Elföldelik a magyar földtörvényt?

2014.10.25. 12:02 Ars Boni

Az Ügyvédvilág.hu közölte a hírt, hogy az Európai Bizottság hivatalosan felkéri Magyarországot: nyújtsa be észrevételeit a befektetők mezőgazdasági traktor.jpgföldterület-használatára vonatkozó, egyes szerződéses jogaikat megszüntető jogszabályával kapcsolatban - derül ki a szervezet közleményéből.

Az Európai Bizottság véleménye szerint a magyar jogszabály oly módon korlátozza a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők jogait, ami sértheti a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós jogot. Ezek a szerződésben rögzített, alapvető szabadságjogok csak "kellően indokolt esetben és az arányosság elvével összhangban" korlátozhatók. Bár a tagállamok szabadon meghatározhatják a tulajdoni rendszerre irányadó szabályaikat, ezt az uniós jog korlátai között kell tenniük - olvasható az Európai Bizottság tájékoztatásának indoklási részében.

földtörvény kampany.jpgAz első vitatott rendelkezés egy 2013 decemberi magyar törvényben szerepel, amely 2014. május 1-jei hatállyal megszüntetett bizonyos haszonélvezeti szerződéseket. E szabály, amely csupán négy és fél hónapnyi átmeneti időszakot biztosított a haszonélvezetre jogosultaknak, a korábban bejelentett, 20 éves átmeneti időszak helyébe lépett. A befektetők előzőleg arra számítottak, hogy a földet a korábbi átmeneti időszak szerint tovább tudják majd használni, és ennek megfelelően hozták meg beruházási döntéseiket. "Ezért úgy tűnik, hogy az új törvény megfosztja az érintett feleket szerzett jogaiktól és beruházásaik értékétől" - állapította meg a brüsszeli intézmény.

Az Európai Bizottság vitatja a szóban forgó törvény egy másik rendelkezését is, amely nagyon rövid felmondási idővel teszi lehetővé bizonyos, több mint 20 éve megkötött földbérleti szerződések egyoldalú felmondását. Ez Brüsszel szerint a haszonélvezeti szerződések megszüntetése kapcsán kifejtettekhez hasonló aggályokat vet fel.

Az Európai Bizottság felkérése úgynevezett felszólító levél formáját ölti, ami az Európai Unió működéséről szóló szerződés 258. cikke szerinti kötelezettségszegési eljárás első szakasza. Magyarországnak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon.

Az osztrák kormány tagjai többször kifogásolták az új magyar jogszabályt, szerintük a magyar eljárás ellentmond az EU-jognak. Andrä Rupprechter földművelésügyi miniszter február 17-én úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, megvizsgálja az új magyar földtörvényt. Erre válaszul Fazekas Sándor akkori vidékfejlesztési miniszter barátságtalan lépésnek nevezte az osztrák megnyilatkozást és hangsúlyozta, osztrák kollégája zsebszerződéseseket véd, olyanokat, akik igyekeztek megkerülni a mindenkori magyar jogszabályokat, a külföldiek földvásárlási moratóriumát is, amiről mindenkinek tudomása volt, a befektetőknek és spekulánsoknak egyaránt.

Kép: traktorEurópai Bizottságföldtörvény kampányplakát

*

A cikk az Ügyvédvilág.hu-n jelent meg, az Ügyvédvilág.hu az Ars Boni szakmai együttműködő partnere.

*

 Ha nem szeretne lemaradni további írásainkról, kövesse az Ars Bonit a  facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr796831195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2014.10.25. 20:38:06

remélem a kormány elhajtja brüsszelt a fenébe ezügyben.

Pan Modry 2014.10.25. 21:12:31

Remelem az eu emiatt jol pofanbassza a kormanyt es a meszaros lorinc fele korrupt hazaaruloknak majd szepen vissza kell adniuk amit kaptak, es megkaphatjak azok a foldeket akik tenyleg megfelelo szakertelemmel es jo palyazattal mentek.

ostvan2 2014.10.25. 21:25:55

@Bambano: A jogbiztonság nem csak akkor fontos, ha a TE jogaidról van szó, hanem mindig. Azok, akik az akkori törvényeknek megfelelve szereztek tulajdont, vagy (haszonbérleti) jogot, élvezhessék a szerződések lejártáig. Ha ez - szerinted - nem jó, akkor mit szólnál, ha holnap elmegyek és kiverlek a házadból (mert jobb politikai kapcsolataim vannak és így törvényesen megtehetem).

