A külföldi telefonszám lesz 2016 szlovák rendszáma?

2014.10.23. 08:30 Ars Boni

Tumblr mikroblogján vetette fel valaki, hogy “a külföldi mobilszám lesz az új szlovák rendszám 2016-ban”. Tényleg érdekes végiggondolni, hogy milyen hatása lehet a roamingdíjak EU-n belüli eltörlésének és az itthon bevezetni tervezett 150 forint/gigabyte-os internetadónak. Mi lesz, ha az adó miatt a magyarok tömegével fognak a hamarosan beköszöntő roamingdíjmentes Európa más államaiból származó előfizetéseket vásárolni?

pelikán-elvtárs-internetadó-e1414016820992_f_improf_563x300.jpg

Az Európai Parlament komolyan gondolja, hogy 2015. december 15-től megszűnjenek a roamingdíjak. Ha a magyar netadó még akkor is hatályban lesz, annak az lehet a hatása, hogy minden magyar külföldi mobilelőfizetést vesz. Miért? Mert olcsóbb lesz, mint a magyar.

A roaming eltörlésének lényege, hogy “teljesen egyformák lennének a fogyasztók által fizetett mobiltelefonálási díjak, függetlenül attól, hogy az előfizetés szerinti vagy egy másik uniós tagállamból kezdeményeznek és fogadnak mobiltelefonon hívásokat, küldenek szöveges üzenetet és továbbítanak adatokat”, írja a Bruxinfo.

A magyar állam a Magyarországon működő szolgáltatókat adóztathatja, a külföldieket nyilvánvalóan nem tudja. A magyar előfizetések az adó miatt várhatóan jelentősen drágulnak, hiszen ma egy egy gigabyte-os mobilinternet-csomag 1000-1500 forint, amihez képest a 150 forintos adó 10% százalékos emelést jelent. Ezt a mobilcégek átterhelhetik majd a fogyasztókra.

A külföldi szolgáltatóknak (például egy cseh mobilcégnek) ugyan olyan áron kell majd biztosítaniuk az internetezést Magyarországon, mint otthon, hiszen megszűntek a roamingdíjak. A cseh cégnek viszont nincsenek magyar adótornyai, ezért a cseh SIM-kártyával itthonról indított hívások után a cseh cég fizet egy magyar szolgáltatónak, mondjuk a Telenornak (az ügyfél meg persze fizet a cseh cégnek). Elképzelhető, hogy a Telenor továbbhárítja a magyar netadót a külföldi szolgáltatónak, vagyis a netadó miatt drágábban adja kölcsön a saját hálózatát a külföldi cégeknek.

Átterhelnek vagy lenyelik?

A szolgáltatások szabad áramlása az unió egyik alapvető elve (a négy alapszabadság egyike), ezért a mobilcégeknek bármilyen megkülönböztetés nélkül el kell adniuk előfizetéseket bármilyen tagállamból származó vevőnek. Ma a roamingdíjak miatt nem éri meg külföldi előfizetést kötni, de a roaming eltörlésének éppen az lenne az egyik célja, hogy erősítse a versenyt: attól kezdve a magyar szolgáltatók a szlovák, angol, cseh, német és minden más uniós országban működő telekommunikációs cégekkel is versenytársak lesznek.

A külföldi szolgáltató (a példában a cseh cég) pedig kénytelen lesz lenyelni  a rá átterhelt magyar internetadót: árat nem emelhet, mert a kontinensnyi versenyben egy kis piac (Magyarország) miatt nem éri meg neki drágítania, hiszen így otthon (és a többi országban) ügyfeleket veszítene.

A magyaroknak viszont megéri majd külföldi előfizetést választaniuk: ha a magyar mobilcégek tényleg átterhelik a fogyasztókra a netadót, akkor olcsóbb lehet itthon cseh SIM-kártyával netezni, mint magyarral.

