Hibázott a rendőrség az internetadó elleni tüntetésen

2014.10.28. 17:30 Ars Boni

A rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása, felderítése, a közbiztonság, a közrend és az államhatár rendjének védelme, fogalmazza meg az Alaptörvény a rendőrség legalapvetőbb feladatait. Vasárnap, az internetadó elleni tüntetésen a rendőrség pont ezt a legalapvetőbb feladatát nem tudta ellátni.

7050899_2ef2d3e39814e37792bb01aea4051fe0_wm

Mi is történt?

2014. október 26. Vasárnap, este fél 8 körül. A Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport által szervezett, az internetadó eltörlését célzó tüntetés és tömegvonulás végső állomásához, a Hősök teréhez érkezik. A tömeg mobilokkal világít az ég felé, a szervezők pedig arra kérik a megjelenteket, hogy hagyják a Fidesz székházát a sötétségben, senki ne vonuljon át oda. A Himnusz eléneklését követően nyomatékosítják a tömegben, hogy a tüntetés véget ért, és mindenkit kérnek, hogy menjen békében haza. A tüntetők egy része azonban mégis a Fidesz Lendvay utcai székházához vonul és különböző informatikai eszközökkel (pl.: egér, billentyűzet, gépház) dobálja az épületet. A támadás során a redőnyök egy része megrongálódott, több ablak pedig be is tört. A helyszínen tartózkodó rohamrendőrök csak fél 9-kor szólítják fel a tömeget a távozásra, az emberek azonban a harmadik figyelmeztetés után is a székház előtt maradnak. Semmi nem történik. Még fél 10-kor sem.

A békés demonstrációt követően kialakult helyzettel kapcsolatban két dolgot egyértelműen rögzíthetünk:

  1. a Fidesz székház elleni támadás során a hatályos jog alapján bűncselekmény valósult meg,
  2. a már a békés tüntetés ideje alatt is a helyszínen tartózkodó rendőrség semmit nem tett a bűncselekmény megakadályozása érdekében.

A rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása. Ez nem opcionális lehetőség, nincs helye mérlegelésnek: ha bűncselekmény elkövetése van folyamatban, azt a rendőrségnek alapvető kötelessége megakadályozni vagy megszüntetni. Nem kell a helyszínen jogilag mérlegelniük, hogy pontosan melyik tényállás valósul meg, elég észlelni a bűncselekmény megkezdését vagy megtörténtét, ez ugyanis már alapot, sőt kötelezettséget teremt a beavatkozásra. A székház dobálása ráadásul nem egyszeri, hanem folyamatosan, hosszabb időn keresztül megvalósított (több mint fél órán keresztül tartó) cselekmény volt. A rendőrségnek, mivel a demonstráló tömegnek a Hősök terére érkezése előtt is már a helyszínen volt, bőven lett volna ideje, hogy a történteket a kellő időben megfékezze.

internetado-tuntetes-fidesz-szekhaz-mti

A székház támadása több büntetőtörvényi tényállás megvalósulására is alkalmas volt:

  1. Rongálás: Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el (Btk. 371. §). A cselekmény konkrét minősítése az okozott kár mértékétől függ. A bűncselekmény jogi tárgya a tulajdonjog, amelynek zavartalan érvényesülése feltételezi a vagyontárgy állagának épségét. A rongálás elkövetési tárgya pedig az idegen vagyontárgy, amely ingó és ingatlan egyaránt lehet, a lényege, hogy pénzben kifejezhető értéke legyen, továbbá ne az elkövető tulajdonában álljon. A tényállás elemei egyértelműen megvalósultak a székháznál.
  2. Garázdaság: Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő (Btk. 339. §). Bűntettnek minősül, ha a garázdaságot csoportosan követik el. Kihívóan közösségellenes a társadalmi együttélési szabályokkal nyíltan szembehelyezkedő, provokatív, kötekedő, öntörvényű magatartás, amellyel az elkövető a közösségi együttélési szabályok leplezetlen, gátlástalan, nyílt semmibevételét fejezi ki, mondja ki a bírói gyakorlat. A dolog elleni erőszak a dologra gyakorolt rendellenes fizikai ráhatás, amely általában állagsérelemmel is jár. Az elkövetési magatartás kihívó közösségellenességének és erőszakos jellegének egyidejűleg kell fennállnia, ellenkező esetben nem valósul meg a bűncselekmény (a szakirodalom példaként az utcán való petárdázást hozza, ami nem lesz bűncselekmény, ha a hatását nem fejti ki közvetlenül sem személyre, sem dologra). További feltétel, hogy az elkövetési magatartás alkalmas legyen másokban megbotránkozás vagy riadalom keltésére. A megbotránkozás a cselekményre nemtetszéssel, méltatlankodással, felháborodással való reagálás. A riadalom ugyanez ijedtséggel, félelemmel párosulva. Főleg az utolsó motívum fennállását tekintve vitathatják a garázdaság megvalósulását, a tényállást tekintve ez azonban megalapozható. A garázdaság és a rongálás egymással halmazatban állhat.

internetado-tuntetes_83_5

És a rendőrök csak hallgattak…

… pedig a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt. Ha az mégis megtörténik, a rendőrség a rendezvényt feloszlatja (gyülekezési törvény 14. §). A törvény itt sem ad a feloszlatás tekintetében mérlegelési jogkört a rendőrségnek. A bűncselekmény elkövetése megteremti a kellő jogalapot, hogy a rendőrség törvényes kötelezettségének eleget tegyen, ez a vasárnapi rendbontás során azonban mégsem valósult meg, a rohamrendőrök felsorakoztatására is jelentős késéssel került sor. Tehát vasárnap sem a több mint fél órán keresztül folyamatosan elkövetett bűncselekményt nem sikerült a rendőrségnek megszakítania, sem a jogszerűtlen gyülekezést nem volt képes feloszlatni, jóllehet a jogi lehetőségei megvoltak rá. Ha a jogellenesen összegyűlt, illetőleg jogellenes magatartást tanúsító tömeg a szétoszlásra irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget, akkor az előzetes figyelmeztetést követően, a tömegnek a helyszínről történő eltávozását nem korlátozva a rendőrség vízágyút, pirotechnikai eszközt, ingerlőgázt, elfogó hálót, lóháton vagy járműkötelékben végzett kényszeroszlatást alkalmazhat (rendőrségi törvény 59. §). Annak, hogy a rendőrség nem tett eleget törvényes kötelezettségének, két veszélyes üzenete is lehet:

  1. bármilyen rendzavarás felelősségre vonás nélkül megtehető, amely további bátorítást adhat a tömegnek akár súlyosabb károkozások megvalósítására;
  2. a rendőrség olyan mértékű válságban van, hogy az alapvető feladatát sem tudja ellátni.

Persze érthető, hogy tömegdemonstráció során még kísértetiesen ott lebegnek a háttérben a 2006-os események rémképei és a rendőri vezetés fél megtenni a szükséges intézkedéseket a rend fenntartása érdekében, ez azonban a politikai és jogi felelősséggel egyaránt tartozó vezetőket nem mentesíti. Nincs ugyanis különbség aközött, hogy a rend fenntartása érdekében adott vezetői utasításra a rendőrség esetlegesen túlkapásokat követ el, és aközött, hogy az adott vezető képtelen a rendőrséget (alapfunkcióit tekintve) jogszerűen működtetni, veszélyeztetve ezáltal a rend fenntartását és a közbiztonságot. 2006-ban a történtek az országos és a budapesti rendőrfőkapitány állásába kerültek, az események hatása pedig az akkori igazságügyi és rendészeti miniszterre is kihatott. Bár annál a kérdésnél, hogy a most kialakult helyzetért ki a felelős, talán sokkal fontosabb, hogy hogyan tudja majd az elkövetkező demonstrációkon fenntartani a rendőrség a rendet, és hogyan lesznek képesek az események hatására a rendőrségben esetlegesen megingó közbizalmat helyreállítani.