Pan Modry 2014.10.25. 21:59:13

@ostvan2:
Pontosan errol van szo, es az ilyen bambano felek nagyvonaluan elfelejtik hogy javareszt magyar csaladok es magyar gazdalkodok voltak a karvallotjai a foldmutyinak, a kulfoldiek reszaranya marginalis volt.

Egyebkent szerintem egyaltalan nem problema ha kulfoldi kap haszonberletbe foldet amennyiben betartja a torvenyeket. Sot, a fo prioritas az kellene hogy legyen hogy tisztesseges, hatekony gazdalkodassal legyenek a foldek megmuvelve es ne a meszaros lorinc felek kapjak akik feudalis nagyurkent kizsakmanyoljak a magyar csaladokat.

NIKI LAURA 2014.10.25. 22:03:59

A viszamenoleges hatallyal hozott torvenyek buncselekmenyek a kormany reszerol.
Ti valasztottatok,hat egyetek!

Nincs az Eu- ban meg ilyen orszag,itt minden megtortenhet,es annak az ellenkezoje is!
A kormany,es a kepviselok kb 90% bunozo,korrupt,csalo emberek,akik nem a valasztoik,hanem a sajat erdekeik a fontosak.

Ez a nemzet mindig a vesztes oldalon allt,es sajnos igy is marad.
A magyar,egy birka nep.Barmit,mondom barmit elvisel.

A foldtirvennyel kapcsokatban: 1 hektaros tanyamat alig tudtam eladni.
Evek mulva,egy tagallami ,Belga megvenne.
A Foooooodbizottsag majdnem megfurta az adasvetelt:" menem a szonszednak adja el,hallja?Ha akarjuk,megvetozzuk,es mehet barkihez,a belga meg menjen haza"....

Az anyadat,a helyi parasz fillerbaszo ket milliot adna,a belga huszat.Ja,a belga dja az osszes magyarparaszt foldalapujat,az autopalyat,amit zabalsz,szarsz !

A magyar paraszt ehen doglene Brussel nelkul.Csak a tamogatadok miatt haracsolja a foldet,csak papiron termel rajta!

Pan Modry 2014.10.25. 22:15:32

@NIKI LAURA:
Igen, a meszaros lorinc feleket sem a gazdalkodas erdekli, hanem el akarjak lopni a penzt a valoban gazdalkodni akaro es tudo magyar csaladok elol.

Meszaros lorinc is megbukott mint vallalkozo a valodi versenypiacon, azota lett vagyonos amiota mutyival penzt lehet lenyulni. Es az egyenesen rohej hogy ok nemzetinek nevezik magukat. Ugyanolyan megelhetesi senkihaziak mint az mszp, jobbik, dk fele formaciok.

Bambano 2014.10.25. 23:04:24

@ostvan2: a mai napig a külföldiek nem szerezhettek legálisan földet az országban. tehát ha jogbiztonságról papolunk, akkor azt is vegyük figyelembe, hogy illegális földhasználók vélt jogaiért pattog brüsszel is, meg az osztrák kormány is.

egyébként meg azt gondolom, hogy a felhalmozott tőke mennyiségében mutatkozó különbségek miatt ha külföldiek földhöz juthatnának, 5 perc alatt szétkapnák az országot, mi meg mehetnénk menekülttáborba, mint a palesztinok.

Bambano 2014.10.25. 23:07:12

@ostvan2: olvasás terén kihívásokkal küzdők kedvéért idézek a posztból: "Az Európai Bizottság véleménye szerint a magyar jogszabály oly módon korlátozza a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők jogait"

tehát HATÁRON ÁTNYÚLÓ, ismétlem: határon átnyúló tevékenység. szó nincs arról, hogy a földmutyiban károkat szenvedett magyarokért emelne szót brüsszel, itt kizárólag az osztrákok vélt érdekeiről van szó.

igenis hajtsák el a rákba brüsszelt, minek áll osztrák mutyizók mellé.