A másik lehetőség, hogy a hatalmas versenyben végül tényleg a kormány szándéka valósul meg és a szolgáltatók nem, vagy csak nagyon kis mértékben fogják átterhelni az adót a fogyasztókra: hiszen akkor a fenti gondolatmenetet követve minden ügyfelük külföldi versenytársakhoz pártolna át.

Kép: pcforum.hu

Szerző: G. Szabó Dániel 

A bejegyzés trackback címe:

https://arsboni.blog.hu/api/trackback/id/tr366824115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 08:32:37

Túl bonyolult. Szlovák rendszáma is csak pár ezer embernek van.

némabob 2014.10.23. 22:25:08

@maxval a bircaman:
A szlovák rendszámhoz céget kellett ott alapítani, egy mobil-internet vásárláshoz viszont nem kell, elég átugrani Esztergom-Párkány hídon az első mobil-boltig.

Amit nem értek a cikkben:
"A külföldi szolgáltató (a példában a cseh cég) pedig kénytelen lesz lenyelni a rá átterhelt magyar internetadót"
Már mér? Mert előtte nem sokkal azt írták hogy:
"A magyar állam a Magyarországon működő szolgáltatókat adóztathatja, a külföldieket nyilvánvalóan nem tudja."

halaloszto 2014.10.23. 22:29:51

@némabob: azert kell lenyelje mert a roamingdij eltorlese kovetkezteben nem szamlazhat az usernek tobbet a magyarban letoltott gigabajtert mint a szlovakban letoltott gigabajtert.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.10.23. 23:00:13

Mivel a T-Mobile német állami csöcsön lóg, a Telenor norvég állami csöcsön, a Vodafone pedig "angol", a magyar nemzetgazdaságnak teljesen jó úgy is, ha átszokik cseh számokra a nép, hát ha még a cseh szolgáltató be is nyeli az internetadót.

Az azért érdekes, hogy korábban azért nem volt szabad eltörölni a roamingdíjakat, mert az a multikat hozná helyzetbe, és elsorvasztani a kis szolgáltatókat, míg most a versenyre hivatkozva törlik el.

Butuska 2014.10.23. 23:17:43

Nekem ez olyan két éve eszembe jutott, mikor rádöbbentem, hogy angliában mennyivel olcsóbb a mobil percdíj még fontból átszámolva is, de aztán a roaming díj miatt felejtős lett. Amikor olvastam, hogy annyi lesz a roaming díjnak, újra elővettem az elgondolást: lesz angol telszámom, fontban fizetem (pl az angol tesco-s havidíjat), és kész. Ugyanis ott még mindig olcsóbb a percdíj is, mint nálunk.

Flaggx 2014.10.23. 23:29:23

@Istóczy úr: Milyen kis szolgáltatókat?

Egyébként támogatnám azt az elképzelést is, hogy ne csak a roaming díjakat töröljék el, hanem mindenhol az Eu-ban ugyanolyan és ugyanakkora mértékű adókat kelljen fizetni...

komplikato 2014.10.23. 23:42:04

Most nem azért, de jelenlegi árakon simán telefonálni IS sokkal olcsóbb lenne szlovák vagy román SIM kártyával. Elég messze van az a 2015 decembere.

Rycki 2014.10.24. 00:49:37

Németország Lebara szolgáltatónál jelenleg 1 Euro Cent egy hívás. Teljesen mindegy hogy mobil vagy vezetékes.
Nem mindegy hogy most 20 Ft a percdíjam 2016 tól meg 3 Ft lesz.
Akár mennyire is csökkenni fognak itthon a percdíjak, erre a szintre nem fogják levinni.

Remélem addigra kitalálnak valamit az EUban hogy lehessen számot hordozni külföldre is.

