Egy?! Hát mind!

2014.04.14. 10:15 Ars Boni

Az Új Polgári Törvénykönyv hatálybalépése és annak értelmezése kapcsán egyre többször érzem úgy magam, mint az egyszeri gépjárművezető, aki az autópályán utazva rádiójából hallatszó alábbi közleményt a címbeli felkiáltással kommentálja: „Vigyázat, egy ámokfutó szembehajt a forgalommal az autópályán!”

1684_1388_Kft

Az olyan, a sajtó és a kollégák által is felkapott témákban, mint például a sajtófotózásnak vagy az ügyvezetők felelősségének a kérdése egyre-másra érkeznek azok a vélemények, álláspontok, amelyek álláspontom szerint vagy megalapozatlanok, vagy egy már korábban is hatályos – legfeljebb szövegezésében vagy a Ptk.-n belüli helyét tekintve változott – szabályozást újdonságként tálalnak, és ezzel nem ritkán szívroham közeli állapotot okoznak az érintetteknek.

Az Új Ptk. hatálybalépése kapcsán az egyik legnagyobb vihart kavart, a sajtóban is bőven tárgyalt változás a korlátolt felelősségű társaságok minimális törzstőkéjének hárommillió forintra emelése. Abban az újságok és a témában publikáló, közleményeket kibocsátó ügyvéd kollégák is szinte maradéktalanul egyetértettek, hogy a tőkeemelésre végső soron csak 2016. március 15. napjáig kell sort keríteni, de abban már közel sem ennyire lehetünk biztosak, hogy mi a helyzet az átmeneti időszakban, mikor kell, mikor és milyen feltételekkel lehet átállni az Új Ptk. alkalmazására, illetve a törzstőkét felemelni.

A bizonytalanság gyökere az egymásba ágyazott átmeneti rendelkezések rendszere, melyet az alábbiak szerint lehet összefoglalni:

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Új Ptk.) 2014. március 15. napján lépett hatályba. A kódex 3:161. § (4) bekezdése alapján a korlátolt felelősségű társaság törzsbetéteinek összege a törzstőke, amely nem lehet kevesebb hárommillió forintnál.

Főszabály 1.

Ha nem lenne átmeneti rendelkezés az Új Ptk. rendelkezéseinek alkalmazására, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 15. §-a alapján rendelkezéseit csak a hatálybalépését követően keletkezett tényekre és jogviszonyokra kellene alkalmazni. Ez a konkrét rendelkezés alkalmazása során azt jelentené, hogy a korlátolt felelősségű társaság törzstőkéjének abban az esetben kell elérnie a hárommillió forintot, ha a korlátolt felelősségű társaságot 2014. március 14. napja után alapították, illetve amelyeknek a törzstőkéjét 2014. március 14. napja után módosítják. E tekintetben azoknak a korlátolt felelősségű társaságoknak, melyek korábban alakultak, az Új Ptk. hatálybalépését megelőzően hatályos szabályok, azaz a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (a továbbiakban: Gt.) szerint kellene eljárniuk, így törzstőkéjüknek csupán félmillió forintot kell elérnie.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény (a továbbiakban: Új Ptké.) 1. §-ában található átmeneti rendelkezés ezt a főszabályt megerősíti.

Kivétel 1. = Főszabály 2.

A törvényalkotó azonban az Új Ptké. 12-13. §-ában a fenti (Jat. és Ptké. szerinti) főszabálytól eltérő átmeneti rendelkezéseket alkotott.

Ezen átmeneti rendelkezések nem érintik azt, hogy a 2014. március 15. napja után alapított korlátolt felelősségű társaságra már mindenképpen az Új Ptk. szabályait kell alkalmazni, azaz törzstőkéjüknek el kell érnie a hárommillió forintot. Az Új Ptké. 9. §-a azonban valamennyi jogi személy tekintetében előírja, hogy létesítő okiratuknak az Új Ptk. hatálybalépését követő módosítása esetén akkor is meg kell felelniük az Új Ptk. rendelkezéseinek, ha azokat az Új Ptk. hatálybalépése előtt nyilvántartásba vették vagy nyilvántartásba vételi kérelmüket az Új Ptk. hatálybalépéséig már előterjesztették. Jogi személyek esetében 2015. március 15. napjáig adott a jogalkotó haladékot, tehát a létesítő okiratuk egyéb okból történő módosítása hiányában is ettől az időponttól már az Új Ptk. rendelkezései szerint kell működniük, azaz praktikusan 2015. március 15. napjáig létesítő okiratukat eddig az időpontig az Új Ptk.-nak megfelelően módosítaniuk kell. Ez a korlátolt felelősségű társaságok esetében azt jelentené, hogy 2015. március 15. napjáig akkor is rendelkezniük kellene a törzstőke hárommillió forintra emeléséről, ha egyébként addig létesítő okiratukat nem módosítanák.

Kivétel 2. = Főszabály 3.