Bambano 2014.10.25. 23:18:56

@NIKI LAURA: szerintem a külföldieknek eladott föld az egy kategória trianonnal.

"a belga dja az osszes magyarparaszt foldalapujat": a belga nem ad semmit a magyar parasztnak, az agrártámogatás a nyugati parasztnak több volt, mint a magyarnak.

ebella 2014.10.26. 05:17:52

Utána meg jón a devizahiteles törvény. Azt is elveszi majd a kormány az EU-ban. És mi (minden polgár) fogunk fizetni. Aki meg nyert rajta pár milliót (mert közben a végrehajtás meglesz), az meg röhög a markába, hogy már megint a "hülyék" fizetnek, aki semmit nem vesznek hitelre, nemhogy harmincmilliós házat, vagy tízmilliós autót. Az is fizet aki albérletben lakik és nincs autója, ahelyett akinek van harmincmilliós háza meg hozzá tízmilliós autója, de devizahitelre.

ebella 2014.10.26. 05:19:45

@Bambano: De azért ma már ugyanannyi. A semmire. Miért nem jár annak pénz, akinek esztergagépek a termelőeszközei, és miért jár annak, akinek föld?

Fikkentáger 2014.10.26. 06:21:31

@Bambano: Te egyszerű lélek: NEM a FÖLDTULAJDON a vita tárgya, hanem a FÖLDHASZNÁLAT.

Azt is meséld már el, hogy hogyan kapnák szét 5 perc alatt az országot: jutazsákokban vinnék ki az ötmillió hektár fain magyar termőföldet és szétteregetnék a tiroli lankákon???

baltazar72 2014.10.26. 06:53:47

A haszonbérletet keverni a tulajdonjoggal nagy sötétség. Vagy szándékos hazugság. Ahol bukni fog ez a magyar vircsaft, az a visszamenőség. Ha a magyar paraszt nem tudja, akarja megművelni, miért ne kaphatna érte bérleti díjat. Bárkitől, aki a legtöbbet kínálja érte. Az osztrák nem elvette, hanem KIBÉRELTE és fizetett a magyarnak. Persze lehet a nemzetiszínű lószar alól ezt vitatni. De rácseszés a vége. Mint a pálinkás bulinak. Közben persze még több ellensége lesz az országnak. Ami hosszú távon nem jó az álmoskönyvek szerint.

baltazar72 2014.10.26. 06:58:10

Az fáj a Legfőbb Keresztapának, hogy ezeket a földeket nem tudja átnyomni a csókosainak. Akik aztán persze bérbeadnák és az EU-s támogatásokat felnyalnák. Ez itt a baj. Meg milyen jól hangzik a hazafias ordibálás a birkamenet élén!

Fikkentáger 2014.10.26. 08:19:22

@baltazar72: Az első mondat oké, de a második nem. A támogatás a használóé, nem a tulajdonosé, ergo aki bérbe adja az csak bérleti díjat kap, aki bérbe veszi, az kapja a támogatást.
Egyébként egy ÁTLAGOS évben szakszerű művelés mellett a termelés maga a (földalapú) támogatás többszörösének megfelelő hasznot hajt, ezért ez a támogatásér' földet szerzés duma alaposan sántít, demagóg.

Fikkentáger 2014.10.26. 08:58:20

Egyébként ha tényleg rendbe akarnák tenni a földtulajdont, akkor kezdhetnék (már végre így majd 20 évvel a kárpótlás után) az osztatlan közös tulajdonok megszüntetésével. Egyik legnagyobb szopás, amit el lehet képzelni.

Bambano 2014.10.26. 16:47:33

@ebella: két ok miatt: azért jár a parasztnak támogatás, mert a te kajádat termeli meg, és az eu nem akarja, hogy te piaci áron vedd meg a boltban. ha az eu alacsony élelmiszerárakat akar a boltban, akkor kártalanítani kell valahogy a parasztot. ugyanez nem igaz az esztergált termékekre.

a paraszt nyakába varrtak egy halom olyan tevékenységet, amihez valójában semmi köze, a termeléshez sincs semmi köze. akkor valaki fizesse ki. ugye megvan, hogy földművelési és vidékfejlesztési minisztériumnak hívták az illetékes szervet? a vidékfejlesztést rátolták a parasztra, teljesen indokolatlanul. a gyári melósnak miért nem kell vidékfejlesztéssel foglalkoznia?

a harmadik: ha nem támogatják a mezőgazdaságot, akkor a vidék elnéptelenedik. nagyon sok országban támogatják azokat az embereket, akik népszerűtlen területen hajlandók élni.