Én is itt vagyok 2014.10.24. 01:09:49

A lényeg kimaradt. Mivel a magyar szolgáltatónak ha lenyeli és nem hárítja át az adót, nem marad pénze. Épp ezért bedobja a türcsit. Ekkor lép ne az állami internet szolgáltató, és innentől kezdve minden adatot látnak, beazonosítanak embereket, és oda a szabad információ áramlás. Ergo beteljesül a diktatúra.

phranxinatra 2014.10.24. 01:10:11

Lehet, hogy nem jól értek valamit. A roaming-díjak eltörlése azt is jelenti, hogy bel- és külföldi hálózat közt nem lesz különbség? Mert ha maradnak a nemzetközi tarifák, akkor lehet, hogy egy szlovák számmal innen Magyarországról felár nélkül hívhatóak a szlovák számok, de a magyar számok hívása nem lesz túl rentábilis. Csak netezésre meg kevesen vesznek külön SIM-et.

Én is itt vagyok 2014.10.24. 01:13:33

@phranxinatra: 2015.től, már telefonálni is szlovák, vagy horvát számról fogunk. Akinek marad a magyar SIM, az meg megy a megfigyeltek közé

Fazakas László 2014.10.24. 06:07:10

@maxval a bircaman:

Talán egy külföldi SIM kártyát mégiscsak jóval olcsóbb és egyszerűbb megvenni vagy beszerezni, mint egy autót szlovákra levizsgáztatni.
Az eddig magas roaming-díjak miatt én mindig a külföldi országot választottam be egy SIM kártya megvétele erejéig, ha valahol kinn tartózkodtam, mert sokkal olcsóbb volt a hazai romaningnál.

vasgyuszi 2014.10.24. 06:27:05

@Fazakas László: Ne fáraszd magad, hogy magyarázod neki. Narancsbirka...

dr Smittpálelnökúr 2014.10.24. 06:57:28

@Istóczy úr: mi van szaros nyelvű, neked ez is tetszik, ugye?

Nek akarsz megrohadni, te akasztanivalo hazaáruló?

metalbobby 2014.10.24. 07:28:36

Aki ennyire mélymagyarnak érzi magát az dobja ki az összes külfőldi cég álltal gyártott termékét.Nyugodtan dobja ki a Samsung mikrót,az a dél-koreai állam csöcsén lengedezik,dobd ki a Sony tévédet,az Japán,menj neki a fának a Német Golfoddal,a végén taposd meg a PC-t is,azt is a imperialista kapitalista államok ipara hozta létre.Sorolhatnám hogy még mit baszon ki az ablakon eme mélymagyar logikával élő humanoid létforma.

Faby 2014.10.24. 07:52:19

Az ötlet nem rossz, de van némi probléma vele.
Roaming során ugye a külföldi hálózatot használjuk jellemzően hazai számok hívására. Az EU-s szabály úgy szól, hogy a külföldi mobilhasználat során nem lehet magasabb a díj, mint otthon. Igen ám, de egy cseh előfizetéssel a cseh számok lesznek a hazai számok, magyar telefonszámot hívni nemzetközi hívásnak számít, és ennek megfelelően drága, és nem vonatkozik rá a roaming eltörlése sem. Arról nem is beszélve, hogy itthonról hívni egy cseh számot megintcsak nemzetközi hívás, hiába van akár a szomszéd szobában a hívott fél. Ugyanez peptitában az sms is, nézzétek meg, milyen brutál drága egy külföldi mobilra küldött szöveges üzenet.
Ahol ez esetleg bejöhet, az tényleg a mobil net, ott nincsenek ilyen korlátok,

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 08:20:12

@Fazakas László:

Nem olyan egyszerű ez. Ma már szinte mindenhol igazolvány alapján vehető csak SIM.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 08:23:55

@phranxinatra:

Van azért aki vesz csak netezésre SIM-kártyát, de ez tényleg csak fanatikus netezőknél szokásos. Bulgáriai nyaralásra érkező magyarok némelyike nem akar csak a WiFi-re alapozni, így vesz bolgár SIM-kártyát netezéshez. Megesik, de a nagy többség nem csinálja.