Az Új Ptké. 12. § (1) bekezdése azonban a gazdasági társaságokra vonatkozóan részben eltérő szabályokat fogalmaz meg. Eszerint az Új Ptk. hatálybalépésekor cégjegyzékbe bejegyzett vagy már éppen bejegyzés alatt álló gazdasági társaságoknak létesítő okiratukat az Új Ptk. rendelkezéseinek megfelelően akkor kell módosítaniuk (és ezzel egyidejűleg az Új Ptk. szerinti működésről dönteniük), ha egyébként létesítő okiratukat módosítják. Így a korlátolt felelősségű társaságoknak bármely 2015. március 15. napja előtti létesítő okirat-módosítása esetén döntenie kellene az Új Ptk. szerinti működésről, valamint ezzel összefüggésben nyilván a törzstőke hárommillió forintra vagy ezen összeg fölé emeléséről.

Kivétel 3. = Főszabály 4.

Az Új Ptké. 12. § (2) bekezdés b) pontja azonban a gazdasági társaságokon belül kifejezetten a korlátolt felelősségű társaságokra is eltérő szabályt fogalmaz meg. Eszerint korlátolt felelősségű társaságok esetén ezt a lépést legkésőbb 2016. március 15. napjáig kellene meglépni, azaz legkésőbb 2016. március 15. napjáig kellene a társasági szerződést módosítani, valamint a törzstőkét legalább hárommillió forintra felemelni.

Kivétel 4. = Kivétel 4. VAGY Főszabály 4.?

Az eddig sem egyszerűen követhető főszabály-kivétel-alkivétel-alalkivétel… stb. kombináció azonban rendkívül visszafogott az Új Ptké. 13. §-ához képest. Ez a fenti – Kivétel 3. = Főszabály 4. címszó alatt jelölt – 12. §-ban meghatározott szabályoktól „eltéréseket” határoz meg arra az esetre, ha az Új Ptk. hatálybalépésekor már bejegyzett vagy bejegyzés alatt álló korlátolt felelősségű társaság törzstőkéje az Új Ptk. hatálybalépésekor nem éri el a hárommillió forintot.

Nézzük ezeket az „eltéréseket”:

gt

1.               A 13. § (2) bekezdése szerint az ilyen korlátolt felelősségű társaság 2016. március 15. napjáig köteles a törzstőkéjét – immáron az Új Ptk. rendelkezései alkalmazásával – megemelni vagy átalakulni, egyesülni.

Ez a rendelkezés semmiben sem tér el az Új Ptk. fent ismertetett 12. § (2) bekezdés b) pontjától.

2.               A 13. § (3) bekezdés első fordulata alapján az ilyen korlátolt felelősségű társaságnak a 13. § (2) bekezdése szerinti – azaz a tőkeemelésről, átalakulásról vagy egyesülésről szóló – döntéséig a régi Gt.-t kell alkalmaznia.

Ez sem jelent eltérést az Új Ptk. 12. §-ától, hiszen az a Jat. 15. § (2) bekezdésével együtt alkalmazva pontosan erre vezet.

3.               A 13. § (3) bekezdés második fordulata szerint a korlátolt felelősségű társaság a 13. § (2) bekezdése szerinti – azaz a tőkeemelésről, átalakulásról vagy egyesülésről szóló – döntéséig a 12. § szerinti társasági szerződés módosításról nem határozhat.

Ez a fordulat kétféleképpen értelmezhető:

a)        Az első lehetséges értelmezés, hogy a rendelkezés mindenféle társaságiszerződés-módosítást kizár, azaz vagy átáll a korlátolt felelősségű társaság az Új Ptk.-ra és felemeli törzstőkéjét hárommillió forintra vagy nem módosít társasági szerződést 2016. március 15-ig.

Ebben az értelmezésben semmiféle eltérés nincs a 12. §-tól, hiszen az is pontosan ugyanezt jelenti. Aminek a következménye az, hogy a 4. Kivétel megegyezik a 4. Főszabállyal, azaz az Új Ptké. 13. § (1) bekezdésével ellentétben a 13. § a 12. §-hoz képest semmiféle eltérést nem tartalmaz.

b)        A második lehetséges értelmezés, hogy a 13. § (3) bekezdés második mondata valójában azt zárja ki, hogy a korlátolt felelősségű társaság, amelynek törzstőkéje nem éri el a hárommillió forintot, mindaddig, amíg meg nem emeli azt legalább hárommillió forintra, nem módosíthatja társasági szerződését az Új Ptké. 12. §-ának megfelelően, azaz nem állhat át az Új Ptk. alkalmazására, hanem működésére továbbra is a Gt. szabályait kell alkalmazni. Azaz mindaddig szabadon módosíthatja a társasági szerződését minden más tárgykörben, sőt akár 2.990.000,- Ft-ig fel is emelheti vagy 500.000,- Ft-ig le is szállíthatja a törzstőkéjét a már hatálytalan Gt. szabályainak az alkalmazásával. Természetesen csak 2016. március 15. napjáig, ameddig mindenképpen fel kell emelni a törzstőkét és át kell állni az Új Ptk. szabályaira mind a társasági szerződésben, mind pedig a működésben.