 

Képek forrása:

http://www.bumm.sk/uploads/gallery/083/83/big/internetado-tuntetes_83_5.jpg

https://m.blog.hu/re/republikon/image/netad01.jpg

http://cdn1.mon.hu/2014/10/internetado-tuntetes-fidesz-szekhaz-mti.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr396841369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomasz_a_gozmozdony 2014.10.29. 18:18:52

A lopast, adocsalas, sikkasztas, hutlen kezeles, hivatali visszaeles definicioit nem szeretned ide leirni draga poszter?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.29. 18:51:57

Nektek az a bajotok, hogy a rendőrök nem mentek neki az elvtársaitoknak, és nem agyalták őket véresre a tonfával, nem volt se gumilövedék, se könnygáz, se lovasroham :)

Így jártatok :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.29. 18:56:39

"talán sokkal fontosabb, hogy hogyan tudja majd az elkövetkező demonstrációkon fenntartani a rendőrség a rendet, és hogyan lesznek képesek az események hatására a rendőrségben esetlegesen megingó közbizalmat helyreállítani."

A vandálkodást, rendbontást látva a közbizalom nem a rendőrségben fog meginogni, hanem a ti oldalatokról fog elvonni további szimpatizánsokat, szavazókat.

További sikeres rendbontást :)

Nekünk csak jó, ha főműsoridőben, premier plánban járatjátok le magatokat :)

Szelid sunmalac 2014.10.29. 19:15:56

Bizony, a rendoroknek kozbe kellett volna lepni! Nem lehetunk ugyanolyan faszkalap mocsadek allatok, mint a fideszesek voltak, kulonben mi lenne a kulonbseg?

Netuddki. 2014.10.29. 19:33:46

@polyvinyl: Sötét, tolvaj fideszes...

Nagyjo 2014.10.29. 19:45:13

Szerintem pedig most jól vizsgáztak a rendőrök. Két-három bevert ablak miatt mentek volna neki a tömegnek???????????? A cselekmény súlya nincs arányban következményével. Gondolkozz!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.29. 19:53:58

@Nagyjo:

"Szerintem pedig most jól vizsgáztak a rendőrök. Két-három bevert ablak miatt mentek volna neki a tömegnek????????????"

Most mit csodálkozol?

A balos forgatókönyv ez volt :)

Krutzifix 2014.10.29. 19:55:24

@polyvinyl: Láttuk, mennyire megbomlott a közbizalom, amikor Ti a TV-székház környékén gyújtogattatok, autókat borítottatok fel, rendőrök lábát törtétek betonkockákkal, stb. (és végül még ők álltak bíróság elé, tolókocsiban, hogy járjatok úgy, mint a gatyám!), és kiloptátok a büféből még a túrórudikat is! Szóval jó úton járunk, csak szerényebb a kezdés. Remélem, megvannak a fizetési papírjaid a Lendvaiból?!

Szelid sunmalac 2014.10.29. 19:56:03

@Nagyjo: nem neki menni, hanem megakadalyozni. Az eroszak az eroszak, raadasul mit gondolsz, kitol lopjak a lovet felujitani? Toled!

-JzK- 2014.10.29. 20:00:27

A ballibsi posztoló azt szeretné, hogy a rendőrség végigverjen pár hasznos idiótát, akit aztán mártírként lehetne mutogatni a nyugati hírekben, lekoppintanák az ukrán helyzetet, és így megpuccsolnák Orbánt.
Akkor jöhetne végre a ballibsik álma: buziházasság, gyűlöletbeszéd-törvény, cigánysegélyek végtelenül, amíg csak a szem ellát.