Az viszont kizárt, hogy valaki mindenre idegen SIM-et használjon, hiszen hatalmasak lennének így a telefondíjai.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 08:25:57

@Én is itt vagyok:

Ezt az USA is próbálta, még nekik sem jött össze, mert egyszerűen njincs elegendő kapacitása az amerikai titkosszolgálatoknak a totális figyelésre. Szerinted a magyar titkosszolgálatoknak több pénze van, mint az amerikaiaknak?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 08:27:00

@komplikato:

"jelenlegi árakon simán telefonálni IS sokkal olcsóbb lenne szlovák vagy román SIM kártyával"

Igen, Szlovákiába és Romániába, de nem Mo-ra, márpedig az átlag magyar Mo-ra telefonál.

Labasmaz 2014.10.24. 08:27:50

@Butuska: Simán kapsz már vagy 6-8 éve olyan angol SIM-kártyát (vagy liechtensteinit), aminek _nincs_ roaming díja. Ingyen hívnak rajta, akárhol vagy az EU-ban. Keress rá, van egy tucat ilyen szolgáltató. Arra vigyázz, hogy némelyiknek van napi "használati" díja, amit egy nap egyszer számítanak fel akkor is, ha csak hívott valaki. De van olyan is, ami tényleg teljesen ingyenes, ha csak hívásfogadásra használod.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 08:27:50

@Butuska:

Ez téves számolás.

Sosem lesz olcsóbb Angliából Mo-ra telefonálni, mint Mo-ról Mo-ra.

metalbobby 2014.10.24. 08:29:09

@maxval a bircaman:A mobilinternetet simán megtudod venni a Lidl-ben,aztán az aktiválást online kell véghezvinni,persze a személyes adatok,e-mail cím szükséges az aktiváláshoz.Bár ez csak 1 szolgáltató a sok közül Németországban,a többire nincs rálátásom.

Labasmaz 2014.10.24. 08:30:10

@phranxinatra: Most majd fognak. Elég sok otthoni WiFi router tud olyat, hogy 3G USB stciket tudsz beledugni, hogy ha kiesik az ADSL? automatikusan átálljon rá. Most majd ez lesz a default üzemmód.

Labasmaz 2014.10.24. 08:31:44

@Faby: Ha lesz roaming díj nélküli mobilnet a cseh kártyával Magyarországon, akkor lesz olcsó/ingyenes VoIP hívás is magyar számokra. :-)

Labasmaz 2014.10.24. 08:32:53

@maxval a bircaman: Pedig de. Csak tudni kell, hogyan fogj hozzá. Már most így van, legalábbis 2007 óta biztosan.

Jazo 2014.10.24. 08:35:16

Ez szerintem azért nem teljesen kerek. Persze ha csak adatkártyás szerződésről beszélünk akkor bekövetkezhet, sőt a különbség nagyobb is lehet hiszen attól, hogy a szolgáltató eddig nem kérte az 1GB-os csomag esetén a túlforgalmazás díját, hanem levette a sávszélt alacsonyra, a kormány még megadóztathatja azt a részt is hiszen az adó forgalom alapú.

Viszont hagyományos beszédre és adatra is használt csomag esetén nem biztos hogy megéri külföldről venni ilyet, mert pl. nem érek sokat azzal, hogy kapok nagyon olcsón angol belföldi hívásra felhasználható 600 perc beszélgetést, SMS-t. A roaming díj lehet hogy megszűnik, de rajtunk nem segít, hacsak vmelyik kinti szolgáltató nem lát fantáziát abban, hogy külföldi irányba is olcsó percdíjakat ad.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 08:39:10

@metalbobby:

Bulgáriában éppen tavaly tiltották be az anoním SIM-kártya vételt, valami EU-s jogszabályra hivatkozva. Sőt, a már megvett anoním SIM-eket újra kellett regisztrálni 3 hónap türelmi idővel, ha nem, lekapcsolták a hálózatról.