Ebben az értelmezésben tehát van érdemi eltérés a két rezsim között, azaz a hárommillió forint alatti törzstőkéjű kft.-k 2016. március 15-ig maguk döntenek arról, hogy mikor emelnek tőkét, és ezáltal, hogy mikor állnak át az Új Ptk. szerinti működésre, míg a hárommillió forintot elérő törzstőkéjű kft.-k ez utóbbi kötelezettségüket az első létesítő okirat-módosításkor kötelesek teljesíteni.

Mi szól egyik és másik értelmezés mellett?

Az Új Ptké. 13. § (3) bekezdése kifejezetten a 12. § szerinti létesítő okirat módosítását tiltja meg a tőkeemelés teljesítéséig. A hivatkozott 12. § több ponton is rendelkezik azonban létesítő okirat-módosításról. A 12. § (1) bekezdése a Ptk. hatálybalépését követő első létesítő okirat-módosításra tartalmaz rendelkezést, ezzel szemben a (3) bekezdés már a létesítő okiratnak az Új Ptk.-val összefüggő módosításáról rendelkezik. A 12. § (4) bekezdés pedig a kifejezetten csak az Új Ptk.-val összefüggő, tehát más módosítást nem tartalmazó létesítő okirat-módosításra tartalmaz szabályokat. Ez az utalás tehát nem tartalmaz egyértelmű eligazítást arra nézve, hogy a korlátolt felelősségű társaság mely létesítő okirat-módosítást nem végezheti el. Egyértelmű lenne a szabály, ha a jogalkotó nem a létesítő okirat bizonyos típusú módosítását, hanem mondjuk az Új Ptk. szerinti továbbműködésről való döntést tiltotta volna meg a tőkeemelést még nem teljesítő társaságok számára.

Rendszertani értelemben az, hogy a 13. § (1) bekezdése a 12. §-tól való eltérésre utal, álláspontom szerint egyértelműen azt támasztja alá, hogy a tőkeemelésig a régi Gt. szerint módosítható a létesítő okirat, különben – a fentiek szerint – semmiféle eltérést nem lehet felfedezni a két § rendelkezései között.

Hasonlóképpen ez utóbbi értelmezést támasztja alá, hogy bár semmiféle kötelező erővel nem rendelkezik, de a rendelkezés jogalkotói indokolása a következőképpen fogalmaz: „A rendelkezés biztosítja, hogy az érintett korlátolt felelősségű társaságok maguk dönthessenek az átmeneti idő alatt arról, mikor emelik meg - legalább - az elvárt szintre a társaság törzstőkéjét. Vagyis egy esetleges székhelymódosítás nem kell, hogy együtt járjon a tőke kérdésében való döntéssel. Amíg azonban a társaság nem emeli meg törzstőkéjét, nem határozhat a Ptk. szerinti továbbműködéséről sem; a tőkeemelésig a társasági törvény (Gt.) rendelkezései vonatkoznak rá.”

Az eddigi gyakorlati tapasztalatok felemásak: van olyan cégbíróság, amelyik már 2014. március 14-én is azt nyilatkozta, hogy nem fogja elfogadni a régi Gt. szerinti módosításokat, míg más cégbíróság már így fogalmaz: „A Ptké. 12. § (1) bekezdése szerint a 2015. március 15. napján vagy azt követően változásbejegyzési kérelmet benyújtó gazdasági társaság köteles e változásbejegyzési eljárása során az új Ptk. szerinti továbbműködésről dönteni, létesítő okiratát a Ptk.-nak megfelelően módosítani, kivéve ha a jogutód nélküli megszűnését határozta el. [Ptké. 10. §]

Ez a kötelezettség a Ptké. 13. § (1)-(3) bekezdése alapján nem terheli azokat a korlátolt felelősségű társaságokat, amelyeknek a jegyzett tőkéje nem éri el a 3.000.000,- forintot. Ezek a társaságok legkésőbb 2016. március 14. napjáig kötelesek a törzstőkéjüket megemelni, átalakulni vagy jogutód nélküli megszűnésüket elhatározni, eddig a döntésig pedig csak a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi V. törvény (a továbbiakban: Gt.) rendelkezései szerint működhetnek tovább.”

Úgy tűnik tehát, hogy egyre többen gondoljuk azt – a forgalommal szemben hajtva –, hogy azon korlátolt felelősségű társaságok, melyek cégbejegyzési eljárása már az Új Ptk. hatályba lépését megelőzően megindult, és amelyeknek a törzstőkéje nem éri el a hárommillió forintot, 2016. március 15. napjáig szabadon módosíthatják létesítő okiratukat a régi Gt. szerint a törzstőke hárommillió forintra vagy ezen érték fölé emelése nélkül. Amint azonban törzstőkéjüket hárommillió forintra vagy e fölé emelik, dönteniük kell az Új Ptk. szerinti továbbműködésről is, valamint létesítő okiratukat az Új Ptk. rendelkezéseinek megfelelően módosítaniuk kell.

2013. április 9., Dr. Baranyi Bertold ügyvéd, www.drbb.hu

A kép forrása: http://www.danielkozjegyzo.hu/img/1684_1388_Kft.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr316028169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása