Forradalmat elkezdeni könnyű… – Interjú Tölgyessy Péterrel – II. rész

2014.04.02. 12:47 Ars Boni

Mérlegen az Alaptörvény címmel megjelent a Stádium Intézet első kiadványa. A kötetben nyolc alkotmányjogász, köztük Sólyom László és Kukorelli István fejtik ki gondolataikat az Alaptörvényről. Az Ars Boni részleteket közöl az egyes interjúkból, ezúttal a Tölgyessy Péterrel készített beszélgetésünk második részét olvashatják.

Tölgyessy-Péter-interjú-képek-6_f_improf_807x536.jpg

 

Egy helyen a következőket írta: „Mára a miniszterelnöki pozíció államfői szereppé alakulása olyan erős, hogy tartalmilag feszegeti a parlamentarizmus határait.” Mit ért ez alatt?

Magyarországon jobbára mindig erős volt a kormányfő pozíciója, de általában nem lépett túl a hagyományos parlamentáris kereteken. A rendszerváltás utáni első két ciklus kormányfői nagyjából annyira voltak erős miniszterelnökök, mint Tisza vagy Bethlen István. Ez utóbbit „Gazdának” nevezték vezetőtársai, de azért olykor előfordult, hogy ellentmondtak neki a miniszterei.

1998-tól aztán jött Orbán Viktor, aki nagyon tudatosan erősítette a kormányfői pozíciót. A korábbi kormányok miniszterei jobbára erős emberek, a pártok alvezérei voltak. Orbán Viktor szakított ezzel, és nem pártpolitikusokat, hanem szakértőket vett maga mellé, akiknek volt több-kevesebb szakmai tekintélyük. Hamar kiderült azonban, hogy milyen gyenge egy szakértő a miniszterelnökhöz képest, aki mögött ott áll a választópolgárok szavazata, a kormányfő pedig az elnöki rendszerek államfőihez hasonlóan egyre magabiztosabban közvetlenül kommunikál az állampolgárokkal.

Milyen hatással van ez a kormányzati működésre?

A kormány ezzel megszűnt a felelős miniszterek testülete lenni, ahogy 1848-ban még szemléletesen megfogalmazták. A tárcaminiszterek tanácsot ugyan továbbra is adnak, de mégis főleg a miniszterelnöki akarat végrehajtói lettek. Önálló ágazati felelősségük jobbára elolvadt. Kezdett véglegesen rögzülni a kívülállókban a kép, amit a közvélemény egyébként mindig is így gondolt, amely szerint a miniszterelnök az ország vezérigazgatója, a miniszterek pedig az igazgatók, tehát a kormányfő a főnökük.

A klasszikus parlamentarizmusban viszont nincs így, ott kabinetrendszer érvényesül, tehát a kormány tagjai elvileg egyenlők, és leszavazhatják a miniszterelnököt. A kormányfő ugyan leválthatja őket, de ettől még leszavazhatják. Amikor Imrédy miniszterelnök be akarta vezetni a rendeleti kormányzást, négy miniszter szólalt fel a kormányülésen, és ajánlotta fel nyomban a lemondását, mondván, a javaslat alkotmányellenes. Orbán Viktor alatt hány szólalna meg, ha valami hasonlót akarna meglépni? Magyarországon a kormányfő felé mára alig maradt a kormányon belül hatásos visszacsatolás, amely kellő súllyal szoríthatná a miniszterelnököt további ágazati-szakmai, vagy más politikai szempontok figyelembevételére. Ennek pedig végső soron a miniszterelnök a legfőbb vesztese, például amikor ezzel a Nyugat-ellenes gazdaságpolitikájával megy a saját feje szerint, kevéssé akad miniszter, aki azt mondaná: ebből baj lehet: érdemes volna ezt újra megfontolni, itt vannak ezek a szempontok, az én tárcám tudása, adatai alapján ezt másként kellene csinálni.

Nagyon jellegzetes szerintem, hogy a baloldal véleményvezérei kezdettől a demokráciát veszélyeztető törekvéseket tulajdonítanak a jobboldali kormányoknak, ám amint táboruk hatalomra kerül, az intézményes módosításokat az általában átveszi és folytatja. Orbán Viktor ténylegesen az elnöki rendszerek felé vitte a kormányzati szerkezetet, de Medgyessy Péter már meg sem kísérelte a visszatérést a régi kabinetrendszerhez. Gyurcsány Ferenc pedig egyenesen kiteljesítette, és jogszabályban formalizálta az államfői szerephez közelítő kormányfői pozíciót. Pedig a miniszterelnök ilyenformán megteremtett utasítási joga a miniszterek felé nem is volt alkotmányos, és később a jogi alapjait meg is semmisítette az Alkotmánybíróság.

A második Orbán-kormány megalakulásakor úgy nyilatkozott: “A miniszterelnök már a kormányalakítás idején formálisan is felszámolta a hagyományos magyar kormányzati kabinetelvet. Kormányfő-helyettesekkel, csúcsminiszterekkel és államtitkárokkal felállított egy erősen hierarchikus kormányzati piramist, amelyben könnyen elillanhat a miniszterek és a fontos területekért felelős államtitkárok saját ágazati felelőssége.” Hogyan vizsgázik eddig az új rendszer?

A rendszerben a miniszterelnök-helyettesek eredeti feladata az lett volna, hogy tehermentesítsék a miniszterelnököt. Ez a része a tervnek azonban nem valósult meg, mert Orbán Viktor igazi kelet-európai vezérként nem igazán képes átadni kompetenciákat, nem tud hatalmat delegálni. Semmiféle autonómiát nem tűr meg maga mellett, államtitkári szintig felszívja a hatásköröket, amikor egy fontos ügyre összpontosít. Valahogy úgy mozog, mint egy világítótorony. Amikor koncentrál valamire, akkor a legapróbb részletekben is ő akar dönteni, de mivel egyszerre mindenhová ő sem tud figyelni, ezért ilyenkor a világ többi része sötétben marad, nem létezik, és állnak az ügyek. Teljesen véletlenszerű, hogy mi a fontos, de amint valami azzá válik, a miniszterelnök azonnal magához vonja a hatáskört. Ez is tipikusan kelet-európai. Minden esetleges, az adott helyzettől és az egyes személyektől függ. Ha Orbán Viktor külföldön van, vagy éppen fáradt, fontos dolgok is elsikkadhatnak, de ha olvas egy cikket valamiről, akkor egy apróság is fontos lehet. Olyan kérdésekről is ő döntött például, hogy az ELTE-n hány jogászt lehet ingyenes helyre felvenni, ahogy erről maga az illetékes államtitkár nyilvánosan nyilatkozott.

A Kormány szerint a jelenlegi rendszer gyorsabb és hatékonyabb kormányzást tesz lehetővé. Ön mit gondol erről?

