Fiatal vállalkozók, figyelem! Jó hírünk van számotokra, az Ars Boni új, kezdő vállalkozóknak készülő rovattal jelentkezik. A startupok körüli jogi kérdéseket bemutató, startupereket segítő LegalUp! blog és szerzőgárdája csatlakozik az Ars Boni csapatához, hogy színvonalas, szakmai, de közvetlen hangú és közérthető cikkekkel járuljunk hozzá sikereitekhez.

A LegalUp! és ami mögötte van

Baráti beszélgetések alkalmával gyakran a vállalkozás építés, indítás kérdésére terelődik a szó. Rendszeresen megkapjuk ugyanazokat a kérdéseket. Arra gondoltunk, miért ne válaszolnánk ezekre a jellemző kérdésekre egy helyen, a LegalUp!-on.

Szerencsére, számos színvonalas startup oldal fut a neten, és egyre több közülük magyar, ami kimondottan örvendetes. Érezhetően megindult egyfajta mozgolódás a startupok körül, egyre több fiatal érzi úgy, hogy eljött az ideje saját vállalkozást építeni. A startup építéshez viszont elengedhetetlenül hozzá tartozik a jogi kérdések megoldása is, amely általában idegen terepre vezeti a kezdő vállalkozókat. Mindeddig nem találtunk olyan oldalt, amely célzottan ezen a terepen segítene a leghétköznapibb problémáktól kezdve, egészen a későbbi befektetések során fontos szempontokig.

Nincsenek illúzióink afelől, hogy a startup szcénának jogi témákat bemutató blogot csinálni nem egyszerű feladat. Nehéz megtalálni azt az arany középutat, amely lehetővé teszi, hogy szakmai tartalmat közérthető formában, a fiatal vállalkozók és általában a nem jogász olvasók számára érthetően, sőt – reményeink szerint – érdekesen tálaljunk. Nehéz ráérezni arra, melyek azok a pontok, ahol hatékonyan tudunk közreműködni a startup építés rögös folyamatában. Közreműködni, mivel célunk elsősorban az, hogy megkönnyítsük a kezdő vállalkozók dolgát olyan jogi problémák, kérdések bemutatásával, megtárgyalásával, amelyek a gyakorlatban nehézséget, kihívást jelentenek a jogot nem vagy nem alaposan ismerőknek.

Ezt a hiányt igyekszünk pótolni, remélhetőleg több, mint kevesebb sikerrel. A blog fókusza a teljesen egyszerű, kézenfekvő céges problémák, kérdések megtárgyalása, azaz olyan témák bemutatása, amelyek egy fiatal, friss diplomás, ám teljesen amatőr vállalkozó számára hasznosak lehetnek az első, baby steps jellegű lépések megtételekor. Ám szándékunkban áll átevezni komolyabb vizekre is, az egyes tőkebevonási, befektetési kérdések körüljárásával. De ez egyelőre maradjon a jövő zenéje.

Ars Boni meets LegalUp!

Amikor 2014. februárjában elindítottam a LegalUp! blogot, remélni sem mertem, hogy ennyi visszajelzést kapok. Közhelyes, de az első bejegyzések után szaporodni kezdtek a pozitív hangok, a blog érezhetően hiánypótló lett. Azóta is ezt tartom a legfontosabb eredménynek. Úgy tűnik, sikerült olyan témát választani, amely mind jogász, mind laikus (nem jogász) körökben érdeklődésre talált. Nagy siker ez, mivel kitűzött célunk volt a kezdő vállalkozók, startupperek megszólítása, figyelmük felhívása olyan, sokszor egyszerűnek tűnő jogi problémákra, amelyekkel a vállalkozásuk építése, vezetése közben gyakran szembesülhetnek. Ha egy kicsi segítséget tudtunk, tudunk adni e témák megvitatásával, úgy érzem, megérte belevágni.

Külön öröm volt számunkra az Ars Bonival való együttműködés kialakítása. Azzal, hogy az Ars Boni részévé váltunk, biztosak lehetünk abban, hogy a LegalUp! a jövőben is színvonalas, sőt, színvonalasabb tartalommal szolgálja majd a magyar startup közösséget. Ezúton szeretnénk köszönteni új olvasóinkat is. Az alábbiakban – elsősorban az ő kedvükért – bemutatjuk a LegalUp!-ot, illetve azt a víziót, amely a blog létrehozását elősegítette.

A csapat

A LegalUp! írói olyan fiatalok, akik szakmai pályafutásukat kompetitív, nemzetközi környezetben kezdték, ahol a legfontosabb érték a kemény, kitartó munka, a hozzáértés, a minőségre törekvés, a rugalmasság és a precizitás. Ezt a szemléletmódot alkalmazzuk munkánk során és ebből szeretnénk átadni az olvasóinkak is.

Immár az Ars Boni szerzőiként, minden régi és új olvasót üdvözöl a LegalUp! csapata!