Ásó, kapa, házassági szerződés

2016.12.06. 17:03 Ars Boni

Egyre több házasulandó veszi fontolóra akár már a nagy nap előtt, hogy a leendő házastárssal közös életük egyik alapját képező pénzügyeket általuk szabályozott keretek közé tereljék. Egy rendkívül megosztó, mégis egyre növekvő mértékben használt szerződési formáról van szó, amelynek megkötésével lényeges kockázatoktól mentesítheti magát mindkét fél. Ehhez azonban érdemes áttekinteni a pontos szabályokat. Ebben nyújtunk segítséget háromrészes cikksorozatunk első részében.

vagyonjogi_szerzodes1.jpg

Házasság + életközösség = vagyonközösség?

Alapesetben a házastársak életközösségének fennállása alatt vagyonjogi viszonyaikat meghatározó törvényi rendelkezések, vagyis a házastársi vagyonközösség szabályai lesznek érvényesek. Az új Ptk. a vagyonjogi viszonyok rendezésének lehetséges módjai közül első helyre veszi a vagyonjogi szerződést, vagyis ha érvényben van ilyen a házastársak között, akkor a törvény szabályai helyett ez az irányadó.

Mikortól?

A törvényes vagyonjogi rendszer az életközösség kezdetétől áll fenn, ami nem feltétlenül a házasságkötés időpontja.

De a házasságkötéssel az életközösség létrejöttét egy jogvita esetén vélelmezik, ennek ellenkezőjét azonban bizonyítani lehet. A szerződésben kikötött vagyonjogi rendszer a szerződés megkötésének időpontjától kezdve áll fenn.

Alapeset és ami ettől eltér

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy vagyonjogi szerződés hiányában az életközösség fennállása alatt a házas felek szerzeményei a közös vagyonba kerülnek a házastársi különvagyont kivéve. Élettársak tekintetében ez a vélelem nem áll meg. Hogy mi számít különvagyonnak, arról a törvény rendelkezik (és mi is beszámolunk róla egy külön cikkben) szerződésben ettől eltérően is meg lehet állapodni. Vagyonjogi szerződéssel házasságkötéstől függetlenül és a törvényben foglaltaktól eltérően rendezhető a felek között lévő vagyoni viszonyok életközösségük idejére.

vagyonjogi_szerzodes2.jpg

Érvényesség és hatály

Fontos megjegyezni, hogy

a szerződés csak közokirati vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirati formában érvényes.

A szerződés harmadik személyekkel szemben akkor hatályos, ha azt a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásába bejegyezték, vagy ha a házastársak bizonyítják, hogy a harmadik személy a szerződés fennállásáról és annak tartalmáról tudott vagy tudnia kellett.

A szerződés tartalma

A felek megállapodhatnak, hogy a törvényi szabályoktól eltérően a házassági életközösség alatt közszerzeményi vagy vagyonelkülönítési rendszer alapján élnek együtt de vegyíthetik is a kétféle rendszert rendszert, vagy a jogszabályi kereteken belül akár el is térhetnek azoktól.

A cikksorozat további két részében a törvényes házassági vagyonjogi rendszer részleteit mutatjuk be, és szó lesz arról is, hogy mi a teendő ha a felek a szerződéses vagyonrendezést választják.

Légrádi Flóra

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr9212028359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2016.12.07. 06:50:56

A házassági szerződés arra jó, hogy a házasság elején meglevő vagyoni és jövedelmi különbségeket konzerválja. Előre biztosítja a kezdetben kisebb vagyonú/jövedelmű kifosztását. Mert ha az egyikük különvagyonában élnek, de tíz év múlva már csak a másik fél jövedelme tartja azt fenn, akkor az bizpny rabszolga lesz.

inebhedj - szerintem 2016.12.07. 07:42:49

Mivel a házasság eredendően nem múló szexuális vonzalomról (párás szemű olvasatban: érzelmi kapcsolatról) hanem családok (házak) egyesítéséről szól, így az eredeti értelem elmúlt két évszázados felhígulása természetszerűen hozta magával a tárgyalt szerződéstípus létjogosultságát.

Brumm Brumi 2016.12.07. 08:20:03

Ez a szerződés olyan mint egy biztosítás.Meg kell kötni, majd el kell tenni a páncélfiókba és elfeledkezni róla.
Ha nem üt be a krach, harminc(negyven, ötven) év múlva elő lehet venni és mosolyogva visszaolvasgatni az unokák előtt.

Na de ha beüt. Mert valljuk be, előfordul az ilyen is.
Akkor bizony hasznos, megkíméli a feleket egy csomó felesleges gyalázkodástól, anyázástól, vitától, ügyvédi furfangtól.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 08:41:25

A házassági szerződés emberidegen, liberális izé, rendes ember nem köt ilyet.

2016.12.07. 08:51:18

rendes ember házasságot sem köt mert ugyan minek

kicsitomi 2016.12.07. 09:16:35

@maxval bircaman BircaHang szerk:
ja, persze, liberális. A Habsburg-Jagelló házassági szerződést is jellegzetesen liberális népek írták alá 1506-ban... :)

Josagos 2016.12.07. 14:07:56

@maxval bircaman BircaHang szerk: Először - de csak részben - egyetértünk.
A házasság alapja a vagyonközösség. A többi csak ráadás. Azok a házasságok, amik nem erre épülnek, azok nem igazán házaságok. (Aranyásó és SugarDaddy pl.)

bron32 2016.12.07. 16:34:06

Ha a házasság lényege az, hogy a kapcsolat megromlása esetén a vagyonközösség egyben tartsa a megkeseredett feleket, akkor tényleg nem szabad vagyonjogi szerződést kötni.
Olyan ez mint egy biztosítás, sőt, annál sokkal szükségesebb, mert egy házasságnak jelentősen nagyobb eséllyel lesz negatív kimenetele mint azoknak a dolgoknak, amikre az ember jellemzően biztosítást köt.
Úgy látom az ismeretségi körömben, hogy azok ágálnak leginkább ellene, akiknek fogalmuk sincs a házasság vagyonjogi vonzatairól.
Azt gondolom, hogy a tudatos és óvatos emberek (akik jellemzően kötnek ilyet) kisebb valószínűséggel válnak el mint azok, akik hirtelen felindulásból, tájékozatlanul hozzák meg életük fontos döntéseit.
A vagyonelkülönítés nem azt jelenti, hogy nincs közös kassza.
A megélhetési kiadások fizetése ugyanúgy működhet mint ha nem is lenne szerződés.
süti beállítások módosítása