metalbobby 2014.10.24. 08:44:14

@maxval a bircaman: Nem hallottam a sztorit,érdekes.A regisztrálással nincs is baj/bajom,netán ha valaki eltulajdonítja a sticket vagy a telefonomat egyrészt könnyebb letíltatni a készüléket valamint gyorsabb megtalálni a tolvajt.

sterimar 2014.10.24. 09:10:18

Több szempontból sem valószínű, hogy az emberek tömegesen fognak átállni külföldi szim kártyák használatára:

1. Előfizetés vásárlásához általában az adott országban kell, hogy lakcímmel rendelkezzél. Ha a szolgáltató teljes egészében át is terhelné (amit valószínűleg nem fog tudni) az adót, akkor is ez max 700 forintot jelent havonta a jelen állás szerint magánszemélyeknek, ami esetén ugye könnyen kiszámolható, hogy nem rentábilis külföldi lakcím regisztrálása. Pre-paid kártyákat lehet helyi cím nélkül vásárolni, de ezek meg tipikusan drágábbak mint az előfizetéses tarifák.

2. Ahogy többen is írták, a roaming tarifa eltörlése nem azt jelenti, hogy helyi hívás áráért fogsz magyar számokat hívni, és magyar számokról külföldit. Azzal sokra nem mész, hogy roaming díj mentesen hívhatod Angliát.

blackwall 2014.10.24. 09:30:42

És mi van az árfolyamkockázattal? Ha romlik a forint az euróhoz képpest 5-10-20%-kal, akkor már el is tűnik az előny. Mondjuk javulhat is, csak kérdés, hogy annak mennyi az esélye :)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 09:54:58

@sterimar:

Bulgáriában simán vehető belföldi lakcím nélkül is SIM, persze kizárólag feltöltőkártyás, azaz előfizetés nem köthető.

Fazakas László 2014.10.24. 10:13:48

@maxval a bircaman:
Ezt azért ne vedd teljesen készpénznek!
Én már nem egyszer vettem Romániában SIM kártyát az Orange-nál, és sosem kértek hozzá semmiféle papírt.
Vagy ha mégis kértek-kérnek - na akkor mi van? Felírják, hogy magyar vagy - "oszt jónapot"!
Nekik az általad kifizetett bevétel a fontos, nem pedig az, hogy ki honnan és miért telefonál vagy éppenséggel netezik azzal a feltöltős kártyával.
Feltölteni meg a világon bárhonnan lehet az érintett társaság weboldalára - akár a saját bankkártyádról is!
Tehát - HIHI-HEHE-HAHA!

Darth Revan 2014.10.24. 11:05:47

@phranxinatra:
Az irorszagi mobilomrol magyar vezetekeset 1 centert hivok, mobilt pedig 9-ert.

(mondjuk ir telefonszamot meg 20 centert, ki a franc erti ezt?)

prolee 2014.10.24. 11:28:24

Nyugi! Azért vagyunk magyarok, hogy megoldjuk majd okosba az internyetadót is.
A magyarok genetikailag nagy túlélők, ami annak köszönhető, hogy immár 1000 éve - államformától és pártállástól függetlenül - komplett idióták kormányozzák ezt az országot.

Kivancsi 2014.10.24. 11:50:47

Mar MA is van olcsobb rooming mint a magyar elofizetes!

Mo-on bizonyos nemet szolgaltato roomingjaval olcsobban telefonalhatok mint egy hazai szolgaltatoval!

Szet kell nezni a nemet piacon!