Nagyjo 2014.10.29. 20:03:08

A másik pedig, milyen fidesz meg mszp és sorolhatnám én csak rablóbandákat látok, akik önmaguknak írják írták a törvényeket a saját és seggnyalóik zsebét tömik. Teljesen mindegy melyikük lopott többet. Loptak és még mindíg lopnak, ezért nincs is helyük a közéletben. Legalább államtitkárig el kell zavarni őket és a vagyonukat le kell foglalni.

_most_ 2014.10.29. 20:06:12

jogilag nem tudom megítélni mi lett volna a rendőrök dolga, de szerintem most korrektül viselkedtek, egyrészt a fidesz székháznak amúgy se igazán van értéke, inkább csak szimbólum, másrészt tényleg csak minimális rongálás történt, és a rongálók ellen eljárás is indult, harmadrészt ha beavatkozik rendőrség, azzal csak olajat önt a tűzre és ezzel veszélyeztetik a közbiztonságot.

Szelid sunmalac 2014.10.29. 20:08:33

@-JzK-: vedd be a gyogyszered es mars aludni!

_most_ 2014.10.29. 20:10:18

@-JzK-: az milyen voltmár mikor Révész Mártiriusz azzal haknizott, hogy megverték a rendőrök, kábé ez volt egész életében a leghasznosabb dolog, hogy megverette magát :D

visóvölgy 2014.10.29. 20:22:42

@-JzK-:
De hisz épp magad mutattad most meg, te vagy az, aki nem tud meglenni "buziházasság" stb. nélkül. Képzeld, milyen üres és értelmetlen lenne a csöpp kis életed, ha nem tudnál itt, és általában acsarkodni.

visóvölgy 2014.10.29. 20:26:04

@polyvinyl: Én nem tudom, tolvaj vagy-e, azt sem fideszes-e, de hogy sötét, az immár bizonyos!

steery 2014.10.29. 20:38:56

Ez a hosszú és alapos jogi fejtegetés nagyon jól hangzik, csak éppen a gyakorlatban nem veszi figyelembe a taktikázás fontosságát. Ha a rendőrök rögtön beavatkoznak, amint valaki megsérti a törvényt, azzal elfojtják a feszültséget. Amit elfojtasz, az nőni fog és végül kirobban, általában a legrosszabb helyen és időben. Ha hagyod a bátrakat hőzöngeni, rongálni egy átlátható és uralható területen, hamar kiderül, kik a veszélyes elemek a tömegben és őket utólag össze lehet fogdosni és ki lehet vonni a forgalomból. Így a feszültség is levezetődik és a bűnösök is meglakolnak. Az okozott kár lényegtelen. Úgyis az adófizetők zsebére megy, mert végül mindig mindenért ők fizetnek.
A másik dolog a hírérték. A jól viselkedő tömeg meg a békés tüntetés nem nagy hírértékű. Mintha mi se történt volna. De a rosszalkodásra már odafigyel mindenki. Szerintem a rendőröknek sem tetszik a netadó, ezért hagyták randalírozni a csibészeket, kollaborálva a tüntetőkkel. Ez pedig előrevetíthet olyan eseményeket, mint amik Kijevben voltak. Ha a kormány csinál még néhány ilyen okos húzást, amivel maga ellen hergeli a népet, nálunk is lehet még forradalom és akkor előfordulhat, hogy a belügyesek a lázadók mellé állnak. De igazából megjósolhatatlan, mi fog történni. A pofonfát mindenesetre már többen is rázzák, a kérdés csak az, kire hullanak gyümölcsei.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.29. 20:57:40

@steery:

Az internetadó terve körül keltett átlátszó műhiszti egy rétegprobléma. Az átlagmagyar nem lóg egész nap a neten, pláne nem okostelefonnal.

A belvárosi fiatalok hőzöngésével NEM lehet mozgósítani a társadalmat. Pláne mostanában, a folyamatos egyetemi botrányok után.