A kormányfő számára fontos ügyekben valóban sokszor gyorsabb lett a döntéshozatal, ám a hatékonyság, a közigazgatás végső eredményessége aligha növekedett. Olykor inkább a káoszt hozta el a végletekig centralizált, folytonos személycseréktől sújtott új közigazgatási gyakorlat. Általános a hatékonyságromboló menekülés a felelősségvállalás elől, a döntések gyakran a szükségesnél akár több szinttel feljebb, a korábbiaknál olykor messze nehézkesebben születnek. Új párhuzamosságok keletkeztek az államszervezetben. Végül az új szisztéma minden ellenkező kijelentés ellenére egyáltalán nem lett olcsóbb. Ha megnézzük a költségvetési adatokat, azt találjuk, hogy a kormány első három évében minden korábbinál nagyobb mértékben, a bruttó hazai termék nagyjából négy százalékával, hozzávetőleg 1200 milliárd forinttal építette le az állam tág értelemben vett jóléti funkcióit. Ebbe beleértek mindent, ami ide tartozhat: egészségügyet, oktatást, nyugdíjat, segélyeket. A közigazgatási kiadások összege a bérek befagyasztása ellenére mégis nagyjából azonos szinten maradt. Míg a közalkalmazottak összlétszáma negyvenezer fővel csökkent, addig a közigazgatásban foglalkoztatottak létszáma némileg növekedett is.

Az irányított gazdaság, az irányított kapitalizmus politikája nagy államot feltételez. Ezt még csak építi a miniszterelnök, és még nem is tudjuk, hogy az önkormányzatiság leépítésének és a járás-rendszer kialakításának mi az ára. Szerintem további költségnövekedés. Teljesen megszüntetni az önkormányzati intézményeket ugyanis a Fidesz nem is tudja, és nem is akarja, mert ezt már aligha fogadnák el polgármesterei. Ám így párhuzamosságok maradnak a rendszerben. A felépíteni kezdett, messzemenően központosított közigazgatási, közoktatási és egészségügyi rendszerek ára, működésmódjának végleges eredményessége még távolról sem látható.

Ön szerint valós volt az Alkotmánybíróság túlzott aktivizmusától való félelem, amire a Fidesz az alkotmánybíróság hatásköreinek korlátozásával válaszolt? Osztja azok vélekedését, akik szerint az alkotmánybíráskodás korlátozása a jogállamiság szinte orvosolhatatlanul súlyos sérelmét eredményezi hazánkban?

A miniszterelnök képviselte új társadalomképpel és gazdaságpolitikával, amely mate­riális tartalmi igazságosságot hirdet, és amelynek meggyőződése, hogy politikai igaz­sága előbbre való, mint a jogállam, alighanem rendszerszerűen összeférhetetlen a következetes alkotmánybíráskodás. A gazdasági-társadalmi őrségváltás igénye, a tulajdonviszonyok átrendezésének reménye, az irányított kapitalizmus törekvése csupán állandó ütközések által érvényesülhetne egy olyan Alkotmánybíróság mellett, amely az elmúlt húsz év gyakorlata alapján ítélkezik. Orbán Viktor egyszerűen nem engedhette meg magának, hogy a számára legkedvesebb törvényeket ismételten megsemmisítse az Alkotmánybíróság. (…)

Az új megoldásokat kereső kormányzatok máshol is könnyen összeütközésbe kerülhetnek az alkotmánybíráskodás konzervatívabb gyakorlatával. Nálunk azonban többről van szó, az egész eseménysorozat, a frissen elfogadott Alaptörvény mind terjedelmesebb módosításai világossá tették, hogy a jogalkotást az akaratátvitel instrumentumaként használó Fidesz-rendszer mennyire nehezen képes együtt élni a törvény- és a joguralom rendjével, a nyugati civilizáció egyik alapjával.

Mindazonáltal az új politika, az irányított gazdaság bajosan fogja a magyarokat tartósan boldoggá tenni. De itt már áttérünk hitbeli kérdésekre, mivel azt kell megválaszolnunk a kérdés megítéléséhez, hogy vajon hisz-e az ember a kapitalizmusban.

Tölgyessy-Péter-interjú-képek-1_f_improf_795x528.jpg

Ön hisz benne?

Nem akarok kitérni a válasz elől: hiszek abban, hogy egyedül a kapitalizmus révén emelkedhet fel tartósan Magyarország. Nagyon kevesen gondolják ezt a mostani magyar közéletben. Jobb- és baloldalon egyaránt meghatározó az antikapitalizmus, és nemcsak a széleken, hanem a politikai centrum pártjaiban is. Ezzel szemben a radikálisan vagy éppen harmadik utasan antikapitalista eszméket korábban olyan bőséggel megformáló Németország 1945 után szakítani tudott különutas előtörténetével. Konrad Adenauer vezetésével rendes nyugati országgá vált a német állam. Ettől még nem lett olyan, mint az Egyesült Államok, hanem megtalálva a maga rajnai kapitalizmus- és demokrácia modelljét lett sikeres.

Ezzel szemben a magyarok még az oroszoknál is kevésbé fogadják el a nyugatos kapitalizmust. A változó tartalmú antikapitalista konszenzus nálunk az első világháborús összeomlás óta szinte folyamatos. Az is nagyon jellegzetes, hogy még az a Bibó István is összeférhetetlennek tartotta a kapitalizmus rendjét a tartalmi demokrácia igényével, aki közjogi kérdésekben egyébként elkötelezetten joguralmat és hatalommegosztást akart. A magyar társadalom hozzá hasonlóan máig többnyire csak a kismagántulajdont fogadja el. Az első világháború óta alapeszme, hogy munkával, piaci innovációval, takarékossággal alig lehetséges az előrejutás, viszont a társadalmi igazságosság jegyében a másiktól kell elvenni. Mindig mástól, most éppen a külföldiektől. Őrségváltás kell, igazságosabbá kell tenni a javak és a jövedelmek megoszlását, és az arra érdemeseknek kell végre átvenni az üzleti, de akár a sajtó vagy a kulturális lehetőségeket.

A kormányoldalon az Ön által felvetettekre általában úgy reagálnak, hogy az ország olyan gazdasági szükséghelyzetben volt, amely cselekvést kívánt, és államcsődöt kockáztattak volna, ha nem teszik meg ezeket az általuk sem a legjobbnak tartott, de feltétlenül szükséges lépéseket.

A helyzet ma olyan, mint régóta bármikor. A magyar gazdaság nem húsz éve, hanem negyven éve egyik válságból a másikba bukdácsol. Van alkotmányos kiút a válságból, de ekkor nem lehet antikapitalista politikát folytatni. Nem lehet egyes vállalatokra lebontott adókat kivetni, olyanokat, amikben semmi normativitás sincs. Nem lehet durván diszkriminatív adópolitikát folytatni, tulajdonosokat módszeresen kiszorítani.

Számomra drámai, hogy Magyarország tulajdonképpen meg se próbálta a nyugati megoldásokat rendesen, és máris újra külön utakon próbálkozik. Holott az első világháborús összeomlás óta mást sem csináltunk, mint ilyen külön utakat kerestünk, és emiatt egyik katasztrófából a másikba bucskáztunk. Szerintem a németeknek, spanyoloknak, finneknek volt igaza, akik a saját demokratikus fordulatuk óta felhagytak a külön utak keresésével. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy a jog valódi jog, amelynek normativitása van. A jogi norma közvetlenül nem ígér igazságosságot, csak kiszámítható alkotmányosságot, aminek a megsértését a modern kontinentális jogokban külön alkotmánybíróság szankcionálja.

