Hirdetés

Kövess minket facebookon!

Ars Boni

Az Ars Boni célja, hogy új felületet biztosítson a hazai jogászság számára, hogy szakmai vitákat folytathasson jogfejlődésünk jelentős kérdéseiről. arsboni.hu

Kisokos: Nemzetiségi választás 2014.

2014.07.29. 15:57 Ars Boni

Kevés szó esik erről, de ősszel nem csak helyi önkormányzati választások lesznek. A Nemzeti Választási Bizottság ma kitűzi a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását. Mire kell figyelnie a választóknak és mire a jelölteknek?

A nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását a Nemzeti Választási Bizottság (a továbbiakban: NVB) legkésőbb a szavazás napja előtti hetvenötödik napon, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napjára tűzi ki [2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 309. § (1) bekezdés].

Mivel a köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi általános választását 2014. október 12. napjára tűzte ki [270/2014. (VII. 23.) KE határozat], így az NVB-nek a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását legkésőbb a mai napon, 2014. július 29-én ki kell tűznie.

2014-valasztasok

Ennek különös jelentősége van a települési és országos nemzetiségi önkormányzati képviselők számának alakulására, ugyanis a képviselők számát a választás kitűzésének napján a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok számához igazítják. Ha ebben az időpontban a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a településen kevesebb mint 100 fő, akkor 3 fő a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők száma. Ha viszont ez a szám meghaladja a 100 főt, akkor 4 fő [2011. évi CLXXIX. törvény 51. § (1) bekezdés]. Fontos kitétel, hogy a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását akkor kell kitűzni, ha a településen az adott nemzetiséghez tartozó személyek száma – a legutolsó népszámlálásnak az adott nemzetiséghez tartozásra vonatkozó kérdéseire nyújtott adatszolgáltatás nemzetiségenként összesített adatai szerint – a minimális huszonöt főt eléri [2011. évi CLXXIX. törvény 242. § (2) bekezdés]. A törvény 56. § (1) bekezdésében foglalt minimum 30 fős kritériumot első alkalommal a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2024. évi általános választásán kell alkalmazni. Mindez azt jelenti, hogy akik a tegnapi nappal még nemzetiségi névjegyzékbe bekerültek, hatással vannak a megszerezhető képviselői helyek számának alakulására, ha pedig ez a létszám nem érte el a 25 főt, akkor az adott településen nem tartható települési nemzetiségi önkormányzati képviselő választás.

A területi nemzetiségi önkormányzati képviselők száma hét fő lehet. A területi nemzetiségi önkormányzati képviselők választását akkor kell kitűzni, ha a fővárosban, megyében kitűzött települési választások száma legalább tíz, az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választását pedig mindenképpen ki kell tűzni.

A 2011. évi CLXXIX. törvény 52. §-a alapján az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők száma

a) 15 fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma (országosan) a választás kitűzésének napján nem több mint ötezer,

b) 23 fő, ha a választópolgárok száma több mint ötezer,

c) 31 fő, ha a választópolgárok száma több mint tízezer,

d) 39 fő, ha a választópolgárok száma több mint huszonötezer,

e) 47 fő, ha a választópolgárok száma több mint ötvenezer.

A képviselői számát meghatározó időpont ugyanakkor nem érinti a választani jogosultsághoz szükséges névjegyzékbe való felvételt. Hiszen a nemzetiségi szavazóköri névjegyzékbe azt a választópolgárt kell felvenni, aki legkésőbb a szavazást megelőző tizenhatodik napon benyújtott kérelme alapján szerepel nemzetiségi választópolgárként a központi névjegyzékben (Ve. 315. §). Tehát aki szeptember 26-ig kéri felvételét a névjegyzékbe, jogosult részt venni a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán, ugyanakkor a megszerezhető képviselői helyekre befolyással nem bír, hiszen ott a választás kitűzése a döntő időpont.

valasztasi-regisztracio_kr_01_b

A névjegyzék alapján meghatározott nemzetiségi képviselői helyek ismeretében állapítja meg a jelölt, illetve a lista állításához szükséges ajánlások számát az NVB a választást kitűző határozatban, mégpedig egész számra felfelé kerekítve (Ve. 316. §). Erre általánosan a törvény annyit ír elő, hogy a települési nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöléséhez a nemzetiségi névjegyzékben a választás kitűzésének napján szereplő választópolgárok öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges [2011. évi CLXXIX. törvény 59. § (1) bekezdés]. A területi listát pedig az állíthat, aki a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte, országos listát pedig, aki a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte. Hangsúlyozandó, hogy egy választópolgár egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat, a további ajánlásai érvénytelenek. A 2011. évi CLXXIX. törvény 59. § (2) bekezdése korábban tartalmazta még azt a szabályt, hogy egy választópolgár egy jelöltet ajánlhat. Ezt a szabályt azonban 2014. június 18-tól hatályon kívül helyzeték (2014. évi XXIII. törvény 30. §), így a hatályos szabályok szerint – a parlamenti választásokhoz hasonlóan – a választópolgárok jogosultak több jelölt támogatására is.

Az NVB határozatát követően kezdődik az ajánlások gyűjtése. Ajánlani a névjegyzékben a nemzetiség választópolgáraként szereplő választópolgárok jogosultak. Az ajánlások alapján a települési nemzetiségi önkormányzati jelöltet legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik (szeptember 11.) napon kell bejelenteni [Ve. 318. § (1) bekezdés], a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választáson állított listát legkésőbb a szavazást megelőző harmincharmadik napon (szeptember 12.) kell bejelenteni [Ve. 319. § (1) bekezdés]. Így ha a fővárosban vagy a megyében sikerül legalább tíz települési választást elérni, akkor különösen akkor, ha a szükséges jelöléseket csak a határidő utolsó pillanatában sikerül megszerezni, a nemzetiségi szervezetnek igyekeznie kell, hiszen a települési nemzetiségi önkormányzati jelöltekre vonatkozó határidő lejártát követően már csak egyetlen napja maradt a területi lista bejelentésére.

Határidők

ajánlások gyűjtése 2014. július 30. és 2014. szeptember 11. között
települési nemzetiségi önkormányzati jelölt bejelentése legkésőbb 2014. szeptember 11-én
területi és az országos lista bejelentése legkésőbb 2014. szeptember 12-én
nemzetiségi névjegyzékbe jelentkezés 2014. szeptember 26-ig
választás 2014. október 12. 6:00-19:00

 

Mátyás Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr886557091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.30. 05:32:48

Ismét lehet választani teljesen felesleges kisebbségi képviselőket, akiknek aztán semmi dolguk nem lesz.
süti beállítások módosítása