevezését.

Ha az adott munkakörhöz tartozó szakképesítés(ek) megnevezését már ismerjük, a következő lépcső a szakképesítés szintjének meghatározása. Ezt az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII.6.) kormányrendeletből tudhatjuk meg. A rendelet 1. számú melléklete egy táblázat. Ebben a kérdéses szakképesítés táblázatsorának második oszlopában található egy 21 és 62 közötti szám. A képesítés szintjének eldöntésekor ez a szám bír relevanciával. A 2. számú melléklet elején szereplő jelmagyarázat 2.2.1. pontja („a szakképesítés azonosító száma”) adja meg a kódszámhoz tartozó szintet és ezzel együtt az adott szakképesítés szintjét is.

Ha ez a szint középfokú, vagy annál magasabb, akkor az adott munkakör betöltése a jogszabály erejénél fogva középfokú képesítéshez kötött. A munkakört a szükséges képesítéssel rendelkezve betöltő munkavállaló tekintetében tehát a garantált bérminimum alkalmazandó.

A fenti lépések gyakorlati alkalmazását egy rövid példán keresztül, az építőanyag-ipari minőségellenőri munkakörre vonatkozóan mutatom be. A munkakör ipari tevékenységet takar, tehát   a rá vonatkozó szabályokat a fent említett, 21/2010-es kormányrendeletben találjuk. A munkakör a rendelet szerintépítőanyag-ipari minőségellenőri végzettséghez kötött. A képesítést az OKJ-rendelet 1. számú mellékletének 98. sorában találjuk. A képesítés sorszáma mellett az 55-ös kódszám szerepel. A kódszám a jelmagyarázat szerint „elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető, érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épülő >>emeltszintű szakképesítés-ráépülést<<” jelent. A képesítés tehát emelt szintű, vagyis a képesítéssel ténylegesen rendelkező építőanyag-ipari minőségellenőrök részére legalább a garantált bérminimum összegével megegyező munkabért kell fizetni.

Kép forrása: Accountancy Wales Blog

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr447163659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavolirokon2 2015.02.12. 16:31:31

Az indexcimplapon meg az van, hogy "Nagyon jól járnak a közép­fokú képesítéssel rendelkezők", aztan itt egy cikk arrol, hogy a tipikus magyar munkaltatok miert fogjak oket hatelemisekre lecserelni, vagy a beosztasukat raktarosra/wcpucolora valtoztatni.

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2015.02.12. 19:21:36

A garantált bérminimumot alkalmazzák az egyéni vállalkozókra is . Amikor emelik a garantált bérminimumot attól még az egyéni vállalkozónak nem fog emelkedni a bevétele . De ezzel szemben a járulék fizetési kötelezettsége emelkedik .
Az elszegényedett lakosságnak egyre kevesebb pénze van a felújításokra ,karbantartásokra és javításokra ezért drasztikusan visszaesett a megrendelések ,munkák száma . A csökkenő bevételek ellenére a TB járulékok viszont növekedtek!!!
Nekünk kisvállalkozóknak ki garantálja a több munkát ?
Ki garantálja a magasabb bevételt ? Senki .
Akkor miért nem a bevétellel arányos az egyéb járulékok fizetése ?

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2015.02.12. 19:28:54

Sokszor még a havi 100 ezer Ft bevétel sem jön össze , mert annyira kevés a munka . A TB járulék pedig 65.000 Ft /hó.
100 ezer Ft-bevételből aránytalanul nagy teher a 65.000 Ft kötelező járulék befizetése.
A maradék után még további 16% jövedelem adót is levonva marad 29.400 Ft .
Ez kevesebb mint a bevétel 30%-a !
Ez a kisvállalkozók támogatása ?
Ezért szünnek meg sorra a vállalkozások.

kkk666 · http://www.vizvezetekszereles.info/ 2015.02.20. 11:53:35

A cikk feleslegesen túlbonyolított. FEOR rendszer nem véletlenül került kialakításra. Általános gyakorlat szerint, akinek a munkaköre nem a 9-es főcsoportba tartozik, tehát nem szakképzetlen, annak garantált bérminimum jár. Legalábbis a munkaügyi felügyelet ezt ellenőrzi, tudomásom szerint.
süti beállítások módosítása