Sokan olyan bírálatokat fogalmaztak meg, hogy az alkotmányozó a sikeres kormányzást akadályozza azzal, hogy kiterjesztette a kétharmadosság követelményét számos új tárgykörre is.

Egyszerű többséggel eztán ezekben az ügyekben csak a Fidesz szellemében lehetne kormányozni, ami összeférhetetlen a parlamenti váltógazdaság logikájával. Ezzel a kétharmados szabállyal aligha lehet más politikai erőnek tartósan együtt kormányoznia. Az orbáni alaptörvény ezzel csupán rossz döntést enged az új többségnek. A választási győztes mindenféle hatalmi praktikákra kényszerülne folytonosan, hogy végrehajthassa szavazói felhatalmazását, vagy sebtében erővel kell átvágnia ezt a gordiuszi csomót.

Régi közjogi tapasztalat: egy szinten túl minél merevebb egy alkotmány, annál valószínűbb, hogy akár forradalom útján, akár más módon, de el fogják söpörni. A francia V. Köztársaság indulása a IV. Köztársaság közjoga szerint nem volt alkotmányos. De Gaulle nem a hatályos alkotmányban előírt módon, hanem népszavazással fogadtatta el a rendszerét megalapító új alkotmányát. Ebbe a helyzetbe hajthatja bele a Fidesz a következő többséget, amelynek meglehet, nem lesz más választása, mint megszakítani a magyar alkotmányos folytonosságot.

Miért?

Egy esetleges új többségnek egyszerűen nem kifizetődő minden egyes törvénynél lejátszani ugyanazt a játszmát az orbáni alkotmánnyal és a Fidesz-többség által megválasztott Alkotmánybírósággal. Ennél sokkal egyszerűbb már a legelején tiszta lapot kezdeni, és a néphez fordulni. Csakhogy az örökös rendszerváltás veszélyes irány az ország egésze számára. A francia történelemből tudható: forradalmat elkezdeni könnyű, befejezni, az új rendszert konszolidálni viszont irtózatosan nehéz.

Egy alkotmányos berendezkedés leginkább akkor lehet tartós, ha benne a mindenkori kisebbség is el tudja képzelni a jövőjét. Orbán Viktor jelentős tehetség, de ez az, amit sohasem értett meg. Ma nem akad olyan ellenzéki párt, amely az orbáni alaptörvény rendjében kívánja látni a maga jövőjét. Az irányított nemzeti kapitalizmus illetve a határolt parlamentarizmus új szabályai jellegzetesen a kormányfő személyéhez kötődnek. A módszeresen egybegyűjtött uralmi eszközöket a miniszterelnök már csak ezért sem adhatja könnyedén át egy másik politikai erőnek. Az újabb rendszerváltás valóságos társadalmi megnyugvás és politikai konszolidáció nélkül azonban csak még totálisabbá teheti Magyarország politikai közösségeinek eddig is annyi kárt okozó szembenállását.

TP-2_f_improf_670x667.jpg

Mit gondol a választási eljárás újításairól?

A választási eljárás kisebb-nagyobb újításai hasonlóan általában megnehezíteni gondolják a Fidesz leválthatóságát. Az új rendszer lényegileg megkönnyíti a kis pártok, független jelöltek elindulását, ami előmozdítani reméli a nem-Fidesz szavazatok szétaprózódását. A sokpárti, megosztott ellenzékkel szemben a centrális helyzetű hatalom masszív tömbjének szélső esetben akár 30 százalék szavazat is elég lehet az egyszerű, és 42-44 százalék a kétharmados parlamenti többséghez. Ám képzeljük el azt a lehetséges eredményt, hogy a Fidesz három százalékkal lemarad baloldali kihívója mögött és a választási rendszer következtében mégis többsége lesz a következő parlamentben. Miként lehetne ezután mégis eredményesen tovább kormányozni?

Gyurcsány Ferenc vagy Antall József már a választási év őszére elveszítette választói támogatottságát. Pokol lett a kormányzásuk ezután. A magyar társadalom modern társadalom, ahhoz hogy kormányozni lehessen az országot, szükséges valamiféle állampolgári támogatottság. Ha egy kormányt folyvást szembesíteni lehet azzal, hogy kizárólag azért maradt hatalmon, mert átalakította a választási rendszert, abból nagyon szenvedős négy év lehet, utána pedig súlyos vereség.

Ön szerint milyen hatása lesz az egyfordulós rendszernek?

Az egyfordulós rendszer jókora erővel sodor a már eddig is megannyi bajt okozó közéleti kétblokk-rendszer újraépülése felé. A kétfordulós rendszer némileg kevésbé visz a kíméletlenül szemben álló nagy tömbök felé. Az egyéni kerületi rendszer megőrzésével inkább valamelyest arányosítani kellett volna a választási rendszert. Döntően nem a választási szisztéma hozta a gyűlöletszerkezetek uralmát Magyarország felett, ám a kétblokk-rendszer felé vivő hatásán inkább valamelyest enyhíteni kellett volna, nem pedig erősíteni.

Ön szerint azok a viták a magyar politikában, amelyeknek a középpontjában a köztársaság, a kapitalizmus és a jogállam áll, csak értelmiségi álviták, vagy tényleges nézőpontbeli, gondolkodásbeli különbségek rejlenek az egyes táborok között?

Félek, ma a hazai közvéleményben és a politikai elit jelentős hányadában antikapitalista konszenzus munkál. A magyarok többsége szerint a kapitalizmus nem vált be. A rendszerváltáskor a politikai elit még bízott a nyugatos fordulatban. Az emberek eredendő antikapitalizmusára 1990 után először Horn Gyula játszott rá. Azóta kiderült, talán a legbiztosabb recept a választások megnyerésére: a nyugdíjas-barát, a mindenféle jóléti előnyt ígérő antikapitalista retorika.

Közben eltelt húsz év. A háború utáni Németországban ennyi idő alatt a piaci kapitalizmus hatalmas eredményeket hozott. Nekünk viszont eddig nem sikerült a felzárkózás. Summa summarum van ok az antikapitalizmusra. A 2010-es parlament összetétele tükrözi a közvélemény antikapitalista beállítottságát. Az újonnan jött pártok is tökéletesen illeszkednek ebbe a világlátásba. A Jobbik mereven elutasítja a világkapitalizmust, de az LMP-nek is lényege a zöld globalizációkritikus antikapitalizmus. Egy ennyire kudarcos társadalom esetében teljesen normális, hogy a többség valami mást szeretne. Ám az ég szerelmére, mi mást? Mutassanak egy országot, amely antikapitalizmussal hosszabb távon általános jólétet tudott teremteni. Szoktak nálunk a keleti sikeres országokra hivatkozni, csak hát éppen Kína a legszebb példa a kapitalizmus eredményességére. Kína kíméletlen kapitalista ország lett minden állami tulajdon és egypártrendszer ellenére. Indiával ugyanez a helyzet. Mao kommunizmusa és Nehru harmadik utas próbálkozása tagadta a világkapitalizmus rendjét, és most mégis mindkét országban visszatértek hozzá.

