Nevet akarok változtatni!

2016.12.07. 18:58 Ars Boni

Ismerd meg a lehetőségeidet, és lásd, hogy merre indulj el, ha már a névváltoztatás mellett döntöttél!

nevvaltoztatas2.jpg

Ki kérheti?

Kiskorú személy névváltoztatását a törvényes képviselője kérheti. Nagykorú, cselekvőképes személy maga kérheti nevének megváltoztatását.

Mit szeretnél megváltoztatni?

Születési nevet
A születési név családi és utónévből áll. A családi név egy- vagy kéttagú, két családnévnél többet nem lehet felvenni (Pl.: Kis Kovács lehet, Kis Kovács Németh nem). Utónévből is csak kettőt lehet viselni.

Házassági nevet
A házassági név az a név, amely az anyakönyvi bejegyzés alapján illet meg valakit. A házassági név megváltoztatásának igénye házasságkötés, illetve a házasság megszűnése esetén merül fel.

  • Házasságkötés esetén

A feleség a házasságkötés után, választása szerint viseli

a) a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét;
b) a férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, amelyhez hozzákapcsolhatja a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét;
c) a férje családi nevét a házasságra utaló toldással és ehhez a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét hozzákapcsolja; vagy
d) a férje családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét.

A férj a házasságkötés után, választása szerint viseli

a) a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét; vagy
b) a felesége családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét.

Választható az is, hogy kettőjük családi nevét összekapcsolják (itt is max. két tag), és ehhez teszik hozzá saját utónevüket.

  • Házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után

Az alapvető szabály az, hogy a volt házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől valamelyikük el kíván térni, az anyakönyvvezetőnek bejelentheti.

batman_name.jpeg

Hol?

A név megváltoztatása iránti kérelmet személyesen kell benyújtani bármely anyakönyvvezetőnél, és azt a központi anyakönyvi szerv engedélyezheti.

Hogyan?

Az említett kérelemmel. Az anyakönyvvezető ad egy nyomtatványt, amelynek értelemszerű kitöltésével lehet kérni a névváltoztatást. (Ha kíváncsi vagy ennek tartalmi követelményeire az itt található jogszabály 50. §-át nézd meg.) A névváltoztatásról pedig a központi anyakönyvi szerv állít ki ezt követően okiratot. A névváltoztatás megtörténte után neked kell gondoskodnod arról, hogy ezt bejelentsd egyéb hivatalos helyeken (Pl. el kell menned új személyigazolványt csináltatni), ez nem történik meg automatikusan.

Milyen esetekben nem kérhető névváltoztatás?

Utónév csak a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékből választható, melyet ezen a linken érhetünk el. Nem kérhető a magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, tehát Kovács Dávidból minden bizonnyal nem lehet Washington Dávid. Nem kérhető történelmi, vagy régies írásmóddal írott családi név, tehát Kovács Dávidból valószínűleg Batthyány Dávid sem lehet.
Ezen kívül nem kérhető a már említett 5 éven belüli újabb névváltoztatás, illetve olyan név sem, mely személyhez fűződő jogot sért.

Appelshoffer-Horváth Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr8012031481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.12.08. 08:24:01

Ez a süket Index-ajánló pont olyan kérdést dob fel, amire te nem is válaszolsz :)

2016.12.08. 08:52:32

Ha például a volt feleség újra hivatalosan is a lánynevét viseli, erről a volt férjet például senki nem értesíti. Esetleg valamilyen más ügyből kifolyólag véletlen, ha értesül róla...

Ars Boni · www.arsboni.hu 2016.12.08. 11:38:58

@Terézágyú: Jogos, köszi az észrevételt, az utolsó bekezdés lemeradt, javítottuk. :)

Terézágyú 2016.12.08. 12:52:06

@Ars Boni:
Batthyány nem lehet, de lehet Battyányi?

És mondjuk Orbán Viktor? :)

Meg lehet változtatni egyszerre a családi és az utónevet is?
süti beállítások módosítása