Bambano 2014.10.26. 16:51:10

@Fikkentáger: teljesen mindegy, földhasználati jogot sem lehetett eddig legálisan szerezni. mind zsebszerződéssel, illegálisan jutott hozzá. most valaki pofánverte őket a jogtalanságért. nincs ezzel semmi probléma, teljesen rendben van.

nem biztos, hogy felszedik a földet és elviszik, bár ez sem lehetetlen, hogy a föld felső termő rétegét elhordják. amekkora értéke van, még akár nyereséges is lehetne. inkább az a lényeg, hogy majd idejön termelni, a terményt elhordja, majd méregdrágán visszahozza a készterméket a saját boltjába, te meg vedd meg, mert nem lesz alternatíva. Lásd: cukoripar. addig tudod alacsonyan tartani az élelmiszerek árát, amíg van magyar versenytárs a piacon. mert ha nem lenne, rögtön kartelleznének.

Bambano 2014.10.26. 16:55:06

@Göntér László: a zsebszerződéses linken az a gond, hogy a föld speciális jószág a közgazdaságtan szerint, többek között azért, mert a hozzáférhetősége véges és a piacképessége is korlátos. ezért nem kellene ráhúzni ugyanazokat a szabályokat, amiket mondjuk egy autóra.

@Fikkentáger: egy átlagos évben gyakran van, hogy a támogatás nélkül veszteséges lenne az adott termény termelése. a "többszörös" haszon című álmodozás téveszmének is gyenge. Két éve kiszámoltam, hogy az őszi árpa hektáronként 6-7 ezer forint haszonnal termeszthető, ha beleszámolod az üzemanyag jövedéki adó visszatérítést és az eu-s agrártámogatást is. Ez rohadt messze van a nagyságrendileg 55 ezer forintos támogatás "többszörösétől".

Bambano 2014.10.26. 16:58:41

@Fikkentáger: jaja, legyen osztott közös tulajdon, annál nagyobb móka nincs is a földön... Földön... vagyhogy.

például kijelölik konkrétan a tulajdont, a tábla közepén egy tulajdonost meg elkap az agyhalál és nem a tábla addigi bérlőjének adja ki az 50 négyzetméterét, hanem másnak, akkor az egész táblát tönkreteszi vele. Egy 70 hektáros táblának van mondjuk 110 tulajdonosa, ha ebből 1-2 másfelé húz, akkor az ő földdarabkájukhoz szolgalmi utat kell kijelölni, amivel másik 20-30 tulajdonos bérletét teszik tönkre.

Már most is vannak ilyen vicces emberek, hogy megvesznek egy zsebkendőnyi parcellát egy táblából, és saját ötleteik alapján elkezdik bevetni. Hogy amit vetett bele, az passzol-e a tábla többi részéhez, lehet-e együtt művelni a kettőt, nem érdekli őket. Utána meg csodálkozik a nagyarcú pesti cselovék, hogy beszántják a marhaságát (konkrét esetről van szó).

Göntér László 2014.10.26. 20:19:08

@Bambano: Az utolsó két mondat nem ezt mondja, és nem is autót említ.

Bambano 2014.10.26. 20:32:16

@Göntér László: előfordulhat, hogy a te meg az én véleményem között nincs túl nagy különbség, nem kell mindenhol a vitát keresni :)

én hoztam fel az autót, mert az egy olyan piaci termék, amit szabad piaci keretek között teljesen jól lehet termelni és értékesíteni. ha jól sikerült, vagy olcsóbb, felmegy a kereslet, ha nem, le.

de a termőföld nem ilyen. adott mennyiség van belőle, akármennyi is lenne a kereslet, ez nem változik. tehát nem kezelhető a közgazdaságtan szabad piacra alapozott elméleteivel, mert nem tartozik oda. ez lehetne az indoka annak, hogy kivonják az eu szabad tőke, pénz, ember áramlási alapeszméjének hatálya alól.
süti beállítások módosítása