Összességében bizakodó a hazai alkotmányosság és demokrácia jövőjével kapcsolatban?

A létező magyar kapitalizmus eddig kétségkívül módfelett igazságtalan és eredménytelen volt. Még sincs más választásunk, mint létrehozni egy jobb jogállamot, és egy jobb kapitalizmust, méghozzá gyorsan, mert zuhanunk a fekete lyuk felé. Hogy ez sikerül-e, jelentős részben az újabb generáción múlik. Ebből a szempontból bizakodó vagyok, mert az új nemzedéknek van egy része, amely rendes kapitalizmust és alkotmányos államot akar. Érdekes módon itt a jobboldal előbbre tart, mint bal. Az új generáció jobbközép elitjében, akiknek egyelőre nincs saját politikai képviseletük, alig van antikapitalista gondolat. Azok a fiatalok, akik sok esetben már nyugati egyetemekre is jártak, támogatják, hogy az eredményt jobb munkával a joguralom rendjében próbáljunk elérni, és nem azzal, hogy ismét elvesszük a másét.

*

A kötet megrendelhető az alábbi linken:
http://hvgorac.hu/sites/portal/merlegen_az_alaptorveny@901463_kiadvany.html

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr385890498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Gordon Gekko. 2014.04.02. 20:16:58

Amennyiben Orbán nagyobb kompetenciákat élvez, mint az amerikai elnök, úgy még inkább a saját sikerének érezheti az ország sikereit a kataklizmaszerü most vasárnapi győzelme után.

Ad Dio 2014.04.02. 20:17:11

Sem a "kapitalizmus" sem a "jogállam" nem egy fundamentum, vagy axióma, sokkal inkább transzcendentálé, "ezoterikus" fogalom, amit a "beavatottak" értenek "helyesen, a többiek csak tévedésekben vergődnek - menu a'la Plato. Az így keletkező ideákkal való műveletek kimerítik a bölcsész mágia fogalmát. Ez nem létező.

Ami van, az az egyes emberek véleményeiből kialakuló többségi elgondolás. Ez a demokrácia, ez a fundamentum.

A demokráciában viszont nincs királyi pozíció, nincs kitüntetett szerep, nincs ideológus és nincs idea sem.

A "jogállam" elvei nem ideális, éteri normatívák, hanem személyes belátáson alapuló etikai bázis. Ez kinek-kinek a saját belátása, értelmezése szerint adott. A demokrácia felépülése ezen magán-meglátások eredője, többségi véleménye. Azt lehet gondolni, hogy a liberális jogállam a demokrácia legerősebb, legjobban működő formája, de azt nem, hogy az egyetlen. A demokráciát csak a szavazók többségének véleményéhez lehet normatívan mérni, semmi máshoz.

átlagállampolgár 2014.04.02. 22:25:43

A mai Magyarország Deák Ference Tölgyessy Péter a tűpontos elemzéseivel.Sokszor azt gondolom,hogy az összes jelenlegi párt helyett neki kellene szakértőként talpra állítani az országot pár szintén értelmes hozzáértővel.És tőle vehetnék át az általa is említett fiatalok a kormányzást.Ennyi.
Sajnos nem ez lesz.Sokkal hosszabb és nehezebb út lesz.

kiir 2014.04.02. 22:41:17

@Ad Dio:
Drágám, te elvitatod bárki jogát, hogy kimondja, mi a fundamentum, majd közlöd, hogy a demokrácia a fundamentum. Itt mindenki hülye, csak te vagy helikopter?

Tölgyessy egészen konkrétan "hitbeli kérdésről" beszél, és hangsúlyozottan saját véleményeként mondja, amit mond. Nincs ebben kérem semmi kinyilatkoztatás (egészen a te hozzászólásodig).

Egyébként a szavaiddal élve, a jogállam lényege tényleg az, hogy a demokráciában nincs királyi pozíció: még a többség sem tehet meg mindent. Például be kell tartania a jogszabályokat, akkor is, ha ő hozta azokat.

flort 2014.04.02. 22:47:44

@.Gordon Gekko.: ne zavarjon, hogy az ország belepusztul, ahogy az interjúban is szó volt róla. Csak skandálj, mint egy focimeccsen.

Helyes Írás 2014.04.03. 01:11:00

Csúnya "antikapitalistaként" csak arra az ellentmondásra szeretnék rámutatni, hogy TP egyrészt elismeri, hogy a rendszerváltozás utáni magyar kapitalizmus kudarcos, tehát a társadalom ellenérzései jogosak, ugyanakkor kijelenti, hogy mégsincs más út, mint ez a kapitalizmus. Úgy fogalmaz, mintha a "kapitalizmus" fogalma és modellje egyetlen jól definiált fogalom és modell lenne. Illetve kettő, az "irányított kapitalizmus" és "a" kapitalizmus. Valójában a kapitalizmusnak számos elméleti modellje és számtalan történelmi megvalósulása lehetséges. Sem a Fidesz, sem a magyar társadalom józan többsége nem "a" kapitalizmust veti el, csupán annak kudarcos rendszerváltás utáni magyarországi megvalósulását. Valójában arról kellene beszélni, hogy mitől lett kudarcos, hogyan lehetne feljavítani, és a Fidesz elvi és gyakorlati törekvései javíthatják-e.

Tyreo 2014.04.03. 02:57:37

@Helyes Írás: Erre egyszerű a válasz. Ahogy OV mondta, félázsiaiak vagyunk. Ugyan ezt mondta Kertész Ákos is, mikor genetikusan alattvaló magyarokról beszélt. Nem tanultunk meg polgárként élni, és felelősséget vállalni magunkért. Jobban szeretjük ha valaki megmondja mit kell csinálni. Nem vállalunk kockázatot. Nem vettük át demokráciához tartozó meritokratikus értékeket. A legtöbb ember nem érdeme miatt kerül oda ahol van, hanem kapcsolatai alapján. Így nem csoda ha szinte minden falnak megy. Valami ilyesmi a gond.

Ad Dio 2014.04.03. 08:10:34

@kiir:

"hogy kimondja, mi a fundamentum, majd közlöd, hogy a demokrácia a fundamentum."

A demokrácia mint hatalomgyakorlási forma azáltal válik fundamentummá, hogy a többség ezt szeretné, mégpedig annnnnnnnnyira, hogy a kisebbség ebben nem tudja megakadályozni. Vagyis megvalósul a demokrácia mint többségi akarat. Ez nem azáltal lesz fundamentummá, hogy én azt mondom, hanem mert megvalósul. Tetszik érteni a különbséget?

"még a többség sem tehet meg mindent. Például be kell tartania a jogszabályokat, akkor is, ha ő hozta azokat."

Ebben egyetértünk. Sehol sem állítottam az ellenkezőjét. Azt viszont állítom, hogy a többség támogatása alapján hozott törvényeket nem kell semmiféle "jogállam" ideákkal normatívan összevetni. És ezt nem azért mondom, mert szerintem a jogállam rossz. Épp ellenkezőleg gondolom: a liberális jogállam (most nem fejteném ki én mit értek alatta, de azt gondolom nagyjából egyetértenék ebben Tölgyessyvel) a demokrácia legnagyobb szabadságot biztosító formája. DE nem az EGYETLEN lehetséges formája. A "jogállam" nem normatíva, hanem idea (ha úgy tetszik, nem a demokrácia minimuma, hanem maximuma). Ahhoz hogy a demokrácia megvalósuljon, a többség véleményét csak az írott törvényekkel kell összevetni, de ezek a törvények is csak a többség akaratát kell képviseljék, így mondhatjuk, hogy a többség akaratát csak a többség akaratával kell összevetni.

UI: a stludon csiszolj már kicsit. Nem egy eltiprandó féreg vagyok, hanem a beszélgetőpartnered.

nyuggernyúzó 2014.04.03. 08:17:39

@átlagállampolgár: Az országot nem szakértőknek kéne helyreállítania, hanem a magyar embereknek. De ezek bebizonyították, hogy csak lerohasztani tudják. Ennek az országnak van még hátra maximum 3 évtized agóniája.

Melampo 2014.04.03. 08:20:08

T.Tölgyes Úr és T.Szerző!
Az nem zavarja Önöket, hogy a világot nem a politikusok irányítják? A monetáris rendszer irányítóinak, a jogrendszer irányítóinak és döntéshozóinak, a média irányítóinak és prominens szereplőinek a kiválasztásába a választónak semmiféle beleszólása nincs, pedig tulajdonképpen ők a hatolom valódi bortokosai. A velük kollaboráló pártok és a mindenkori kormányok inkább csak eszközök az ő kezükben. Amíg ezeket a szereplőket nem választjuk semmiféle változás nem fog történni.
Ezt kellene megértetni a tömegekkel, mert amíg ezt nem értik addig egész politikai életünk és a választás mindig csak egy bohózat marad.

mojszipupi 2014.04.03. 08:26:56

Csak egyet tudok érteni az előttem szólókkal, TP elképesztően pontos képet fest le az országról és tart tükröt a politikusok elé.

Kötelező olvasmány a választások előtt

hvg.hu/itthon/20140325_Tolgyessy_Peter

hvg.hu/velemeny/20140328_Tolgyessy_Magyar_nemzeti_oncelusag

hvg.hu/velemeny/20140329_Egyutt_a_regi_baloldal

hvg.hu/velemeny/20140330_Tolgyessy_Nehezen_johet_megnyugvas

Henry Chinaski · http://kiabrandito-valosag.blogspot.hu/ 2014.04.03. 08:36:49

Nagyra tartom Tölgyessy tisztánlátó képességét, amely által nagyon pontosan képes elemezni a kialakult politikai és társadalmi szituációkat. Minden megállapítása röviden tömören leírja a valóságot. Élmény olvasni vagy hallgatni az elemzéseit. Akinek tetszett a HVG sorozat, annak ajánlom ezt a beszélgetést is:
inforadio.hu/arena/5014/1/podcasting

bölcsbagoly 2014.04.03. 08:42:42

Tölgyessy eszmerendszere a libsi gondolkodásmódhoz kötött: jogok, felelősség és kötelezettség nélkül!
Azt rója fel OV-nak is, ami ebből a gondolkodásmódból eredően számára nem elfogadható: az autokrata vezetési stílust! Csak hát aki a felelős valamiért, azt csak úgy vállalhatja, ha cselekvési szabadsága is van! Nem lehetek felelős más tevékenységéért, ha nekem abba nincs beleszólásom! Ezt a libsik folyamatosan mindenkitől elvárják, kivéve saját maguktól!

♔batyu♔ 2014.04.03. 08:49:48

@bölcsbagoly: Nem is értem, egy közgazdász hogy a faszomba mondhat ilyet. Az én vállalkozásomban is autokrata stílus uralkodik, de szerintem Tölgyessy irodájában is.

Orbánt a választók az eredményei alapján ítélik meg, mekkora az infláció, mi Mo. külföldi adósbesorolása, államháztartási hiány, effélék.

Ráadásul a liberálisok szemléletét igen jól tükrözte Horn Gábor egy mondata a bukásuk előtt 2 hónappal, őt nem a választók, hanem a pártja érdekli.

♔batyu♔ 2014.04.03. 08:53:02

@Brendel Mátyás: És ez nagyon is jól van így. Mindent döntést annak kell vezérelnie, hogyan gazdagodik az ország, hogyan lesz jobb a lakosságnak.

Márpedig ezek infláció, rezsicsökkentés, stb.

De miért ellenkezne ez a hosszútávú érdekekkel? A GDP-t lehet növelni úgy is, hogy nem hitelfelvétel áll mögötte. Kormány kérdése ez.

♔batyu♔ 2014.04.03. 08:55:05

@Tyreo: Ezt a marhaságot honnan veszed? Az ország 90%-a nem képes pártkapcsolatokat hasznosítani.

Ami pedig az egyéb kapcsolatokat illeti (rokoni, családi) Londonban, vagy a Kanári szigeteken is pontosan ugyanígy működik.

öregbuksi 2014.04.03. 08:59:57

Tölgyessy P. rossz példát említ, amikor a német fejlődést és ezzel K. Adenauer munkásságát dicséri.
Tudniillik a németek szájába bele volt rántva a zabla ami így működött: így és eddig lehet és kell elmenni! Ezt, az országot megszállva tartó 4 hatalom haderői követelték illetve kényszerítették ki. Kik így, kik úgy!
Nálunk 89-90-benn iszonyatos ellenérzéssel viseltetett szinte mindenki aki az elitek helyén volt és akik a közvéleményt formálták. Az ellenérzés tárgya a fiatal kialakulatlan demokráciánk volt. Mindenre volt gondjuk, de hogy a tömegeket a demokrácia működésére és annak nehézségeire oktassák, arra nem. Ez a réteg rávette a hasonszőrű sajtót, hogy ne a politikáról írjon, hanem politizáljon. Ma az említett "elitek" fele Kufstenről és mázsás bilincsekről vizionál, míg a másik fele hallalizik és a világok legjobbikát hirdeti. A kör bezárult! Egy tapodtat sem léptünk előre az elmúlt 24 évben. Félő, a következő 24 évben sem fogunk.

sas70 2014.04.03. 09:09:19

@♔batyu♔: "A GDP-t lehet növelni úgy is, hogy nem hitelfelvétel áll mögötte." Nem! GDP nem lehet hitelfelvétel nélkül növelni, mert a hitel a gazdaság infúziója és kenőanyaga. Hitel nélkül csak csikorog a gépezet és lassú lerohadás van a gazdaságban. Jól látszik ez ma, a beruházásokon, aminek már most is látszik a következménye és ha nem történik ebben változás, akkor még jobban látszani fog.

bölcsbagoly 2014.04.03. 09:10:05

@♔batyu♔: ez az látod! a libsik miközben szóban elítélik az autokrata vezetési stílust, civilben pont azt követelik ki a maguk részére. Miért is vállalják a felelősséget mások miatt.

♔batyu♔ 2014.04.03. 09:20:47

@sas70: A GDP mögött normális esetben nem állhat hitel. A mögött a teljesítmény mögött állhat hitel, amivel eléred azt a GDP növekményt, ami teljes egészében valós teljesítményen alapszik.

Éppen a mai helyzet az optimális. Gyurcsányék a 2%-os GDP növekményüket hatalmas háztartási hiányokkal és ebből következve óriási hitelekkel tudták elérni. Ezt nyilván valamikor vissza kell fizetni, na ez történik ma. (Illetve tegnap)

Bőséges hitel egyébként most is van, nem is drága, Matolcsy két kézzel szórja a pénzt, csak éppen nem elég egy személyi, hogy felvehesd.

A beruházási kedv és a hitelfelvétel összefügg, a hitelminősítők pedig csak most kezdik lassan visszaállítani a besorolásunkat. Remélem, a mínuszos besorolásokért nem Orbánékat tartod felelősnek.

sas70 2014.04.03. 09:44:33

@♔batyu♔: A hitel csak egy szempont természetesen, a gazdaság egy szövevényes háló amibe nem lehet követ dobni, mert akkor szétszakad.
A beruházási kedv nem a hitelminősítőktől függ, hanem a gazdasági megtérüléstől és ehhez akkor vesz fel egy gazdasági szereplő hitelt, ha a megtérülést is biztosítva látja. Ma nem látja, sajnos.
A bóvli besorolásért pedig, igen is Orbánék is felelősek, ráadásul ez nagyon sok kárt okozott és okoz mindenkinek, nem csak vállalkozásoknak, de a lakosságnak is.

dr kíváncsivagyok 2014.04.03. 09:46:30

@bölcsbagoly:

"a libsik miközben szóban elítélik az autokrata vezetési stílust, civilben pont azt követelik ki a maguk részére. "

A "libsik" voltak már hatalmon...
Mikor is volt autokrácia regnálásuk alatt ?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.03. 09:58:21

Alapvetően a liberális demokrácia végnapjait éljük. Teljesen felesleges ezért azzal foglalkozni, hogy Mo-n miért nincs tökéletes liberális demokrácia. Hamarosan ott sem lesz, ahol még az van. A jövőt kell nézni és nem dogmák mentén nézni a valóságot.

♔batyu♔ 2014.04.03. 10:13:06

@sas70:
Elhiheted, sokkal nagyobb dolog volt Orbánék által a jobb minősítést visszaszerezni, mint Gyurcsányék által elveszteni.

A hitelminősítéstől sajnos elég sok minden függ. Ami a nagyobb gond, hogy a spekulatív tőke épp a jó minősítésű országokat kerüli el.

Orbánék miért felelősek a bóvli besorolásért?

poor 2014.04.03. 10:18:22

@bölcsbagoly:
Gondolom fideszes orbán seggnyaló vagy!!! Mindenki tud normálisan vitatkozni csak Te libsizel. Gondolkodás helyett ez tudod!!!!

♔batyu♔ 2014.04.03. 10:23:45

@sas70: www.portfolio.hu/gazdasag/megerkezett_a_legszebb_londoni_prognozis_magyarorszagrol.3.197353.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Ugyanakkor e mögött már nincs sem elszállt államháztartási hiány, sem megnövekedett államadósság.

E mögött már csak a te zsírod van.

Ha Gyurcsányék is így csinálják akkor nem lett volna szükségük arra, hogy végigverjék a belvárost és ma Feri miniszterelnök.

Ezért értelmetlen a sok balliberális funkci függetlennek álcázott lihegése itt az indexen, hiszen pontos mérőszámok vannak, ezeket bárki elolvashatja. A net mindent megőriz,

sas70 2014.04.03. 10:32:26

@♔batyu♔: Rossz az emlékezeted, mert éppen Orbánék alatt rontottak bóvliba bennünket. Most is ott vagyunk, csak bóvli stabilban, nem negatívban.

2014.04.03. 10:39:32

@Melampo: Az összeesküvésemélmeteivel hülyítsen másokat, kérem!

sas70 2014.04.03. 10:43:18

@♔batyu♔: Én ezt egy kicsit rózsaszínnek látom, de ne legyen igazam.
Csak zárójelesen jegyzem meg, ha Gyurcsány ekkora mértékű megszorítást csinál, mint amit Orbán végigvert, karóba húzták volna.

2014.04.03. 10:43:47

@bölcsbagoly: Maga sem olvasta, vagy a szövegértéssel vannak gondjai.

♔batyu♔ 2014.04.03. 10:44:20

@sas70: Ez jó, de mikor? Vagy úgy képzeled, Orbán hirtelen pár hónap alatt elkúrta amit Gyurcsányék nehezen felépítettek?

Neked nem tűnik fel, hogy szemben mész az autópályán?

2010-ben Gyurcsányék azért buktak akkorát, mert hatalmas volt az infláció, az államadósság, meredeken nőtt a munkanélküliség, ugyanakkor a lakosság is úszott a hitelekben.

2014-ben Orbánék ezért nyernek, mert minden mutató javul, a hitelminősítő nem le, hanem fel minősít, szinte nulla az infláció.

2014.04.03. 10:46:06

@maxval a gondolkodó birca: Hát akkor az a jövő sötét. Nagyon sötét.

sas70 2014.04.03. 10:56:37

Orbán tényleg pár hónap alatt elkúrta azt, amit Bajnaiék elkezdtek. Teljesen mást kezdett el csinálni és ez őrült nagy kárt okozott. Sokkal kevesebb kárral meg lehetett volna úszni és akkor már lehet én is bőszen tapsolnék neki, mert akkor ma már nem itt tartanánk. Ez történelmi bűn volt! És nem azért, mert a ballibsik mondták, hogy mit csináljon, hanem mert a saját, józan szakértőivel szembe ment és egy teljesen őrült gazdaságpolitikát csinált, amivel majdnem bedöntötte az országot.
Nézd meg a maginflációt, ami kurvára nem nulla, hanem olyan mintha egy benzines hordón dohányoznál.

♔batyu♔ 2014.04.03. 11:02:32

@sas70: Ez így van, de ez azért van, mert Gyurcsányékban a lakosság nem bízott meg. Ezt egyébként jól mutatta Gyurcsánynak az a törekvése is, hogy kriminalizálja ellenzékét, ez tipikusan liberális-kommunista tempó. (szabadságharcos=lázadó irak, Afganisztán, Palesztina) Ezért is vált értelmetlenné a balliberális kormány.

Nálunk ráadásul az a gond, hogy a jobb és baloldal között jelentős ideológiai különbségek vannak, amit a balliberális kormányok annyira kiéleznek, hogy egy átlag jobbikos=náci.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen kis lakosságú ország ezt nem engedheti meg magának, ezért az egyik oldal eljelentéktelenedik. Ez is történik, meg lehet nézni, hogy a Fideszre és a jobbikra együtt mennyien szavaznak.

2014.04.03. 11:04:43

@Brendel Mátyás: Hála Istennek, az ember élete véges.

Balt 2014.04.03. 11:11:27

"Ám képzeljük el azt a lehetséges eredményt, hogy a Fidesz három százalékkal lemarad baloldali kihívója mögött és a választási rendszer következtében mégis többsége lesz a következő parlamentben. Miként lehetne ezután mégis eredményesen tovább kormányozni?"

Nem kell ezt képzelni, 2002-es 2. forduló:
MSZP: 45,77%
Fidesz-MDF: 49,97%
SZDSZ: 2,89%

Hogy eredményesen-e, az vitatható, de még csak vesszőfutás sem volt, Medgyessy megbuk(tat)ása után is kényelmesen kihúzták a ciklust (ami önmagában az alkotmányos szabályozás újragondolásáért kiált, pláne a következő ciklusban mutatkozott meg pregnánsan), sőt, némi választási szemfényvesztés árán újraválasztották a regnáló pártokat.

Balt 2014.04.03. 11:14:06

@Ad Dio: Ez nagyon filozofikus, de érteni vélem, ennek mentén meg egyetértek. :)

Balt 2014.04.03. 11:18:36

@flort: Az ország - Tölgyessy szerint - abba a végletes megosztottságba pusztul bele, amire remek példát hoztál tenmagad. :)

sas70 2014.04.03. 11:18:43

@Balt: Pedig ha objektíven nézzük a 2002-2006 közötti időszakot, akkor az mszp-szdsz kormánynak bukni kellett volna. És csak azért nem buktak, mert az emberek akkor kicsit tényleg jobban éltek, a fidesz meg nem tudott, igazán jobb alternatívát felmutatni.

Balt 2014.04.03. 11:22:14

@Helyes Írás: Jó meglátás, és érdemes megnézni, hogy fogalmaz Tölgyessy egy másik (majdnem azt írtam: "szabad") felületen, ahol nem kérdések irányítják a gondolatait:

"A korábbi kormányok általában az elitek igazáról kívánták meggyőzni a közvéleményt. Valamilyen távoli, a közemberek számára bajosan megfogható célok kedvéért: a piacgazdaság, az európai uniós csatlakozás, az államháztartási egyensúly érdekében többnyire újabb terheket és fájdalmas alkalmazkodási kényszert próbáltak elfogadtatni választóikkal. Orbán Viktor viszont inkább az "emberek" reményeit vágja oda az eliteknek. A Fidesz régóta sulykolja: a hétköznapi világlátásnak van igaza, végre "az emberek akarata" határozza meg a kormányzást. A magyarok érdemesek a jóra, ám állítása szerint: idáig a baloldali hatalom és a külföldiek túlereje akadályozta boldogulásukat. Az előrehaladáshoz az ügyesen mozgékony feltörekvő csoportok és a hagyományos magyar jobboldal meglátásai alapján szükséges berendezni az országot. Orbán Viktor retorikájában a választók igényeinek megfelelően ajánlja átalakítani a társadalmat. Ebben az értelemben a miniszterelnök a leginkább demokrata vezető a hazai politikában. Csak az a kérdés: eredményessé lehet-e tenni a magyarok jelenlegi értékvilága és vágyai alapján a gazdaságot?" (origo.hu)

A kapcsolódó "thread": @kiir: @Ad Dio:

sas70 2014.04.03. 11:26:28

@♔batyu♔: Most meg őket kriminalizálják, csak az igazi baj az, hogy kb. a fele bandát ki kellene dobni és vízszintesen felezni!
Szerintem egy normális jobboldali és egy normális baloldali között, kurvára kicsi a különbség. Én legalábbis az ismeretségi körömben ezt tapasztalom.
Nem szeretnék olyan világban élni, ahol nem jelenik meg mindenféle ember véleménye!

2014.04.03. 11:27:40

@Balt: Ezek szerint Tölgyessy csalódott Orbánban. Ezen nem is csodálkozom, annál inkább azon, hogy miért csak ebben a ciklusban, és nem 1998 és 2002 között.

Balt 2014.04.03. 11:34:23

@maxval a gondolkodó birca: Sajnos ebben (is) igazad lehet...

Balt 2014.04.03. 11:40:55

@fagyospityóka: Valószínűleg csalódott, de az Origo cikksorozata tavaly nyári, nem régebbi. Egyébként 2006-ig pártlistás Fidesz ogy képviselő volt.

sas70 2014.04.03. 11:58:27

@Balt: Olvastam, nekem nagyon rózsaszínnek tűnik, jó lenne látni, hogy az elemzésnek milyen a módszertana, mit, milyen adatokat és milyen súllyal vettek figyelembe? És ne felejtsük el, hogy ezek a jelentések nem kógenciák, csak egy pillanatképből levont következtetések.
Azt gondolom, politikai pártállástól függetlenül mindenki annak örülne a legjobban, ha Magyarország tényleg fejlődne és ezt az emberek széles rétege érezhetné, adott esetben nem csak szűk társadalmi csoportok.

panelburzsuj 2014.04.03. 12:07:46

@sas70:
Én viszont azt gondolom, hogy befektetők nem politikai pártállás szerint örvendeznek, hanem annak örülnek a legjobban, ha a pénzük biztosan fial.

Hogy természetes növekedésből, vagy brutális pénzbehajtásból - nekik tulképp mindegy. Legyen az az adós gondja, hogy melyikkel képes megoldani...

panelburzsuj 2014.04.03. 12:13:40

@panelburzsuj:
Magyarán: hamarább megértették a pávatáncot, mint a kétmillió békecsápoló.

2014.04.03. 12:16:55

@panelburzsuj: Azért nekik sem teljesen mindegy, hisz holnap is lesz befektetni való pénzük, és az jobban és biztonságosabban fial egy olyen helyen, ahol természetes a növekedés. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy mindegyikük képes/hajandó ezt felismerni.

panelburzsuj 2014.04.03. 12:24:21

@fagyospityóka:
"jobban és biztonságosabban fial egy olyen helyen, ahol természetes a növekedés"

Erről kérdezze meg cigány uzsorását (befektetőjét).

2014.04.03. 12:26:04

@Balt: 1996-ban az SzDsz-ből lép ki, meggyőződésem szerint azért, mert számára vállalhatatlanné válik az MSzP-SzDSZ koalíció, és belátja, hogy az az SzDSz már nem lesz olyan, mint amelyiknek a megalapításában résztvett. Politikai nagyágyú, aki természetszerőleg felkelti a Fidesz figyelmét, valószínűleg ők hívják meg a pártba. Akkor még nem látszik a Fidesz irányváltása a populista irányba, de később, 2006-ban már ezt sem tartja vállalhatónak. Nyilván ezekben a "késői reakciókban" van némi személyes kompromisszum is, de lényegében egy, a saját eszméihez hű ember cselekedetei.

panelburzsuj 2014.04.03. 12:41:52

@fagyospityóka:
Próbállak kizökkenteni, úgy.