Az egyetemisták inkább meghúzhatnák magukat, mert ahogy bemutat a média egy-egy forradalmár tekintetű ifjú hőst, vagy egy bájos arcú diáklányt, Mari néni meg Pista bácsi első kérdése, hogy mit művelhetnek ezek, amikor az apjuk nem látja :D

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.10.29. 21:19:20

Az Orbáni diktatúrában hagyták, hogy az ostoba MSZP csicskák törjenek zúzzanak.

A Gyurcsányi demokráciában pedig 40 ezer tüntetőt vertek kardlappal, vipárával, lőttek könnygázzal, gumilövedékkel.

SOHA TÖBBET MSZP DIKTATÚRÁT !

MAC-Ka 2014.10.29. 21:21:55

@polyvinyl: "Az egyetemisták inkább meghúzhatnák magukat,"
Na lám, csak kibukott belőled a frusztráltság. Téged egyetem közelébe se engedtek volna, persze propagandistának jó vagy, erkölcs, tisztesség és gátlás nélkül, mint a gazdáid :))))

Egyébként jól leírtad: "nektek csak jól jön"...
Csak pártíz provokátor kell egy ilyen tömegbe...a kádári rendszer technikáját jól megtanultátok...
Ott voltál te is?
Na ezért nem avatkozott ott közbe a rendőrség és szinte tálcán kínálták oda a székházat. Ha nem kezd el dobálni valaki akkor talán ők kezdik :)

MAC-Ka 2014.10.29. 21:28:54

@_most_: "egyrészt a fidesz székháznak amúgy se igazán van értéke"

Jaj, dehogynem... már a múltkor is egy betört ablak 1milliós kárt jelentett, legalábbis a kósa nevű ...izé, nem tudom minek nevezzem, hogy ne sértsek meg semmilyen élőlényt.
Persze azt is egy "hős székházvédő civil" tört be, miközben egy 50 kilós lánykától védte a maga 120 kilójával. Talán nem ő volt a gyilkos, de volt olyan ios köztük... ki tudja, most lehet a másik oldalon segédkeztek.
Szóval ha egy ablak 1m a mostani lehet 10 millió, nem? Igaz annó kósa is elhúzta a bőrnadrágját, amikor rákérdeztek mi is a konkrét kár...csak makogott valami munkaterületről amit most nem lehet megnézni :))

Csak ki az a hülye, aki ezt a 10m-t ki meri jelenteni pirulás nélkül? Hát a fideszesek, mert az arcukon páncél van bőr helyett.
meg majd a műanyag-agitpropos a blogokon :)))

komplikato 2014.10.29. 21:46:41

Csak ismételni tudom, fényképek vannak sok tucat rendőrről akik pár perccel az odaérkező tömeg előtt MÉG ott voltak, majd odaérkezésük előtt elpárologtak. Utána gyakorlatilag bő fél óráig bármi történhetett volna, akár csúnyább dolgok is ... Elég sokan valamiféle szándékosságot sejtenek e mögött és NEM hibát.

OkoskaTo:rp 2014.10.29. 21:49:16

@komplikato: Jaja, a felvételeken is látszik, hogy csiribí-csiribá, a korábban teljes rendőrsorfal egy részen egyszercsak megszűnt, az épület egy részéhez odaengedve a tüntetőket.
Biztosan akkor járt le a műszak, vagy mentek kékvillogóval gyrost enni, mi?

komplikato 2014.10.29. 21:52:25

@Szelid sunmalac: Ahhoz ott kellett volna lenniük, de NEM voltak ott. Volt a sarkon a T1 megfigyelő kocsi és slussz. Az utca túlsó végén volt pár rendőr akik lezárták, ne tévedjenek oda kívülállók. Később, sokkal később, amikor már első szint ablakai betörtek, abból az irányból kezdték kiszorítani a tömeget, előtte bő fél óráig akár fel is gyújthatta volna az épületet. Persze másik fontos momentum a még dobálás előtt hirtelen egyre nagyobb tömegben oda érkező csuklyás arcok voltak, komolyan lőttem volna egy fotót ha merek, ahogy vagy húszan körbeállták a megfigyelő kocsit, olyan volt mint valami olcsó vígjáték.

otapi 2014.10.29. 22:15:05

Na mi van, megy a terelés arról, hogy kedden meg sokkal többen mentek ki és nem volt semmi randalírozás?

Igen, a rendőröknek kutya kötelességük biztosítani bármelyik bejelentett, _békés_ tüntetést felesleges erőszak nélkül. Ezen meg kellene lepődni? Ezért tartjuk el őket az adónkból.

2006-tal összevetni meg azért visszás, mert ott már autók is lángoltak, mire keményebben léptek valamit a rendőrök (amúgy persze sok mindent rosszul, mert szakmailag nem voltak felkészülve).

otapi 2014.10.29. 22:23:58

@polyvinyl: Tudtommal az átlagmagyar időnként bemegy mindenféle boltba vásárolni. Ne adj isten, nem a Tescoba, hanem csak a sarki éjjel-nappaliba. Mivel találkozik ott? Legalább egy online pénztárgéppel. És az azokhoz kapcsolódó internetadót nem 700 Ft-ban maximálták ám!
Az átlagmagyar kisboltjához meg kell némi áruszállítás meg logisztika, hogy legyen is ott mit venni. Egy _modern_ logisztikai cég mit épít be minden autójába (a BKK-val az élen amúgy)? GPS rendszert, ami mobilneten adja le a központjukba az adott pozíciót. Simkártyánként 5000+áfa külön adóért.
De ja, mindebből az átlagmagyar bizonyára semmit nem fog érzékelni, csak valamiért egyre drágább lesz körülötte minden, meg a kisebb vállalkozások mennek szépen sorra csődbe.

otapi 2014.10.29. 22:47:11

@otapi: Egy kis frissítés a második bekezdésemhez: fuvarlevel.hu/atombomba-a-fuvarozasban/
Ezek szerint a fuvarozó cégeknek nem csak az internetadó miatt főhet a fejük...
A cél nemes (lássa a NAV az összes áru mozgását az utakon), de a kivitelezésre kíváncsi leszek (mind a szerver, mind a fuvarozó cégek oldalán).

komplikato 2014.10.29. 22:47:47

@otapi: Ennek kompenzálására emelik meg a "gonosz multik" egészségügyi készenléti adóját a többszörösére, nehogy már olcsón adjanak a kaját a rohadékok ...

Meteorist 2014.10.29. 23:01:57

@polyvinyl: mi van féreg? Krutzifix kommentjére nem válaszolsz? A ti gyújtogatásaitok és súlyos testi sértéseitek rendben voltak, de az ablakbetörés már balhés? Agyhalott

Dr.Démonmac1 2014.10.29. 23:05:31

Ha így vesszük a rendőröknek az lett volna a dolga, hogy szépen lezárják a Lend - Vaj uccát :)
és akkor nincs "10 millás kár" <- nevetségesen túlárazták.
Egyébként botrányos volt a hangosítás, én csak azt hallottam, hogy vége a tüntetésnek.

Krumpli Bogart 2014.10.29. 23:17:16

@Nagyjo: Államtitkárig? Neked fogalmad nincs arról, hogy a magyar közigazgatásba milyen mélyen ágyazódott be a politika.
A vezetőkiválasztás alapszempontja, hogy párthű és szervilis legyen a delikvens. Osztályvezetői szintig kell visszabontani a guanót.

Krumpli Bogart 2014.10.29. 23:28:14

@otapi: Szerintem polival ne strapáld magad. Legutóbb a praxis blogon őrjöngött, mert szerinte a képviseleti demokrácia zt jelenti, ha az egészségügyi intézményben leszarják a beteget, azt a következő szavazáson x-eléssel kell elintézni, esetleg az országgyűlési képviselőmnél tehetek pnaszt.
Ha nem, akkor kádárista vagyok.

Kalmár Lajos (törölt) 2014.10.29. 23:41:16

KOmunisták hőbörögnek, megunják oszt hazamennek
süti beállítások módosítása