Csak hat kell hozza nemet bankszamla valamint ki fog visszahivni magyar szamrol egy nemet szamot? :(

dex.ion 2014.10.24. 12:18:22

@maxval a bircaman: hát ezt az óriási tévedést azért hagy cáfoljam meg, több sim kártyát rendeltem már idén interneten, csak a címem és egy név, ami akár lehetett másé is, megadásával, mindenféle hitelesítő okirat nélkül. minden alkalommal néhány napon belül jött a posta. természetesen az egész ingyenesen, mivel feltöltőkártyákról van szó. gondolom egyértelmű, de azért leírom, magától értetődően nem mo-i történet.

dex.ion 2014.10.24. 12:21:01

@maxval a bircaman: sajnos ebben is meg kell h cáfoljalak, ugyanis nem úgy van, ahogy mondod, hanem épp ellenkezőleg.

eßemfaßom meg áll 2014.10.24. 12:22:27

Láthatóan sokan tudják a titkot, hogy ma magyarországon magyarországra hogyan lehet nem voippal fillérekért mobiltelefonálni. basszatok ki orbánnal adjatok linket a konkrét megoldáshoz.

2014.10.24. 12:37:59

@Istóczy úr: Sajnos nem egészen. Ha a hazai netszolgáltatóknak csökken az előfizetői lészáma, ezáltal a nyeresége, akkor kevesebb társasági adót fizetnek majd.

2014.10.24. 13:01:12

@Istóczy úr: A hazai szolgáltatók a magyar költségvetésnek fizetik be az áfa-t, a társasági adókat, a közműadókat, a frekvenciadíjakat. A fejlesztéseikben magyar vállalkozások is részt vesznek, akik az így szerzett pénzből szintén itthon fizetik be az adókat. Sőt, még a fenti cégek alkalmazottai is itthon fizetnek szja-t.
Ha kevesebb ügyfelük lesz, akkor kevesebb adót fizetnek, kevesebbet fejlesztenek, alkalmazottakat bocsátanak el.
Tényleg nem számít, ha megszaporodnak a külföldi mobilelőfizetések?

Maga milyen kis mobilszolgáltatót ismer hazánkban? Tudtommal mindhárom cég multi, így nincs értelme a roamingdíj eltörlése miatt aggódnia. A külföldi kis szolgáltatók ügyfeleire pedig valószínűleg eddig sem volt jellemző, hogy túl sokat roamingoltak volna, így őket sem érinti a dolog.

Sesquatch 2014.10.24. 15:07:59

@sterimar: szerintem félreérted. A roaming nem azt jelenti hogy olcsobban telefonálhatsz haza, hanem - legalábbis az új regulation alapján azt, hogy nem lehet különbséget tenni egy otthoni és egy EUs szám között.
en.wikipedia.org/wiki/European_Union_roaming_regulations

tehát egy szlovák telefonnal ugyanannyi díjért kell hogy hívhassad az angol / magyar / görög mobilt, mint a szlovák mobilt.

Más kérdés, hogy még a Tanács előtt van a tervezet, szóval változhatnak a dolgok. Pl van egy olyan módosító indítvány ami alapján az előfizetés csak bizonyos százalékáig lehetne roamingolni (magyarán nem működne, hogy szlovák sim-et használsz fullosan Mo.on... így, vagy úgy, de felpezsdül majd a mobilpiac, hacsak nem torpedozzák szét a tagállamok a Tanácsban a tervezetet.

prim 2014.10.24. 15:14:34

@maxval a bircaman: Miért ?? Igy is sokáig használtak azemberek 2 vagy esetleg több sim-kártyát. Hol van az előírva hogy 1-ember- 1 SIM?? Más kérdés hogy eddig nem említette meg a VOIP szolgáltatókat, pedig ott is 3-4 forintból lehet bármelyik mobilszámot, függetlenül attól hogy magyar, vagy angol, esetleg osztrák!!! pl: www.browsercalls.com/calling_rates/#letter-H

prim 2014.10.24. 15:20:25

@sterimar: "Pre-paid kártyákat lehet helyi cím nélkül vásárolni, de ezek meg tipikusan drágábbak mint az előfizetéses tarifák." elárulom hogy a magyar prepaid kártyákhoz képest lehet találni jóval olcsóbb feltöltőseket is más országokban...

cnt 2014.10.24. 15:33:40

@maxval a bircaman: már most olcsóbb Németországból Magyarországra telefonálni, még mobillal is tudok olcsóbb megoldást, és nem, nem kell hozzá ezerperces előfizetés. Vezetékes telefonnal pedig igen régóta igen olcsó megoldások vannak.

Leslie04 2014.10.24. 17:59:48

A hiba csak ott van, hogy mikor elofizetest vasarolsz, hitelkepesseg vizsgalatot is vegeznek a szolgaltatok. A cseh mobilszolgaltato viszont nem fog belelatni a magyar hitelkepessegi adatokba, ebbol kifolyolag nem is fog neked elofizetest eladni, vagy ha igen, akkor is csak jelentos osszegu letet befizetesevel...

eßemfaßom meg áll 2014.10.24. 18:00:58

@Sesquatch: ne vicceljél már, a roaming pont annyi, hogy másik szolgáltató hálózatát használod, ha nincs roamingdíj akkor ezért a használatért nem kérhet plusz pénzt szolgáltató.

Komolyan ugy képzeled, hogy akinek mondjuk van saját szolgáltatón belül ingyen beszélgetése, akkor onnantól az egész eu-t ingyen hívhatja korlátlanul, mert idézlek "nem lehet különbséget tenni egy otthoni és egy EUs szám között."?

DonkeyXote 2014.10.24. 18:05:36

@Rycki: az ismeretségi körömben robbanásszerűen terjed az AldiTalk. Nincs roaming fogadási költség, és AldiTalkos számot hívni 3 cent. Ez annyit tesz, hogy 9Ft-ért beszélgetünk egymással itt Magyarországon.
Bármilyen más - EU-n belüli - számot 9 centért hívunk, ami kábé 27Ft.
Ez a prepaid változat, ami a legrosszabb ajánlat, tehát ennél csomagban csak olcsóbb lehet, cserébe nincs havidíj. Kábé megfeleződött - sőt harmadolódott - az eddigi számlám.

A Lebarat én is néztem, sajnos az 1 cent az esetek többségében nem igaz, csak vonalasra és hétvégén (ha jól tudom)

eßemfaßom meg áll 2014.10.24. 18:19:43

@DonkeyXote: "Bármilyen más - EU-n belüli - számot 9 centért hívunk, ami kábé 27Ft. "

az alditalk szerint 11 centért

Müller Steffen 2014.10.24. 18:30:19

ALDI Talk!!! :)) Ott a pont!

Saját tapasztalat. Veri az összes magyar szolgáltatót.
Ingyen hívásfogadás az egész EU-ban, a hívás fogadásáért sehol sem kell fizetnem. Egész évre 15,- EUR, a kezdő csomag 12,99 EUR, ebből 10 EUR lebeszélhető - egy évig áll rendelkezésre. A pénztárnál nem kértek semmilyen igazolványt, kifizettem, vittem, netes regisztráció után 5 percen belül működött.

Az első fél percet levonják, utána másodperc alapon megy tovább...

Ja... és az EU-roaming tarifástul mindenestül érvényes SVÁJC-ban is... na, ezt melyik magyar szolgáltató csinálja utánuk? (Tré mobilnál 572,- HUF a percdíj egyébként.)

Ha bármilyen más, nem EU-s számot hívok, akkor 1,- EUR/perc. USA, Vietnam, mindegy. Mindig. Nincs csúcsidő, nincs trükk. Ez a legdrágább percdíjuk.

4,99 EUR-ért, egy hétig 150 percet beszélhetek az EU-ban - ez csomag jelenleg is valamennyi hazai szolgáltató ajánlatát veri.

És ahogy DonkeyXote irta: ez biz' prepaid! nem írtam alá hűséget, semmit.
(Non plus ultra: német T-Mobile, havidíjas csomagban az EU-roaming tarifa Svájcra, Törökországra és az egész volt Jugoszlávia utódállamaiban érvényes.)
süti beállítások módosítása