A Nyugat üdvözli az ukrán választások eredményét

2014.10.29. 07:00 Ars Boni

A nyugatbarát politikai erők lesznek dominánsak az új ukrán parlamentben – számol be az EurActive.com a kelet-ukrajnai konfliktusok békés megoldásának céljából kitűzött, előrehozott választásokról.

ukraine-election-1.jpg

Barack Obama „Ukrajna történetében fontos mérföldkőnek” nevezte az október 26-i választások előzetes eredményeit. Az Európai Unió vezető tisztségviselői pedig „az ukrán nép és a demokrácia győzelmét” jelentették be a választások másnapján.

Az orosz külügyminiszter Sergei Lavrov azonban – tekintettel Oroszország és a nyugati világ geopolitikai vitájára – óvatosan fogalmazott: Moszkva azt várja Porosenkotól, hogy olyan kormányt alakítson, amely segít orvosolni az ukrán társadalom problémáit. Azt mondja, Moszkva egy „konstruktív kormány” megalakításában reménykedett, amely képes megoldani a gazdasági problémákat, lefolytatni a béketárgyalásokat, és „nem konzerválja a társadalom megosztottságát”.

Petro Porosenko, az ukrán államfő azonnali tárgyalásokat kezdeményezett Arsenyij Jacenyuk miniszterelnökkel, miután politikai csoportjaik kisöpörték az oroszbarát erőket a parlamentből. „A legfontosabb feladat, hogy mielőbb alakítsunk egy Európa-barát koalíciót, amely tárgyalásokat folytathat az EU-val.” – nyilatkozta Jacenyuk.

Az Európai Unió delegált megfigyelői pozitívan értékelték az új kijevi vezetést, mivel a keleti konfliktus ellenére „fennmaradt az erős demokratikus elkötelezettség egy olyan választáson, amely az alapvető szabadságokat tiszteletben tartva igazi döntési lehetőséget kínált a polgároknak”. José Manuel Barroso és Herman van Rompuy közös állásfoglalásukban kijelentették, hogy egy széleskörű nemzeti konszenzust várnak Kijevtől, ami felgyorsíthatja az égetően szükséges reformokat.

Porosenko szövetségesei azonban nem ujjonganak, hiszen hatalmas kihívásokkal néznek szembe: Oroszország ellenzi Ukrajna jövőbeli EU-csatlakozását, a szeparatistákkal kötött fegyverszünet is épphogy fennáll, a gazdaság pedig szintén megsínylette az elmúlt időszakot. Vladimir Putyin továbbra is befolyással bír az eseményekre: ő a keleti lázadók legfontosabb támogatója, és akár az Ukrajnába (ezen keresztül pedig az EU-ba) vezető gázcsapot is elzárhatja.

Porosenko halaszthatatlanul szövetségre kell, hogy lépjen Jacenyuk Népfrontjával, akivel a szavazatszámlálás során végig fej-fej mellett haladtak. A stabil többség biztosítása miatt valószínűleg a jelenleg 11%-os Samopomich párt felé fordulhatnak, amely vezetőjével Poroshenko még a múlt hétfőn találkozott. Az új vezetés vélhetően próbálja majd a normalitás medrébe visszaterelni a 46 milliós országot, és ezzel pontot tenni az egy éve tartó zűrzavarra, amely a Viktor Janukovics elleni utcai megmozdulásokkal kezdődött. A végleges eredmények október 30-ra várhatóak.

Kép forrása: http://rt.com/files/news/27/5f/c0/00/ukraine-election-1.jpg

*

Ha nem szeretne lemaradni további írásainkról, kövesse az Ars Bonit a  facebookon.

*

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr26842185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klerikálfasiszta kérődző (törölt) 2014.10.30. 05:30:39

A nyugat haldoklik és most magához láncolja Ukrajnát is, pedig annak pravoszláv testvére kebelében van a helye. Nem is :P

Чебурашка 2014.10.30. 08:04:16

Nem kötekedni akarok, de az orosz, ukrán neveknél el lehetne dönteni, hogy a magyar, vagy az angol kiejtés szerint írod. Így lehetne Sergei helyett Szergej, Vladimir helyett Vlagyimir, Samopovich helyett Szamopovics. A Porosenko végig magyar kiejtés szerint volt írva, kivéve az utolsó bekezdés közepén.
süti beállítások módosítása