Leírom, hogy a befektető megnyugtatásának két útja is lehet:

1. hogy az adós többletet tud csiholni

2. hogy az adós vaskézzel tud beszedni

De csak fújod, hogy mennyivel jobb az első.

Frászt: a tőkésnek az jobb, amelyik több profitot hoz.

2014.04.03. 12:49:17

@panelburzsuj: Értettem, amit írsz, és részben igazad is van. Annyit tettem még hozzá, hogy az okosabb tőkések (bár a vörösök tagadják, hogy lenne ilyen) a holnapot is figyelembe veszik. Ettől még a mai profit elengedhetelteln, pontosabban: a holnaphoz szükség van a mai profitra is.

panelburzsuj 2014.04.03. 12:55:03

@fagyospityóka:
Oké, már csak azt kell tisztáznunk, hogy Magyarország hitelpotenciáljának mohó és erőszakos lenullázása pótolhatatlan lukat üt-e a világ hitelpiacán.

2014.04.03. 12:57:21

@panelburzsuj: Semmiképp. Ha csak arra gondolsz, hogy a görög államcsőd egyetlen hitelezőt sem borított fel, akkor egy kis adós (egyébként csk hipotetikus) kivonuása a pénzpiacról semmit nem fog jelenteni.

panelburzsuj 2014.04.03. 13:10:08

@fagyospityóka:
Azaz: "a" tőke akár úgy is tekinthet Magyarországra, mint a vadásztársaság a szarvasbikára, vagy az erdőgazdaság az akácosára: mikor optimális a "véghasználat"?

St. Borbolya 2014.04.03. 13:30:34

@átlagállampolgár: Mindig a könnyebb utat keressük, és mindig a járhatatlant találjuk.

2014.04.03. 13:32:58

@panelburzsuj: Annyiban sántít a hasonlat, hogy nem beszélhetünk véghasználatról, de egyébként igaz: akkor hitelez ha az elérhető kamat és a vállalandó kockázat együttesét vonzónak találja. Optimum nincs. Gondolj arra, hogy van ötmillió forint pillanatnyilag fölösleges pénzed (kívánm, hogy ez gyakram forduljon elő nálad :)). Fialtatni kéne. Az optimális itt a csillagos ég plusz 500 bázispont nulla kockázat mellett. Ilyen természetesen nincs. Gyenge, közepes és esetleg elfogadható befektetési termékek közül válogathatsz. Ugyanígy a mi vastagszivarú tőkésünk is. Az olyan szenzációs befektetések mint a kolozsvári Caritas első három hónpja - no inkább hagyjuk.

panelburzsuj 2014.04.03. 13:46:02

@fagyospityóka:
ehh, "nem beszélhetünk" ...

Meddig élnek az emberi intézmények? Konkrét cégek - de akár konkrét államok konkrét "rendszerei" is? Végtelenségig?

Mivel záródhat egy csődeljárás? Fölápolással vagy fölszámolással, nem?

Balt 2014.04.03. 14:24:05

@fagyospityóka: A '94-es második fordulóig én is (részben) SZDSZ szavazó voltam, nekem (és sokaknak, talán Tölgyessynek is) nagyobb meghasonlás volt az SZDSZ pálfordulása, mint amit most (bárki, nem feltétlenül Tölgyessy) a Fideszre hány.

Tölgyeesy véleményére különben ma is adok.

Balt 2014.04.03. 14:49:04

@sas70: Biztos készülnek a "vészterhes forradalmi" időkre... :) @Balt:

2014.04.03. 15:01:19

@Balt: Tüzifa, lekvár és pálinka van otthon, gyorsan veszek egy csomagtartónyi konzervet és két zsák pityókát. A lónak két zsák zabot, hogy bírja Felsőőrig az utat, ha már minden kötél szakad.

2014.04.03. 15:02:41

@panelburzsuj: Akkor maradunk ezzel. A kárnak legalább nincs gazdája.

panelburzsuj 2014.04.03. 15:13:23

@fagyospityóka:
Te a megfejtésbe, én a magyarázásba nem fektetek többet - így aztán egy megértési folyamat szépen elhal. Sőt: felszámolódik.

Marad a kölcsönös a kár: az elsüllyedt költségek.

2014.04.03. 15:17:01

@panelburzsuj: Inkább leszek buta polgár mint okos alattvaló.

bölcsbagoly 2014.04.03. 16:09:51

@dr kíváncsivagyok: akkor is amikor nincsenek! semmiféle ellenvéleményt, más felfogást, más eszmerendszert sem tolerálnak ... a nagy szabadelvűek! no igen, ami szabad Jupiternek (mármint nekik), az nem szabad....

bölcsbagoly 2014.04.03. 16:20:59

@♔batyu♔: ne kinlódj vele, ezek sas (??) félék az ATV-n és Klub R-ón szocializálódnak. Más hírt/forrást eleve nem fogadnak el valósnak. Lumpenproli mentalitásuak, mág ha tucatnyi bölcsész vagy ruhatáros diplomájuk is van.

2014.04.03. 16:21:02

@bölcsbagoly: No erre mondják, hogy legjobb védekezés a támadás. Már Göbbels is azt csinálta, hogy azzal vádolta meg az ellenfeleit, amit ő maga is csinált, és ezt addig sulykolta, amíg elhitték neki. A komcsik tőle tanultak.

bölcsbagoly 2014.04.03. 17:00:18

@fagyospityóka: jó jó, de a személyes tapasztalathoz mit szólsz? az is vádaskodás ha ezt mondja el az ember amit naponta tapasztal?

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.03. 17:55:29

Van egy igen lényeges különbség az elsőrendű kémiai reakciók és a „valódi” radioaktív bomlások között, mégpedig az, hogy míg k uni a termikus aktiválásnak köszönhetően függ a hőmérséklettől, addig λ a hőmérséklettől független. Ez összhangban van azzal, hogy a radioaktív bomlás – természeténél fogva – csakis spontán folyamat lehet.

2014.04.04. 07:16:53

@bölcsbagoly: Idézek tőled: "semmiféle ellenvéleményt, más felfogást, más eszmerendszert sem tolerálnak" A személyes tapasztalataim azt támasztják alá, hogy ez az állítás sokkal inkább illik a Fidesz-MIÉP-Jobbik szimpatizánsokra. Nagyon ritka közöttük az olyan, aki civilizáltan vitázik, pl. egyáltalán odafigyel arra, hogy mit mond a másik. A parlamenti döntéshozatal is elég egyártelmű jele ennek.

bölcsbagoly 2014.04.04. 10:38:34

@fagyospityóka: a béka hasa alatti perspektívából ez így is tűnhet neked! -:))

2014.04.04. 14:01:02

@bölcsbagoly: Éz jutott nekem. Én ezt tapasztalam, te amazt, menjünk Isten hírével.

2014.04.04. 14:02:15

@fagyospityóka: Eddig e helyett a-t, á helyett é-t írtam, most már összejött egy e helyett é is. Haladok.
süti beállítások módosítása