Hétfőig kérhetjük egyszerűsített adóbevallásunk elkészítését a NAV-tól

2015.02.13. 10:36 Ars Boni

A számos adózót érintő, fontos határidő közeledtével, érdemes ismételten felhívni a figyelmet, hogy a magánszemélyek legkésőbb február 16-áig kérhetik az adóhatóság közreműködését a személyi jövedelemadó-bevallás elkészítéséhez.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény értelmében az az adózó, aki a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott feltételek alapján nincs kizárva az egyszerűsített bevallás választásának lehetőségéből, és munkáltatói adómegállapítást sem kért, vagy az adó megállapítását a munkáltató nem vállalta, az adóévet követő év február 15. napjáig az erre a célra rendszeresített nyomtatványon vagy elektronikus úton az adóhatósághoz bejelentheti, hogy adókötelezettsége teljesítéséhez az egyszerűsített bevallási lehetőséget választja.

Az eljárás menete

Amennyiben tehát a magánszemély személyijövedelemadó-bevallás benyújtására kötelezett és nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltatója azt nem vállalta, mivel ez évben február 15. vasárnapra esik, így február 16-áig, e kötelezettségének egyszerűsített bevallás választásával is eleget tehet. Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet, hogy a határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye, s ilyen esetben az adózó adóbevallási kötelezettségét köteles önállóan teljesíteni.

Az adóhatóság, a fenti bejelentés megtétele esetén, megállapítja az adó alapját, az adót, a visszatérítendő adót, illetőleg a befizetendő adót, és az ezeket tartalmazó egyszerűsített adóbevallást április 30. napjáig közli az adózóval, aki abban az esetben, ha a feltüntetett adatokkal, illetve az annak alapjául szolgáló, az adóhatóság nyilvántartásában szereplő adatokkal nem ért egyet, a bevallás adatait javíthatja. Az ily módon javított bevallást május 20-áig kell visszaküldeni az adóhatóság részére, amely a javítás alapján ismét kiszámítja az adó alapját, az adót, a visszatérítendő adót, illetőleg a befizetendő adót, és erről, valamint a befizetendő vagy visszatérítendő adó összegéről június 20. napjáig értesíti az adózót.

Az adó tényleges megfizetésére e körben két időpont irányadó. Amennyiben az adózó egyetért a NAV által közölt adatokkal, és nem került sor azok javítására, az adót május 20. napjáig kell megfizetni. Ellenkező esetben az adóhatóság értesítésének kézhezvételétől számított 30 napon belül kell így tenni. E határidők kötik az adóhatóságot is a visszatérítendő adó kiutalása kapcsán.

A konkrét teendők

Az egyszerűsített bevallás választása esetén, a 1453NY jelű nyilatkozatot kitöltve és aláírva 2015. február 16-áig kell visszajuttatni az adóhivatalhoz. E nyilatkozathoz semmilyen bizonylatot, igazolást nem kell mellékelni, hiszen az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján készíti el a megküldendő bevallást.

Amennyiben tehát egyetértünk a NAV által részünkre visszaküldött egyszerűsített bevallásban foglaltakkal, semmi egyéb teendőnk nincs, még vissza sem kell azt küldenünk, hiszen ha május 20-áig nem teszünk így, akkor a NAV által kiküldött bevallás az általunk benyújtott bevallásnak minősül és e körben adókötelezettségünk teljesítettnek tekinthető. Érdemes tehát a fenti határidőben igénybe venni az egyszerűsített adóbevallás kínálta lehetőségeket, hiszen általuk nagyban megkönnyíthetjük az e téren fennálló kötelezettségeink teljesítését.

Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény, meghatározza azon személyi kört, amely e lehetőséggel a törvény rendelkezése értelmében nem élhet. Nem választhatják ily módon e bevallási módot többek között, bizonyos esetben az őstermelők, az egyéni vállalkozók, a külföldi illetőségű magánszemélyek és olyan magánszemélyek, akik külföldön (is) adóztathatóak, adóköteles bevételük volt, vagy akik bevétele a jövedelemszerzés helye szerint nem belföldről (nem Magyarországról) származott, illetve azon adózók sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet.

A képek forrásai:
http://kozige.hu/sites/default/files/field/image/nav_0.jpg, http://nol.hu/data/cikk/1/30/98/3/cikk_1309803/766891.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr117171255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása